(advertenties)
(advertentie)
Het lijkt soms of de medische wereld in twee helften is verdeeld: zij die vooruit willen en zij die dat niet willen. Nederland behoort zeker tot de laatste helft, kijkend naar recente ontwikkelingen in de ziekenzorg. Veel zorgverzekeraars stoppen bijvoorbeeld met het vergoeden van mediwiet. Een mooi voorbeeld van een land dat wél vooruitgang wil in de medische zorg is Australië. Daar wordt binnenkort een klinische studie gestart naar het effect van cannabis bij het bestrijden van de bijwerkingen van chemotherapie. En het mooiste? De overheid betaalt.

Cannabis en chemo

In Australië wordt binnenkort baanbrekend onderzoek uitgevoerd. Als eerste ter wereld gaan ze daar een klinische studie doen naar het effect van cannabis bij kankerpatiënten. Wiet wordt al jaren gebruikt door kankerpatiënten om de heftige bijwerkingen van chemotherapie te verminderen. Maar nooit eerder werd er écht onderzoek gedaan naar de werking ervan. De focus van het onderzoek ligt op het bestrijden van de misselijkheid en overgeven dat door chemotherapie wordt veroorzaakt.

Het cannabismedicijn wordt geleverd door het Canadese Tilray. De capsules zullen een hoog CBD-gehalte en lage THC-concentratie bevatten. [Foto: shutterstock/Dragana Gerasimoski]

Het cannabismedicijn wordt geleverd door het Canadese Tilray. De capsules zullen een hoog CBD-gehalte en lage THC-concentratie bevatten. [Foto: shutterstock/Dragana Gerasimoski]

Blinde studie

Patiënten die voor het onderzoek worden geselecteerd krijgen geheel willekeurig een placebo of een capsule met een cannabisextract. De dubbelblinde test zorgt ervoor dat de patiënt niet weet of hij/zij cannabiscapsules krijgt of met placebo’s wordt behandeld. Voor het onderzoek zullen meer dan 300 kankerpatiënten vanuit het hele land worden gerekruteerd.

De mediwiet voor het onderzoek komt van het Canadese Tilray. Zij ontwikkelden capsules met een consistent CBD-gehalte en geminimaliseerde THC-concentratie. Hierdoor zullen de kankerpatiënten waarschijnlijk geen stoned effect merken van de capsules. CBD is namelijk een niet-psychoactieve cannabinoïde in tegenstelling tot THC.

Eindelijk antwoord

Tegen de Sydney Morning Herald zei hoofdonderzoeker Professor Peter Grimison dat hem weinig in de weg staat. Volgens Grimison kan er gemakkelijk internationaal onderzoek gedaan worden naar de effecten van cannabis bij misselijkheid en overgeven door chemotherapie.

“We zijn al ver gekomen met reguliere medicijnen tegen misselijkheid. Toch lijdt een derde van de patiënten nog tijdens en na de chemotherapie”, zei Professor Grimison. “De rol van cannabis-medicijnen bij het verlichten van misselijkheid door chemo is nog onduidelijk. Deze studie kan daar voor eens en altijd een antwoord op geven”, zegt hij.

Overheid financiert

Het onderzoek wordt opvallend genoeg gesteund door de overheid. De staat New South Wales heeft er maar liefst 21 miljoen dollar voor over. Minister van volksgezondheid en medisch onderzoek Pru Goward zegt: “De proef zal een cruciale rol spelen in het begrijpen van hoe cannabisproducten verlichting kunnen bieden voor kankerpatiënten.”

Het lijkt niet van deze wereld dat er nú pas wordt onderzocht wat al jaren bekend is bij duizenden patiënten. [Foto: shutterstock/Milkovasa]

Het lijkt niet van deze wereld dat er nú pas wordt onderzocht wat al jaren bekend is bij duizenden patiënten. [Foto: shutterstock/Milkovasa]

Goward hoopt dat het middel het verschil gaat maken. “Zoveel mensen zeggen er baat bij te hebben. Het is tijd om dit tot op de bodem uit te zoeken”, zegt ze erover. “Het is wonderbaarlijk dat hier al 30 jaar over gesproken wordt, maar nog niemand heeft geïnvesteerd om het [onderzoek, red.] daadwerkelijk op te zetten. Het is aan New South Wales om daarin de wereld te leiden.”

Cannabis bij kanker

Veel kankerpatiënten gebruiken cannabis om de bijwerkingen van chemotherapie te bestrijden. Door het roken, verdampen of eten van wiet zijn ze minder misselijk, eten beter, rusten beter en staan positiever in het leven. Dat laatste is ook een groot onderdeel van herstel. Voor een gezond lichaam is een gezonde geest immers van levensbelang.

Deze studie richt zich op een medicijn met een hoog CBD- en laag THC-gehalte. Prima voor het bestrijden van de bijwerkingen van chemo, maar het doet niets tegen de kanker zelf. Terwijl van THC meer bekend wordt over de tumorremmende werking bij hogere dosering. Het zou kanker kunnen bestrijden door apoptose (zelfdoding) van zieke cellen te triggeren. Helaas doen ze dáár nog geen onderzoek naar.

[Openingsfoto: shutterstock/Swapan Photography]