(advertenties)
(advertentie)

Mediwiet wordt steeds vaker ingezet als behandeling bij neurologische aandoeningen, psychische problemen, chronische pijn en zelfs kanker. Recent onderzoek toont aan dat THC – de bekendste cannabinoïde – ook de mogelijk dodelijke symptomen van een longaandoening die geassocieerd wordt met covid-19 en influenza kan behandelen. Goed nieuws, want hierdoor worden voor veel longpatiënten de overlevingskansen vergroot.

Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS)

Het onderzoek – uitgevoerd met muizen – met de titel ‘Administration of Δ9‐Tetrahydrocannabinol (THC) Post‐Staphylococcal Enterotoxin B Exposure Protects Mice From Acute Respiratory Distress Syndrome and Toxicity‘ werd gepubliceerd in Frontiers In Pharmacology.

Dit onderzoek heeft aangetoond dat tetrahydrocannabinol (THC) – het belangrijkste psychoactieve bestanddeel van cannabis – een positief effect heeft op de dodelijke symptomen van een longaandoening die voorkomt bij covid-19 en de griep. Ook kan deze longaandoening  ARDS een op zichzelf staande ziekte zijn.

Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS) treft jaarlijks meer dan drie miljoen mensen wereldwijd. Meestal krijgen patiënten door een infectie in de longen een acute ontsteking, last van kortademigheid en een blauwachtige huid. Er ontstaat dus een zuurstofgebrek. Deze aandoening is bij dertig tot vijftig procent van de mensen dodelijk. Bij het wereldwijd actieve virus covid-19 is ARDS een ernstige complicatie en kan elke vorm van behandeling nuttig zijn in de voortdurende strijd tegen de pandemie.

THC beschermt tegen het ontstaan van heftige ontstekingen

Bij patiënten met luchtwegaandoeningen veroorzaken de dodelijke symptomen, ontstaan door ARDS, gewoonlijk een golf van signalen in de longen. Dit wordt een cytokine-storm genoemd. Cytokines zijn kleine boodschappers die in het lichaam worden afgegeven. Ze hebben een belangrijke rol binnen het immuunsysteem wanneer het lichaam wordt aangevallen door een infectie.

Ze kunnen ontstekingsbevorderend zijn, waarbij ze het lichaam vertellen op de plaats van infectie te reageren met immuuncellen. Of ze zijn ontstekingsremmend, waardoor ze de reactie vertragen en voorkomen dat immuuncellen het gebied te veel beschadigen. Bij luchtwegaandoeningen reageert het immuunsysteem soms overdreven en geeft het te veel ontstekingsbevorderende cytokines af. Dit kan een hyperontsteking veroorzaken, welke mogelijk overlijden veroorzaakt. Dit noemt men een cytokine-storm.

Ja, THC is psychoactief – d.w.z. dat je er high/stoned van kunt worden – maar het is ook een uitstekend middel om ontstekingen te voorkomen en bestrijden… [foto: HQuality/Shutterstock]

100% score bij muizen

Om te zien of THC een uitwerking heeft op ARDS behandelden Amira Mohammed en een team van de Universiteit van South Carolina muizen met deze aandoening met THC. Van THC is meermaals aangetoond dat het werkt als een ontstekingsremmend middel, dus het leek het team waarschijnlijk dat het een rol zou kunnen spelen bij het stoppen van ontstekingen in de longen. 

Ze ontdekten dat THC in honderd procent (!) van de gevallen de muizen bescherming gaf tegen dodelijke symptomen die optreden na een cytokine-storm. THC was in staat om de ontstekingsbevorderende cytokines te blokkeren, waardoor deze niet in staat waren de immuuncellen die schade veroorzaken naar het aangedane orgaan te transporteren.

Maar dat was niet het enige wat THC deed; het verhoogde ook nog eens de ontstekingsremmende activiteit, waardoor de ontsteking vertraagde en daarna verdween. Hierdoor kon de schade die werd veroorzaakt beperkt worden.

Veelbelovende behandeling tegen o.a. coronavirus

Samen suggereren deze bevindingen een mogelijke manier om cytokine-stormen en ernstige complicaties bij patiënten met luchtwegaandoeningen te stoppen. Natuurlijk is deze studie alleen met muizen gedaan en zouden er nog veel meer tests en klinische proeven uitgevoerd moeten worden voordat het een mogelijke therapie kan zijn. Toch kun je aan de hand van dit onderzoek al wel stellen dat mediwiet zeker potentie heeft als het gaat om de strijd tegen dit soort gevaarlijke complicaties, o.a. bij het door corona veroorzaakte covid-19 virus dus.

LEES OOK:   Arts vertelt alles wat je wilt weten over wiet en covid-19

ARDS is een ernstig probleem voor mensen die verzwakt zijn door longaandoeningen. Wanneer deze mensen – of mensen met eventuele andere aandoeningen – hiermee te maken krijgen, kan dit een enorme impact hebben op de levenskwaliteit van de patiënt en de overlevingskansen worden kleiner.

Hopelijk vertaalt dit onderzoek zich snel naar medicatie voor mensen, maar tot die tijd staat het je vrij om zelf bij beginnende luchtwegklachten te kijken of TCH-olie jou verlichting kan bieden. Voel je dat je echt ziek(er) wordt en/of krijg je koorts, ga dan niet zelf dokteren. Neem  zo snel mogelijk contact op met een arts, zeker in deze tijden!

[openingsfoto: HQuality/Shutterstock]