(advertenties)
(advertentie)
Het gebruik van cannabis wordt door velen geassocieerd met een goede nachtrust. En hoewel de meeste patiënten beter slapen dankzij wiet(-olie), missen ze door dat gebruik vaak iets dat erg dichtbij de psychoactiviteit van wiet staat: dromen.

Dromen en wiet

Vraag het eens aan een mede-patiënt en je zult waarschijnlijk hetzelfde horen: ‘cannabis helpt me beter te slapen, maar ik droom er niet van.’ Het is erg gebruikelijk dat men na het gebruik van cannabisolie of een andere vorm van cannabisgebruik heerlijk slaapt. Maar bij het wakker worden denkt geen droom te hebben gehad.

Diezelfde patiënt kan je waarschijnlijk ook vertellen hoe heftig de dromen ineens worden als het dagelijkse ‘slaapmutsje’ wordt overgeslagen. Wanneer je een lange tijd elke avond wiet gebruikt voor het slapengaan en dat een nachtje overslaat, lijkt het namelijk of je brein de verloren tijd wil inhalen. Zo helder en intens worden de dromen.

Wanneer je na lange tijd stopt met een dagelijks ‘slaapmutsje’, worden je dromen zó intens dat het lijkt alsof je brein de verloren tijd inhaalt. [Foto: shutterstock/Sergey Nivens]

Het is misschien niet het eerste dat ter sprake komt wanneer je het met iemand over cannabis hebt. De meeste mensen nemen dit fenomeen dan ook voor lief. Maar het is natuurlijk wel interessant om te weten waar deze onschadelijke bijwerking precies door wordt veroorzaakt.

Minder REM

Om dit fenomeen te begrijpen kijken we allereerst naar het effect van cannabis op het menselijk lichaam en de geest. Uit een aantal studies kunnen we al concluderen dat het consumeren van wiet – inhaleren of eten – de Rapid Eye Movement (REM) tijdens de slaap aanzienlijk vermindert. Een in 2008 gepubliceerd onderzoek in het National Center for Biotechnology Information (NCBI) linkte hoge doseringen Delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) aan dit fenomeen.

De REM-slaap is een fase in de slaapcyclus waarin de kans op dromen het hoogst is. De inname van hogere doseringen THC vermindert de kans op dromen en heeft daar dus veel invloed op. Maar je krijgt ook iets terug in ruil voor je ingeleverde dromen: een rustiger en vredigere slaap.

Diepe slaap door wiet

Wetenschappers bewezen met een placebo-gecontroleerde studie dat cannabis zeker bijdraagt aan een betere nachtrust. Dit werd onderzocht door Dr. Timothy Roehrs, een slaapexpert van de Henry Ford Health System en onderzoekers van de Wayne State University School of Medicine. De officiële onderzoeksresultaten hiervan moeten nog worden gepubliceerd.

Participanten die een placebo kregen lieten volgens de voorlopige resultaten een verminderde diepe slaap zien. “Ze sliepen ook niet efficient”, zegt Roehrs. “Van de acht uur dat ze in bed lagen, sliepen ze maar 80 procent van die tijd.” Toen de participanten weer echte wiet kregen herstelden ze en kregen ze weer een langduriger diepe slaap in hun rustcyclus.

Het is wederom wetenschappelijk bewezen, cannabis bevordert de slaapkwaliteit. [Foto: shutterstock/Aleshyn_Andrei]

Dromen vergeten

Volgens de slaapexpert ben je eerder geneigd je dromen te herinneren wanneer je REM-slaap wordt onderbroken.  Tegelijkertijd betekent dit dat wanneer je door je REM-slaap heen slaapt, je minder snel die ellendige nachtmerrie herinnert.

Dit suggereert dat je wellicht wel droomt wanneer je cannabis hebt gebruikt. Maar de dromen simpelweg niet kunt herinneren.

Reparatie-slaap

De diepe slaap is de derde fase van de vier fasen durende slaapcyclus en deze begint als de oogbewegingen stoppen. Die oogbewegingen zijn dan ook bedoeld om de overige hersenactiviteit te verminderen en het lichaam klaar te maken voor de diepe slaap.

Als de diepe slaap inzet gaat je lichaam in reparatie-modus. Door het brein geproduceerde afvalstoffen worden uitgescheiden en bloed wordt naar spieren gestuurd om ze te repareren. De term ‘diepe slaap’ komt van de mentale status op dat moment. Omdat het lichaam actief aan het herstellen is vertragen de hersenen om de reparatie te versnellen.

Uitgerust wakker worden is een teken van een goede diepe slaap. Ook is je vermogen om met stress om te gaan nauw verwant aan de kwaliteit en lengte van je diepe slaap. Een goede slaap is daarom essentieel voor goede prestaties overdag. En veel stress-gerelateerde ziekten komen dan ook voort uit een gebrek aan kwalitatieve slaap.

[Openingsfoto: shutterstock/GlebStock]