(advertenties)
(advertentie)
Vraag het aan een recreatieve gebruiker en hij zegt je dat ze weg mogen, je krijgt er toch alleen maar hoofdpijn van. De stam en takken zijn vaak de minst gebruikte onderdelen van de wietplant. Zonde, want je kunt er nog best een aantal dingen mee doen. We geven je geen ingewikkelde doe-het-zelf cursus manden vlechten of touw maken, maar delen een aantal bruikbare tips voor het hergebruiken van de stammen en takken van wiet.

Thee van wiettakjes

In de takjes van de wiettoppen kunnen nog aardig wat werkzame stoffen zitten. [Foto: imgur.com]

Ik hoor je denken: “Huh? Maar er zitten toch geen werkzame stoffen in de stam en takken?” Jawel dus! Het is niet veel, maar onder het mom van micro-dosering kom je met een paar takken al een heel eind.

Het blijkt namelijk dat de takken en stam van een wietplant zo’n 1 procent THC kunnen bevatten. De takjes van een wiettop een stuk meer, die kunnen tot de helft van het THC-gehalte van de bloem bevatten.

Overgebleven takken na het knippen van de oogst, of de takjes die na verloop van tijd verzameld worden uit gebruikte wiettoppen kunnen dus nog hartstikke goed van pas komen. Maak er een lekkere en gezonde wietthee van of een warme chocolademelk:

  • Decarboxyleer de stammen voor gebruik en vermaal ze.
  • Kook gelijke delen water en kokosvet.
  • Doe de vermalen stammen of takken in een theezakje of koffiefilter.
  • Laat het geheel minstens 7 minuten sudderen op laag vuur.

Dit mengsel kan nu door je wietthee of warme chocolademelk heen. Omdat er niet zoveel cannabinoïden in de stammen en takken zitten kun je wat ruimer doseren dan wanneer je thee met wiettoppen maakt. Blijf achter altijd voorzichtig met het doseren van edibles en dranken.

Wietpapier

Het is weer eens wat anders, knutselen met cannabis. Je kunt met deze leuke tip bijvoorbeeld je eigen wenskaarten maken en opsturen naar je vrienden. Niemand zal weten dat het papier van wiet is gemaakt, tenzij je het vermeldt natuurlijk. Moeilijk is het niet, maar het proces kan wel zo’n 24 uur duren. Plan dus van tevoren hoe je dit gaat doen. Oké, aan de slag:

Wietpapier is een originele manier om je wiettakken en stammen te hergebruiken. [Foto: shutterstock/Oxik]

  • Week de wietstammen/-takken met restjes (gescheurd) oud papier ongeveer een nacht lang in water.
  • Doe het mengsel in een blender en maal tot het een gladde massa is.
  • Verdeel de massa gelijk over een schepraam of maak een eigen lek-scherm met een houten frame en panty-kous.
  • Laat de massa nu volledig opdrogen.

Vergeet geen zelfgemaakt hennepkaartje te sturen naar de Mediwietsite-redactie! Alvast bedankt. ;)

Zalf

Ja, in de plaats van de wortels van de wietplant kunnen de takken en stammen ook gebruikt worden voor een zelfgemaakte zalf. Erg goed om je huid gezond te houden of bijvoorbeeld eczeem en psoriasis tegen te gaan. Een wietzalf maken kun je op verschillende manieren doen:

Je kunt een extract maken van de werkzame stoffen in de stammen en takken. Eigenlijk zoals je wietolie zou maken maar dan met takken en stammen in de plaats van wiettoppen of knipafval. De olie die je hieruit haalt kun je mengen door een zalf. Of je kunt de werkzame stoffen extraheren in kokosvet. Dit is namelijk direct te smeren maar ook oraal in te nemen.

Bewaar je zalf altijd in een goed afgesloten container. [Foto: shutterstock/sangriana]

Wanneer je het extract of de infused kokosvet echter mengt met bijvoorbeeld een klontje bijenwas en etherische oliën maak je er pas écht zalf van. Denk erom dat je de zalf altijd op een koele en droge plek bewaart in een schone container.

[Openingsfoto: shutterstock/TBurke]