(advertenties)
(advertentie)
Recreatieve wietgebruikers kennen het als de vreetkick. Maar medicinale wietgebruikers zijn ook bekend met het feit dat cannabis je honger kan opwekken. Wiet verdampen of een druppeltje wietolie teveel kan er niet alleen voor zorgen dat je iets meer eet. Het eten gaat er ook lekkerder van smaken. Of zit dat tussen onze oren?

Betere smaakbeleving door THC

Het komt niet veel voor, maar het verband tussen wietgebruik en eten is onderzocht in Europa. Aan de universiteit van Bordeaux in Frankrijk welteverstaan. Een team Europese onderzoekers heeft daar op muizen bewezen hoe het kan dat cannabis-gebruik je smaakbeleving versterkt. Het blijkt dat de psychoactieve cannabinoïde THC perfect past op de Bulbus Olfactorius. In normale mensentaal is dat de reukkolf, een bepaalde hersenstructuur die betrokken is bij de perceptie van geuren en smaak. De verbinding van THC aan de reukkolf zorgt ervoor dat je eten intensiever ruikt en dus ook beter proeft.

THC versterkt geur-gevoeligheid

De muizen die THC toegediend kregen aten beduidend meer dan de controlegroep. [Foto: shutterstock/Sergey Zaykov]

De muizen die THC toegediend kregen aten beduidend meer dan de controlegroep. [Foto: shutterstock/Sergey Zaykov]

Giovani Marsicano en zijn team onderzochten de gevoeligheid voor geur op de muizen. Zij stelden de muizen bloot aan banaan en amandelolie.

De controlegroep muizen die géén THC toegediend kreeg, rook eerst uitgebreid aan de geuren maar verloor al snel zijn interesse. De muizen die wél THC toegediend kregen bléven maar ruiken aan de banaan en amandelolie.

Dat laat zien dat de THC-muizen gevoeliger zijn voor de geuren dan de controlegroep. De THC-muizen aten als ze de kans kregen ook aanzienlijk meer dan de controlegroep. Dat laat ongetwijfeld een verhoogd hongergevoel zien.

Lichaamseigen cannabinoïden bij vasten

Om deze theorie kracht bij te zetten werd een groep muizen aan het vasten gezet. Door de muizen 24 uur geen eten te geven begonnen zij zelf endocannabinoïden aan te maken. Hun reukkolf maakte de lichaamseigen stoffen aan waardoor hun reuk verbeterde. De muizen werden dus gevoeliger voor de aroma’s van voedsel. De verbeterde reukzin stelde de muizen beter in staat om grote hoeveelheden voedsel te vinden. Dit is een lichaamseigen techniek om uithongering te voorkomen. Dus in andere woorden; van THC krijg je een verhoogde reukzin waardoor je smaken beter kunt waarnemen.

Medicinale waarde eetlust-stimulatie THC

Cannabis wordt al langer voorgeschreven aan kankerpatiënten. Allereerst omdat wiet pijnstillend werkt. Maar ook wordt cannabis voorgeschreven aan mensen die chemotherapie ondergaan om de eetlust te verbeteren. Van chemotherapie kun je namelijk erg misselijk worden en overgeven. Logischerwijs sta je dan niet te springen om een bord eten. Wiet kan zowel de misselijkheid tegengaan als je zin geven in een lekkere hap. Voor patiënten met eetstoornissen als anorexia kan cannabis ook soelaas bieden door de eetlust te stimuleren.

Perfect als je wat wilt aankomen, maar niet zo handig als je wilt afvallen. Soms is het namelijk moeilijk om te ontcijferen of je nu echt honger hebt of in een: “ik-ga-alles-eten-wat-ik-in-huis-heb”-bui bent. Al is dat ook weleens lekker…

[Openingsfoto: shutterstock/Lisa A]