Cannabidiol (CBD) effectief en snelwerkend antidepressivum
CBD blijkt een zeer krachtig antidepressivum. Het is in sommige gevallen effectiever dan antidepressiva en ook nog eens vrij van bijwerkingen. Lees hier hoe dat zit.
Je hoort het helaas ook in Nederland steeds vaker, maar in de Verenigde Staten en Canada is het een ware plaag: opioïdengerelateerde sterfgevallen. Om chronische en/of heftige pijn te verzachten, grijp je steeds vaker naar pijnstillers met bij sommigen een overdosis tot gevolg. Dit gebeurt nog dagelijks bij patiënten die met methadon worden behandeld om van hun opioïdenmisbruik af te komen. Kan wiet een positieve bijdrage leveren aan het terugdringen van deze doden? Ja, zegt deze nieuwe Amerikaanse studie.
Zware pijnstillers als fentanyl en oxycodon zijn enorm verslavend. Toch worden ze vaak voorgeschreven. Bovendien zijn deze middelen makkelijk verkrijgbaar in het illegale circuit. Het resultaat? Een toename van hieraan gerelateerde doden. Gelukkig wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de vraag of wiet een positieve bijdrage kan leveren aan het verminderen van deze (bijna) sterfgevallen.
Uit een eerdere studie van onder meer Johns Hopkins University blijkt al dat medicinale wiet de meest voorkomende symptomen bij ontwenning van opiaten verzacht. Een ander onderzoek dat op PLOS Medicine werd gepubliceerd, suggereert bovendien dat wiet het opioïden-gebruik kan terugdringen.
Een recent gepubliceerde studie gaat hier nog dieper op in en stelt dat methadonpatiënten minder vaak een opioïdenoverdosis hebben als ze methadon met wiet combineren. De onderzoekers zijn afkomstig van de Universiteit van Washington, de Universiteit van Rhode Island, het VA Portland Health System en de Oregon Health & Science Universiteit.
Deze recente studie toont een duidelijk verband tussen minder doden als gevolg van overdoses met opioïden en medicinaal cannabisgebruik en kan dit met cijfers staven. De onderzoekers hielden namelijk een enquête onder patiënten uit vier klinieken in Washington en het zuiden van de staat New-England. Deze patiënten werden allemaal met methadon behandeld vanwege hun opioïdenverslaving. De periode waar ze over werden ondervraagd, besloeg het jaar voorafgaand aan het onderzoek.
Een andere, belangrijke overeenkomstige factor tussen de ondervraagden was dat ze allemaal ergens in de twaalf maanden voor de enquête een overdosis met zware pijnstillers hadden overleefd. In de enquête werden ook vragen over hun medicinale cannabisgebruik gesteld. De meeste mensen die medicinale wiet gebruiken, doen dit immers omwille van de pijnstillende werking. Doel van het onderzoek was de vraag: bestaat een verband tussen consumptie van medische wiet en overdoses pijnstillers, specifiek bij behandeling van opioïdenafhankelijkheid met methadon. In leesbaar Nederlands: kan het gebruik van medische wiet het aantal overdoses in deze kwetsbare groep verminderen?
De resultaten liegen er niet om. 446 Patiënten deden aan het onderzoek mee. Ruim een derde (35%) was een frequente cannabisgebruiker. 7% van de onderzoekspersonen die geen of zelden cannabis hebben gebruikt, gaf aan het afgelopen jaar een niet-fatale overdosis te hebben gehad. Dit aantal was slechts 3% bij degenen die geregeld of vaak wiet gebruikten. Concluderend zijn de onderzoekers het erover eens dat ‘de kans op gemelde niet-fatale opioïdenoverdosering in het afgelopen jaar 71% lager was onder melders van frequent cannabisgebruik in de afgelopen maand’.
Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat het opioïdenmisbruik veel lager ligt in staten die er een liberaal cannabisbeleid op na houden. Het verschil met de recente studie is dat deze specifiek op individuen is toegespitst. De onderzoekers geven echter grif toe dat ook deze recente studie z’n beperkingen heeft en dat meer onderzoek nog steeds broodnodig is, zo is te lezen op National Organization for the Reform of Marijuana Laws (NORML).
Legale, makkelijk verkrijgbare en voor iedereen toegankelijke medicinale wiet zou een oplossing kunnen zijn. De roep om een bredere en eenvoudigere beschikbaarheid van medicinale cannabis via winkeliers en apotheken wordt met deze studie immers niet alleen groter maar stijgt in belang.
Deze theorie werd in februari van dit jaar benoemd door het British Medical Journal en met twee andere studies onderbouwd. En nu komt daar dus nog bij dat medicinale cannabis wellicht kan helpen om het aantal sterfgevallen als gevolg van opioïdenoverdoses terug kan dringen. Ook NORML, de belangenbehartigingsgroep voor de hervorming van het cannabisbeleid, benadrukt het belang van dit onderzoek dat overeenstemt met tientallen andere studies die laten zien dat cannabis een positieve rol kan innemen in de behandeling van mensen met een opioïdenverslaving.
Conclusie? Medicinale cannabis kan voorkomen dat jij of ik naar de zware medicijnen grijpen om onze pijn te overwinnen en het kan ons ondersteunen in de strijd om de pijnstillers te laten liggen. No-brainer toch?
LEES OOK: Klinische studie concludeert: wiet kan opioïdengebruik verminderen
LEES OOK: Johns Hopkins-studie: wiet verzacht ontwenning van opiaten