(advertenties)
(advertenties)

Dankzij toenemend onderzoek dat de therapeutische waarde aantoont van cannabis bij een reeks gezondheidsproblemen, is het aantal gevallen waarbij mediwiet wordt ingezet eveneens enorm gestegen. Ontdek de 10 meest voorkomende ziektes waarbij wiet helpt.

Cannabis kan mogelijk de symptomen van veel ernstige aandoeningen behandelen, waaronder kanker, HIV/AIDS, epilepsie en meer. We zetten in dit artikel tien van de meest voorkomende aandoeningen waarbij wiet ingezet kan worden op een rij.

1. Multiple sclerose

Multiple sclerose is een ziekte die de hersenen en het ruggenmerg aantast. Symptomen variëren zowel in type als in ernst, maar omvatten meestal pijn, spasmen, evenwichtsproblemen, tintelingen, problemen met het gezichtsvermogen en meer. 

Onderzoek gepubliceerd in het Multiple Sclerosis Journal heeft aangetoond dat medicinale extracten op basis van cannabis, de spasticiteit en pijn geassocieerd met multiple sclerose aanzienlijk kunnen verminderen. Tegelijkertijd zijn er weinig nadelige effecten ontdekt waar de patiënten juist last van zouden kunnen ondervinden.

2. Ruggenmergletsel

Ruggenmergletsel wordt veroorzaakt door trauma aan de wervelkolom. Het is bekend dat ruggenmergletsel de motorische vaardigheden beïnvloedt en mogelijk kan leiden tot totaal functieverlies in sommige delen van het lichaam. 

Onderzoek suggereert dat cannabis patiënten kan helpen bij de behandeling van de pijn en spierspasmen, die vaak symptomatisch zijn voor deze aandoening. Onderzoekers van het Oxford Centre for Enablement stelden vast dat medicinale cannabisextracten de neurogenesymptomen kunnen verbeteren, terwijl deze doorgaans niet reageren op standaardbehandelingen. 

3. Ruggenmergziekte

De term ruggenmergziekte verwijst naar problemen met het ruggenmerg die door andere redenen dan trauma ontwikkeld zijn. Multiple sclerose, spina bifida, syringomyelia en spinale stenose kunnen allemaal als voorbeeld dienen van ruggenmergziekte. 

Patiënten met een ruggenmergziekte kunnen therapeutische voordelen vinden in het gebruik van medicijnen op basis van cannabis. Mediwiet heeft het vermogen om pijn en spasticiteit te verlichten, twee van de meest voorkomende symptomen die geassocieerd worden met ruggenmergziekte.  

4. Kanker

De ziekte kanker is verantwoordelijk voor ongeveer 30 procent van alle sterfgevallen.  Hoewel cannabis kanker niet (bewezen!) kan genezen, kan het de ernst van de symptomen drastisch verminderen en de kwaliteit van leven voor patiënten verbeteren.

Onderzoek toont aan dat zowel THC als CBD – twee van de belangrijkste actieve componenten in cannabis – de eetlust kunnen stimuleren, wat kan helpen het gewichtsverlies tegen te gaan dat veel kankerpatiënten ervaren. Bovendien is cannabis zeer effectief in het bestrijden van de misselijkheid die wordt veroorzaakt door conventionele kankerbehandelingen zoals chemotherapie.     

5. HIV/AIDS

De behandeling van HIV/AIDS heeft het afgelopen decennium een lange weg afgelegd. Hoewel moderne therapie mensen met HIV/AIDS een lang en meestal gezond leven kan bieden, kunnen de bijwerkingen van de behandeling nogal een uitdaging zijn om mee om te gaan. Dit is waar medicinale cannabis verandering in zou kunnen brengen.

Een aantal onderzoeken toont aan dat medicinale cannabis veel HIV/AIDS-gerelateerde symptomen kan verbeteren, waaronder anorexia, gewichtsverlies, ernstige misselijkheid en meer. Een studie die gepubliceerd werd in het Journal of Pain and Symptom Management ontdekte dat maar liefst 97 procent van de HIV-patiënten een verbeterde eetlust kreeg tijdens de medicinale cannabis behandeling, 94 procent verminderde spierpijn mocht ervaren en 93 procent rapporteerde verbeteringen met betrekking tot zowel misselijkheid als angstgevoelens.  

