(advertenties)
(advertentie)

Sinusitis is een pijnlijke aandoening die zowel acuut als chronisch kan zijn. Een verkoudheid die maar niet lijkt te willen wijken, is meestal een sinusitis. De bijholtes zitten dicht en dat kan zorgen voor veel pijn en ongemak. Wat houdt deze aandoening precies is en wat kan cannabis hierbij betekenen? 

Wat is sinusitis nou eigenlijk?

De holle ruimtes achter de neus, rond je ogen en bij je jukbeenderen, noem je sinussen. Deze zijn gevuld met een slijm, dat het lichaam ondersteunt bij het filteren, verwarmen en bevochtigen van de lucht die je inademt. Wanneer je een sinus infectie ofwel ontsteking van de bijholtes krijgt, wordt er iets geblokkeerd, waardoor dit slijm niet langer effectief afgevoerd kan worden. De symptomen die dan optreden zijn:

 • Een flinke loopneus
 • Een verstopte neus
 • Hoesten
 • Een drukkend gevoel in het gezicht, zeker bij voorover bukken
 • Vermoeidheid, ontstaan door moeizaam ademhalen
 • Verlies van geur en smaak
 • Tandpijn
 • Slechte adem

Acute en chronische sinusitis

Er bestaan in principe twee verschillende vormen van sinusitis; de chronische en de acute variant. Bij een acute sinusitis houden de symptomen minder dan vier weken aan. Het begint met een gewone verkoudheid en langzaam lopen de holtes vol, waardoor pijn ontstaat. Veelvuldig stomen en een neusspray zouden ervoor moeten zorgen dat deze aandoening binnen een week tot tien dagen verdwijnt. 

Wanneer men een chronische sinusitis heeft, soms ook wel chronische rhino-sinusitis genoemd, houden de symptomen langer dan 12 weken aan. Heb je sowieso last van astma of rhinitis (ontstekingen in de neus en het neusslijmvlies), dan is de kans groter dat je chronische sinusitis krijgt. 

Met name in de herfst en winter krijgen mensen meer last van deze aandoening. Het nare is dat de symptomen soms behoorlijk lijken op die van het covid-19 virus, en je dus ook met deze kwaal thuis dient te blijven en een coronatest zal moeten ondergaan.

Het positieve aan een eventuele behandeling met cannabis is dat deze ook een gunstig effect zou kunnen hebben op de symptomen van corona. Twee vliegen in een klap dus.

Links hoe je bijholtes eruitzien als er sprake is van sinusitis en rechts zoals het hoort… [illustratie: rumruay/Shutterstock]

Reguliere behandelmethoden van bijholteontsteking

De (conventionele) behandelingen die bestaan voor deze aandoening zijn gericht op het verminderen van de ontsteking, de neus en holtes open krijgen/houden en onderliggende oorzaken verhelpen. Veel gebruikte medicijnen hiervoor zijn:

 • Nasale corticosteroïden: dit zijn neussprays die een ontstekingsremmende werking hebben
 • Zoute neusspray of neusdouche
 • Oraal ingenomen of geïnjecteerde corticosteroïden. Het gebruik van deze vorm van corticosteroïden wordt op de lange termijn niet aanbevolen, aangezien de bijwerkingen ernstig kunnen zijn. Deze behandeling wordt enkel ingezet wanneer de symptomen zeer ernstig zijn

 

Hoewel een sinusitis meestal viraal is, is heel af en toe een bacterie de veroorzaker. Wanneer dit zo is, krijg je een antibioticakuur voorgeschreven. Meestal blijkt zo’n kuur niet afdoende te helpen: of de sinusitis blijft bestaan, of hij komt snel weer terug. Daarnaast kent ook antibiotica veel bijwerkingen. Hierbij kun je denken aan: huiduitslag, diarree, braken en maagklachten.

Wordt de sinusitis veroorzaakt door een allergie, dan kan een arts er voor kiezen om immunotherapie toe te passen. Hierdoor zou de reactie op specifieke allergenen moeten verminderen, en daarmee zouden dan weer de klachten zoals verstopping van de holtes moeten afnemen. Ook kan er gekozen worden voor operatief ingrijpen, wanneer het een chronische aandoening is. De zogenaamde sinus-passages worden dan gecontroleerd op obstructies zoals poliepen, welke dan verwijderd worden. Ook maken ze soms de sinusopeningen net wat groter, voor een beter afvoer van overtollig slijm.

