(advertenties)
(advertentie)

In de Verenigde Staten lopen ze wat legale cannabis betreft flink voor op Nederland. Inmiddels is mediwiet namelijk al in 36 van de 50 Amerikaanse staten gelegaliseerd. Dat opent de weg naar meer gedegen onderzoek ten aanzien van cannabis, iets wat lange tijd door de war on drugs en bijbehorend cannabisverbod onmogelijk was. Neem dit actuele onderzoek uit Florida, waaruit blijkt dat ouderen wanneer ze ‘aan de wiet gaan’ minimaal één farmaceutisch medicijn dumpen of de inname sterk verminderen. 

Ouderen omarmen medicinale cannabis in rap tempo

Sowieso zijn ouderen de afgelopen vijf jaar al de snelst groeiende demografische groep die cannabis gebruikt, althans in de VS en Canada (waar wiet ook volkomen legaal is). Uit het vorige week gepubliceerde ‘2020 National Survey of Drug Use and Health‘ onderzoek blijkt dat vorig jaar 6 procent van alle 65-plussers in Amerika medicinale cannabis gebruikte. Dat is een stijging van 18 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Een positief effect daarvan is ook dat er minder farmaceutische (chemische) pillen worden gebruikt door ouderen. Ofwel men ruilt de reguliere door artsen voorgeschreven medicatie die niet zelden met de nodige schadelijke bijwerkingen gepaard gaat steeds vaker in tegen het natuurproduct cannabis.

Tweederde van de mensen dropt minstens één pil

Uit een enquete onder medicinale cannabis patiënten in de staat Florida – waar traditioneel veel senioren wonen, o.a. vanwege het zonnige klimaat –  blijkt dat een meerderheid (65%) minimaal met 1 voorgeschreven medicijn stopt of de inname ervan sterk vermindert, nadat men van de arts een wietrecept heeft gekregen.

De studie is onder de titel ‘Demographics, Perceptions, and Use of Medical Marijuana among Patients in Florida‘ gepubliceerd in het vaktijdschrift Medical Cannabis and Cannabinoids. Er deden 157 geregistreerde cannabis patiënten mee aan de enquete, die werd uitgevoerd tussen mei 2019 en januari 2020.

THC licht favoriet, maar meerderheid gebruikt THC én CBD

Bijna iedereen die meedeed zegt dat zij cannabis op dagelijkse basis consumeren, maar 93 procent zegt dat zij zich niet afhankelijk voelen van de substantie. Zo’n 40% geeft aan dat ze uitsluitend wietsoorten met een hoog THC-percentage gebruiken, terwijl 22% zweert bij strains die enkel CBD bevatten.

De grote meerderheid (72%) van de Amerikaanse cannabis patiënten geeft echter aan dat zij zowel strains met een hoog THC-percentage als wietsoorten met een hoog CBD-gehalte gebruiken. Gemiddeld geeft iemand in Florida 300 dollar (260 euro) per maand uit aan cannabis. Daarbij zijn de goeie ouwe wiettoppen nog steeds favoriet trouwens.

Veel patiënten worden dankzij cannabis minder afhankelijk van farmaceutische pillen, zo blijkt uit een enquete… [foto: Victor Moussa/Shutterstock]

Minder afhankelijk van farmaceutische pillen

De patiënten rapporteren – dankzij hun cannabis consumptie – minder afhankelijkheid van opiaten/opioïden (18%), angstremmers (18%) en antidepressiva (15%). Ook melden aardig wat mensen dat ze hun NSAIDS – pijnstillers zoals Ibuprofen, diclofenac en naproxen – en slaapmiddelen hebben ingeruild voor medicinale cannabis.

De tevredenheid over de effecten van wiet is hoog. Zo zegt 81% dat cannabis ‘flinke verlichting’ geeft voor hun symptomen, waarbij de resultaten variëren van 70% bij ontstekingen tot 91% bij misselijkheid.

In lijn met eerdere onderzoeken

“Eén bijzonder belangrijke conclusie van de huidige enquete is dat de meerderheid van de patiënten (65%) ofwel een vermindering ofwel een complete stop rapporteert van het gebruik van opioïden en/of vrij verkrijgbare medicatie”, stellen de auteurs van de studie.

“Dit complementeert andere onderzoeken die vergelijkbare afnames hebben aangetoond in het gebruik van opioïden/opiaten, niet-opioïde pijnstillers, benzodiazepinen (denk aan valium, librium en xanax e.d.) en anti-depressiva onder medicinale cannabis patiënten. Deze afnames hebben enorme implicaties, aangezien ongeveer 116 miljoen Amerikanen (ongeveer 1 op de 3, red.) lijden aan chronische pijn en artsen vaak opioïden voorschrijven voor hun patiënten.”

En wat voor de VS geldt geldt in zekere zin ook voor Nederland natuurlijk. Ook hier worden medicijnen op basis van opioïden/opiaten meer en meer voorgeschreven door artsen, en ook hier sterven jaarlijks voortijdig mensen aan hun verslaving aan deze supersterke, giftige en zeer verslavende middelen (lees; harddrugs).

LEES OOK:   5 wetenschappelijke onderzoeken concluderen: wiet voorkomt opiatenverslaving

[openingsfoto:  H_Ko/Shutterstock]