(advertenties)
(advertentie)

Nog meer bewijs dat wiet stress bestrijdt. Uit een Amerikaanse opiniepeiling blijkt dat ouders met thuiswonende (kleine) kinderen veel meer wiet zijn gaan consumeren door corona.

Recent onderzoek van het Trimbos Instituut laat zien dat veel mensen hun wietconsumptie opschroeven dankzij de coronacrisis en thuisisolatie. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor Nederland. Overal ter wereld noteert cannabis sinds de pandemie recordomzetten. Hieruit kunnen we concluderen dat wiet een essentiële zaak is als de maatschappij op zijn gat ligt en mensen hun tijd vooral thuis moeten doorbrengen.

Nieuw onderzoek van Oasis Intelligence in de VS geeft nog meer details over wietgebruik tijdens corona. Deze opiniepeiling toont dat met name moeders met thuiswonende kinderen meer cannabis gebruiken. Al laten vaders zich ook bepaald niet onbetuigd. Al met al zijn ouders door thuisisolatie bijna twee keer zoveel gaan consumeren als niet-ouders.


LEES OOK:


Ouders hebben het extra zwaar

Tussen 30 maart en 16 april ondervroeg Oasis Intelligence 720 Amerikaanse cannabisconsumenten. Zij wilden met deze data de invloed van gedwongen thuiszitten met kinderen – en de algehele coronastress – achterhalen. De conclusie is klip en klaar: kinderen in huis spelen een significante rol bij wietconsumptie tijdens de coronacrisis.

Van alle Amerikanen greep 10 procent naar wiet ‘to take care of themselves’. Onder ouders zegt 11 procent van de vaders en 16 procent van de moeders dat ze in de laatste maand wiet consumeerden. Ter vergelijking en ook wel verrassend: de kleinste groep cannabisconsumenten bestaat uit mannen zonder kinderen. Daarvan zocht slechts 7 procent zijn heil in cannabis.

 Ouders zitten ineens met zowel de rol van verzorger als onderwijzer terwijl ze moeten balanceren tussen werk en andere eisen.

Uit de representatieve proef blijkt dus dat een hoger percentage ouders met kinderen thuis de afgelopen maand wiet gebruikte (14 procent), vergeleken met kinderlozen in zelfisolatie (8 procent). “Dit betekent dat moeders dubbel zoveel wiet consumeren als niet-ouders”, concludeert het rapport.

Mede-oprichters Laura Albers en Ben Woo van Oasis Intelligence: “Terwijl miljoenen levens zijn opgeschud door de pandemie, zijn de veranderingen in het alledaagse leven voor ouders bijzonder dramatisch. Zij zitten ineens met zowel de rol van verzorger als onderwijzer terwijl ze moeten balanceren tussen werk en andere eisen. De pogingen om met deze toegenomen (werk)druk om te gaan lijken we terug te zien in de consumptiehoeveelheid cannabis.”

Wiet tegen stress en angst en om beter te slapen

Uit de representatieve proef blijkt dus dat een hoger percentage ouders met kinderen thuis de afgelopen maand wiet gebruikte (14 procent). [UfaBizPhoto]

De redenen dat ouders meer wiet  consumeren werden in 2019 al duidelijk. Toen stelde hetzelfde onderzoeksbureau vast dat 85 procent van de volwassenen cannabis consumeert voor medicinale/wellness redenen in plaats van puur recreatieve doeleinden.

Meer specifiek; het verlichten van stress en angsten was voor 40 procent van de volwassenen reden om cannabis te gebruiken. Als hulpmiddel bij het slapen (30 procent en om depressieve gevoelens te verzachten (28 procent) werden eveneens veel gemeld.

85 procent van de volwassenen consumeert cannabis voor medicinale/wellness redenen in plaats van puur recreatieve doeleinden.

Wiet lijkt de ouders ook daadwerkelijk te helpen. Uit het nieuwste rapport van Oasis Intelligence blijkt namelijk ook dat ouders die cannabis nemen ‘meer hoopvol zijn’ dan mensen die geen wiet gebruiken. De verhouding is zelfs 2:1. Van de wietmoeders zegt zo’n 32 procent dat ze hoopvol zijn over de huidige situatie, vergeleken met 20 procent van de niet-ouders. Ook waardeert de wietconsument persoonlijke relaties meer dan voorheen.

[Openingsfoto: Shutterstock/content_creator]