Medicinale cannabis heeft een positieve invloed

Het is zeer gewenst dat er een alternatieve behandeling gevonden wordt voor dit ziektebeeld, aangezien de huidige behandelmethode met nasale corticosteroïden aardig wat risico’s met zich meebrengt. Enkele van deze risico’s zijn bijvoorbeeld hoge bloeddruk, glaucoom, stemmingswisselingen, vochtophoping in de ledematen of vetophoping in gezicht, nek en buik. Nasale corticosteroïden kunnen daarnaast ook nog zwakkere botten, een verhoogd risico op infectie, hoge bloedsuikerspiegel, het dunner worden van de huid en onderdrukking van de aanmaak van het bijnierhormoon veroorzaken…

Wiet blijkt een gunstige invloed te hebben bij sinusitis. Zo kan het de ademhaling verbeteren en heeft het een pijnstillende invloed op de onvermijdelijke hoofdpijn die bij deze aandoening hoort. 

Eerder onderzoek toonde aan dat cannabinoïden als een zeer effectief antibioticum ingezet zouden kunnen worden. Mediwiet zou de oplossing kunnen zijn voor de antiobiotica-resistente bacteriën, welke vaak gezien worden bij een chronische sinusitis. Kortom, met de goede wietsoort zou je van je klachten af kunnen komen, zonder al die ellendige bijwerkingen van de regulier voorgeschreven medicatie.

Cannabinoïden die aangetroffen worden in de wietplant kunnen anti-microbiële eigenschappen hebben en de ontstekingsremmende eigenschappen zijn wetenschappelijk bewezen. Natuurlijk kun je zelf wel bedenken dat cannabis roken niet echt verstandig is wanneer je last hebt van sinusitis. Echter zijn edibles, tincturen en bijvoorbeeld olie wel heel geschikt.

[tekst gaat verder onder de afbeelding]

Welke symptomen van sinusitis kan je met cannabis behandelen?

Wanneer je zoekende bent naar een natuurlijke en/of gezonde manier om je sinusitis te behandelen, zou je kunnen denken aan het gebruik van een zoutoplossing en veel stomen. Cannabis heeft echter een veel bredere werking:

Het opent de luchtwegen, dit omdat het een bronchodilatator is. Cannabis maakt hierdoor het ademen gemakkelijker, lost verstoppingen op en opent het de sinus-holtes

Het verzacht de pijn in de sinussen, ook bij deze aandoening kan weit een zeer effectieve pijnstiller zijn

#  Het behandelt ontstekingen, wiet is een ontstekingsremmer

Hoewel mediwiet ook bij deze aandoening weer een brede werking kent, is het nog niet aangetoond dat het ook slijm op kan lossen. Wel zet het de bronchiën open, waardoor ademen gemakkelijker wordt. Wanneer je hier dan nog een zoutoplossing bij inzet, kom je waarschijnlijk al een heel eind met het verlichten van je klachten.

Volgens onderzoek kan medicinale cannabis een soortgelijk effect hebben als diverse pijnstillers. Het is soms zelfs beter in staat om ernstig ziekte patiënten van hun pijn af te helpen dan een conventioneel middel zoals bijvoorbeeld een NSAID of tramadol. Maar ook bij een simpele hoofdpijn; vaak werkt de ibuprofen of paracetamol niet goed genoeg, maar met cannabis is bij veel mensen de pijn snel verdwenen.

Mediwiet en sinuspijn door sinusitis

Mediwiet is dus een (zeer effectieve!) pijnstiller. Het kan zenuwpijn, hoofdpijn, spierpijn en vele andere pijnen verlichten. Onderzoek heeft aangetoond dat het de afhankelijkheid van opiaten kan verminderen door hun pijnstillende effecten te vervangen. Sinusitis kan pijn in de neus, het gezicht, de keel, de oren en het hoofd veroorzaken. Gelukkig kan cannabis al deze vormen van pijn verlichten.

En tijdens het verlichten van de pijn pakt wiet ook gelijk de oorzaak van het probleem aan, door eventuele bacteriën kapot te maken. Geen wonder dus dat ook op virusinfecties of een allergie cannabis een gunstige invloed kan hebben…

[openingsbeeld: DenisSergeeich/Shutterstock, illustratie neus/wiet: pedro alexandre teixeira/Shutterstock]