(advertenties)
(advertentie)

Onderzoek bewijst keer op keer dat cannabis een effectieve behandeling is bij allerlei ziekten. Vaak blijken ook neurologische aandoeningen erg goed te reageren op behandelingen met mediwiet. Uit recent onderzoek blijkt de degeneratieve neurologische ziekte ALS daar één van.

Wat is ALS?

Amyotrofe Laterale Sclerose (ALS) is een ziekte die de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt. Zo was er niet lang geleden een commercial op de Nederlandse televisie die aandacht vroeg voor deze slopende aandoening. En herinner je de Ice Bucket Challenge uit 2014 nog? In een poging de ziekte bekender te maken onder het grote publiek – en geld in te zamelen voor onderzoek – werden bekende en onbekende mensen uitgedaagd om een emmer ijs over hun hoofd te gooien.

Stephen Hawking is een van de weinigen die langer dan 20 jaar met de ziekte leeft. [Foto: shutterstock/The World in HDR]

Stephen Hawking (1942-2018) was een van de bekendste ALS-patiënten. Hij behoort tot de 5 procent die langer dan 20 jaar met de ziekte leeft. [Foto: shutterstock/The World in HDR]

ALS is een neurologische aandoening waardoor motorische zenuwcellen in het ruggenmerg, de hersenstam en de motorische schors van de hersenen afsterven. Daardoor ontstaat krachtverlies en verlamming. De ziekte leidt uiteindelijk tot de de dood omdat ook ademhalingsspieren verlammen. Daarnaast hebben patiënten vaak last van pijn, spasticiteit, kwijlen en depressies.

Over het algemeen hebben mensen met ALS een korte levensverwachting. In het merendeel van de gevallen leeft een ALS-patiënt niet meer dan vijf jaar na het vaststellen van de diagnose. Stephen Hawking was wellicht de meest bekende ALS-patiënt. Hij behoorde tot de zeldzame vijf procent die langer dan twintig jaar met de ziekte leeft. Hawking leefde zelfs langer dan 30 jaar met ALS.

Cannabis als ALS-medicijn

Een complete behandeling voor ALS zou onder andere moeten bestaat uit ontstekingsremmende medicatie en antioxidanten. Dit zijn eigenschappen waar cannabis over beschikt. Niet gek dus dat blijkt dat medicinale cannabis veel van de symptomen – waar ALS-patiënten aparte pillen voor krijgen – kan verlichten.

Mogelijk kunnen patiënten dankzij mediwiet zelfs een aantal van hun dagelijkse medicatie elimineren. Welke middelen dat precies zijn, moet nog blijken uit uitgebreidere klinische studies. Maar de eerste bevindingen zijn hoopvol gezien mediwiet pijn, depressie, misselijkheid en andere ALS-symptomen kan bestrijden.

LEES OOK: Bij deze 22 ziekten is cannabis bewezen effectief

Een andere studie concentreerde zich op muizen met een soort ‘muizen-ALS’. Deze dieren kregen 12 weken lang de cannabinoïde CBN toegediend. Opmerkelijk was dat de werkzame stof uit cannabis de symptomen bij muizen met twee weken vertraagde. Hun leven werd er niet door verkort.

Deze studie suggereert dat het gunstig zou zijn om klinische studies met mensen te starten. Die moeten uitwijzen of  beginnende symptomen van ALS dan ook zijn te vertragen met wiet.

Onderzoek moet uitwijzen welke ALS-medicatie kan worden verruild voor mediwiet. Ondertussen hebben patiënten al voordeel bij de bekende medicinale effecten van cannabis.  [Shutterstock/bubutu]

Voordeel van cannabis bij ALS

Er is meer onderzoek nodig om er zeker van te zijn dat mediwiet de progressie van ALS remt. Ondertussen zijn er al andere voordelen bekend van cannabis bij ALS. Zo is wiet een sterke ontstekingsremmer en natuurlijke pijnstiller. Het zou om die redenen al een goede behandeling zijn voor ALS-patiënten.

Ook kunnen patiënten voordeel hebben bij de spier-ontspannende werking van de wonderplant. Bovendien kunnen de antioxidante effecten van de cannabisplant spieren van ALS-patiënten helpen beschermen tegen ALS-aanvallen.

LEES OOK: Cannabis en multiple sclerose • de wetenschappelijke feiten

Wietgebruik stimuleert tevens hongergevoelens. Het kan daarom een hulpmiddel zijn voor patiënten die wegens misselijkheid te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen. Overigens zorgt wiet voor stemmingsverbetering die de levenskwaliteit van patiënten drastisch kan verhogen.

Veel symptomen van ALS lijken op die van multiple sclerose (MS). Daar is al meer onderzoek naar gedaan met betrekking tot medicinale cannabis. Artsen zouden er goed aan doen daarnaar te kijken om de onderzoeksrichting beter te bepalen.

[Openingsfoto: Shutterstock/TuckerBlade, bewerkt door MWS]