(advertenties)
(advertentie)

Nabiximols-spray (ook wel bekend onder de naam Sativex) zou een aanvullende behandeling kunnen zijn bij het Gilles de la Tourette syndroom (TS), en dan met name in situaties waar de tics ernstig invaliderend zijn. Dit blijkt uit een recent casusrapport uit Europa. 

Cannabinoïden-spray vermindert TS-tics

Het casusrapport laat zien dat de ernstige tics bij een man met het Tourette syndroom dramatisch verminderden nadat hij Nabiximols-spray begon te gebruiken. Dit is een oromucosale-spray waarin verschillende cannabinoïden zitten.

“Op basis van onze casus – en in overeenstemming met eerdere rapporten – stellen we voor dat Nabiximols-spray een effectieve aanvulling kan zijn op de reeds gebruikte medicatie. En dan met name in het geval van acute aanvallen van tics, of bij een vergrote kans op een aanval”, schrijven de auteurs van het rapport.

Cannabinoïden, flavonoïden en terpenen

De spray is dus effectief inzetbaar wanneer iemand overvallen wordt door ernstig invaliderende tics, of wanneer iemand weet dat er zich een situatie voor gaat doen die het ontstaan van de tics kan triggeren.

Het Amerikaanse National Cancer Institute meldt dat de spray (een gestandaardiseerd extract van THC, CBD, andere kleine cannabinoïden, flavonoïden en terpenen) een interactie aangaat met de aan het G-eiwit gekoppelde cannabinoïde; de CB1-receptoren in het centrale zenuwstelsel.

Dit resulteert in pijnstillende, euforische en anti-convulsieve effecten. De invloed op de anti-convulsieve effecten is wat maakt dat de spray zo goed werkt bij mensen met TS.

Onderdrukt cannabis de symptomen van Tourette?

TS kan zich uiten met motorische en vocale tics (het bekende schelden). Deze tics kunnen een invaliderende intensiteit bereiken. Zo rapporteren de auteurs dat een 25-jarige man meldde dat hij gedurende de week meerdere progressieve – zowel milde en extreme – motorische en vocale tics had. Deze tics bestonden uit: 

 • Knikken met het hoofd
 • Vingerwijzen
 • Hoofdschudden en -draaien
 • Aanstaren 
 • Knipperen
 • Slaan
 • Schreeuwen 
 • Neuriën

Symptomen die hij toeschreef aan het stoppen met zijn jarenlange, dagelijkse gebruik van recreatieve cannabis een paar weken eerder. Mogelijk heeft de cannabis zijn TS onderdrukt. Het zijn in ieder geval heel typerende Tourette symptomen.

Deze video laat enkel tics heel duidelijk zien, waardoor je in staat bent beter te begrijpen waarom deze aandoening invaliderend werkt.

Het ene medicijn is het andere niet

Het casus rapport vermeldde het volgende: ‘Op het moment van presentatie had hij continue tics, voornamelijk bestaande uit bewegingen van het hoofd en de bovenste ledematen. Hij kon de tics tot 10 seconden onderdrukken. Neurologisch onderzoek bracht geen verdere pathologische symptomen aan het licht, en psychiatrisch onderzoek suggereerde geen relevante cognitieve of psychiatrische aandoeningen’.

Artsen probeerden de symptomen van de TS eerst de kop in te drukken met het dagelijks voorschijven van 300 mg Tiapride. Dit verlichtte de symptomen van de chronische neurologische ontwikkelingsstoornis niet. Vervolgens kozen ze voor drie doseringen Nabiximols-spray, met tussenpozen van 15 minuten. Dat resulteerde in een verbazingwekkende afname van de symptomen!

Met 12 x cannabinoïden sprayen de hele dag effectief

“Het nare gevoel verdween en de intensiteit van de motorische en mentale tics was duidelijk voor meer dan 90 procent verminderd“, zo beschrijft de patiënt het zelf. De effecten hielden ongeveer vier uur aan en de patiënt meldde geen bijwerkingen.

Eén dosis van de spray bevat 2,7 mg THC en 2,5 mg CBD, aldus GW Pharmaceuticals, de Britse makers van Sativex zoals Nabiximols ook wel heet en wat goedgekeurd is voor gebruik bij multiple sclerose. Positieve effecten beginnen binnen slechts enkele minuten na gebruik en houden vervolgens twee tot vier uur aan. De maximale dosering is twaalf keer sprayen per dag. Je zou als Tourette-patiënt dus heel de dag profijt moeten kunnen hebben van dit middel.

Cannabis als alternatieve behandeling

Er bestaat veel behoefte aan medicatie die goed te verdragen is, met een grote beschikbaarheid en die (heel belangrijk) effectief is bij TS. De auteurs suggereren dat Nabiximol een aanvullende behandeling zou kunnen zijn bij het Tourette syndroom, en dan met name in situaties waarin de tics ernstig invaliderend zijn.

Er zijn andere behandelingen voor de aandoening beschikbaar , waaronder:

 • Een uitgebreide gedragsinterventie
 • Gewoonteomkering
 • Farmacologische therapieën
 • In zeer ernstig aangetaste en anderszins ongevoelige gevallen, zelfs chirurgische technieken zoals diepe hersenstimulatie

Eerdere onderzoeken

Maar stuk voor stuk hebben deze behandelmethodes geresulteerd in onvoldoende symptoomvermindering, of ongewenste bijwerkingen van medicijnen, beweren de auteurs van het casusrapport.

Een in 2017 gepubliceerde studie – met een 22-jarige patiënt – wees al uit dat een behandeling met Nabiximols resulteerde in aanzienlijke verbeteringen als het ging om de tics of het voorafgaande gedrag. Daarnaast toonde alle gebruikte metingen geen enkel nadelig effect aan van de behandeling.

De studie had uitsluitend positieve uitkomsten. Hierdoor zou je kunnen denken dat het mogelijk is om TS puur en alleen te behandelen met een spray gebaseerd op cannabinoïden, of met een vorm van mediwiet naar keuze. Deze gedachte is zo gek nog niet!