(advertenties)
(advertentie)

Een bijwerking van wietgebruik is dat je er enorme trek van kan krijgen. Je zou dus verwachten dat het gebruik van cannabis leidt tot gewichtstoename. Echter concludeert deze studie het tegenovergestelde: met wiet blijf je juist slanker. Hoe dat zit, lees je hier.

In films worden cannabisconsumenten niet zelden weggezet als luie mensen, met een onbedwingbare behoefte om te snacken. Dat laatste effect wordt ook wel een vreetkick genoemd. Gelukkig weten we inmiddels beter.

Het stereotype wietgebruiker is weliswaar grappig in films, maar komt in de werkelijkheid nauwelijks voor. Bovendien tonen steeds meer wetenschappelijke studies aan dat wiet juist bijdraagt aan een gezond én slanker lichaam. Zorgverzekeraars, lezen jullie mee?

33.000 deelnemers

Neem deze aanwinst in de inmiddels lange lijst; een studie die in 2019 gepubliceerd werd in het International Journal of Epidemiology. De onderzoekers concluderen dat cannabisgebruikers minder vaak zwaarlijvig zijn in vergelijking tot niet-gebruikers. En dat is niet voor het eerst.

Voor dit onderzoek, gebruikten wetenschappers van de Universiteit van Michigan gegevens van het Nationale Epidemiologische Onderzoek over Alcohol en Verwante Aandoeningen (NESARC). Dit betrof een dwarsdoorsnede van burgers in de Verenigde Staten van 18 jaar en ouder. In totaal bekeken ze ingevulde vragenlijsten met data van meer dan 33.000 mensen.

De eerste ronde van gegevens verzamelen werd tussen 2001 en 2002 afgerond. Tijdens deze fase werd onder meer gevraagd of deelnemers cannabis gebruiken. En zo ja, hoe recent en hoe vaak. Toen de deelnemers tussen 2004 en 2005 terugkwamen voor een vervolggesprek, vroegen de onderzoekers of ze in de tussentijd (weer) cannabis hadden gebruikt.

Gezond eten is natuurlijk het allerbeste voor een slank lichaam. Maar wiet kan dus ook helpen. [shutterstock/1000 words]

Matige BMI-toename

De onderzoekers vergeleken de twee momenten onder meer op een toename van de Body Mass Index (BMI). Hierbij maakten ze onderscheid tussen mensen die nooit wiet gebruiken, mensen die het ooit gebruikten maar nu niet meer, nieuwe gebruikers en regelmatige gebruikers.

Toen ze deelnemers van 65 jaar en ouder uitsloten (omdat onderzoek aantoont dat een lagere BMI bij ouderen meestal komt door afnemende spiermassa), ontdekten ze een matige BMI-toename bij subgroepen die cannabis gebruiken in vergelijking met subgroepen die nooit wiet gebruiken.

Met andere woorden, degenen die meldden dat ze wiet gebruiken, werden weliswaar iets zwaarder. Maar de toename was veel lager dan mensen die nog nooit wiet hadden gebruikt.

“In NESARC waren reguliere cannabisgebruikers en nieuwe gebruikers ondervertegenwoordigd in onderzoeksgroepen met zwaarlijvige mensen”, aldus de studie. “Bovendien waren onderzoeksgroepen waarin men actief cannabis gebruikt ondervertegenwoordigd bij de nieuwe obesitas-gevallen die tijdens de studie werden waargenomen.”

HIV- en kankerpatiënten

De studie biedt een aantal theorieën die speculeren waarom cannabisgebruik tot minder gewichtstoename leidt. Eén daarvan suggereert dat de dichtheid van CB1-receptoren afneemt bij chronisch cannabisgebruik. Het is een theorie die vorig jaar voor het eerst werd geïntroduceerd door een apart team van onderzoekers van Indiana University South Bend.

“Voor veel patiënten kan wiet een betere optie zijn voor gewichtsverlies dan chirurgie of farmaceutica”, schreven ze in december 2018 in hun meta-analyse.

Een andere verklaring over de relatie tussen cannabis en BMI heeft juist te maken met de CB2-receptor. “De relatie tussen ontsteking en obesitas is alom bekend in preklinische en klinische studies”, schrijven de auteurs van dit onderzoek.

Deze bevindingen zijn belangrijk voor toekomstig biomedisch onderzoek naar cannabinoïden. Vooral omdat medicinale cannabis wordt beschouwd als een potentiële behandeling voor het voorkomen van gewichtsverlies bij HIV- en kankerpatiënten, aldus de studie.

[Openingsfoto: Shutterstock/Vershinin89]