Er komt steeds meer bewijs dat cannabis effectief kan worden ingezet bij een scala aan ziekten en aandoeningen. Als jouw kwaal niet in deze Top 10 staat, check dan via de zoekfunctie op Mediwietsite of wiet ook voor jou behulpzaam kan zijn…. [foto: StunningArt/Shutterstock]

6. Artritis

‘Artritis is een overkoepelende term die verwijst naar de ontsteking van een gewricht. Er zijn meer dan honderd verschillende vormen van artritis. De meest voorkomende soorten zijn artrose, reumatoïde artritis en artritis psoriatica (een combinatie van ontstekingsreuma en de huidziekte psoriasis). De symptomen zijn meestal zwellingen en roodheid rond het gewricht, verminderd bewegingsmogelijkheden, stijfheid, zwakte en ernstige aanhoudende pijn.

Met name de hevige pijnen maken dat cannabis het meest effectief is in de behandeling. In een onderzoek naar de werkzaamheid van cannabis als een vorm van pijnverlichting voor reumatoïde artritis, merkten onderzoekers op dat een significant pijnstillend effect werd waargenomen en de ziekteactiviteit aanzienlijk werd onderdrukt.  

7. Epilepsie

Epilepsie is een neurologische aandoening die veel mensen treft, waaronder ook een groot aantal kinderen. De aandoening wordt gekenmerkt door epileptische aanvallen, die variëren van relatief mild (een moment van verminderde concentratie) tot extreem (totaal verlies van bewustzijn). Geneesmiddelen op basis van cannabis – en dan de CBD-dominante producten in het bijzonder – hebben bewezen zeer effectief te zijn in het verminderen van de frequentie en ernst van epileptische aanvallen. Bij epilepsie wordt medicinale cannabis ingezet bij de zogenaamde behandeling resistente gevallen

8. Inflammatoire darmziekte

De term inflammatoire darmziekte beschrijft een aantal aandoeningen die leiden tot ontsteking van het spijsverteringskanaal, waaronder colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Onderzoek gepubliceerd in Digestion wees uit dat patiënten verschillende gezondheidsvoordelen ondervonden door het gebruik van cannabis. Factoren zoals fysieke pijn, sociaal functioneren, algemene gezondheidsbeleving, werkvermogen en depressie zagen allemaal een opmerkelijke verbetering.  

9. Palliatieve zorg

Studies hebben aangetoond dat medicinale cannabis ook een effectieve behandelingsoptie kan zijn tijdens de palliatieve fase. Deze ontdekking is van groot belang want tijdens de komende jaren krijgen steeds meer landen te maken met de vergrijzing. 

Onderzoek gepubliceerd in Current Oncology toonde aan dat medicinale cannabis verdere verlichting van diverse symptomen, waaronder ook mentaal lijden, kon bieden. De algehele kwaliteit van (het restant van) leven van de patiënten kon zelfs worden verbeterd met mediwiet.  

10. Slapeloosheid

Steeds meer mensen lijden aan serieuze vormen van slapeloosheid. Onderzoek wijst uit dat zowel THC- als CBD-dominante op cannabismedicatie een effectieve behandelmethode kunnen vormen bij een reeks van slaapstoornissen. Men denkt dat cannabis de tijd om in slaap te vallen verkort, slaperigheid opwekt en de kwaliteit van de slaap verbetert.

En meer…

De hier beschreven tien aandoeningen zijn slechts een klein aantal van de grote hoeveelheid fysieke en/of mentale problemen waarbij cannabis ondersteuning kan bieden. Loop jij ergens mee en wil je liever niet starten met conventionele middelen, of bemerk je daarmee te weinig effect? Op onze site kun je via de zoekfunctie veel informatie vinden over diverse aandoeningen waarbij medewiet inzetbaar is. Op deze manier kun je óf jezelf op de goede weg helpen, óf met een goede onderbouwing een arts om hulp vragen.

[openingsfoto: HQuality/Shutterstock]
(advertenties)