(advertenties)
(advertentie)

De hoofdrolspeler van de komische ziekenhuisserie Scrubs zegt dat er in 2010 een uitzending is geschrapt over medicinale cannabis. Zie hier een leuk voorbeeld van hoeveel er kan gebeuren in negen jaar tijd.

Er is overduidelijk veel veranderd in de Verenigde Staten sinds 2010. Destijds was recreatieve cannabis nog overal illegaal en slechts 14 staten hadden mediwiet gelegaliseerd. De situatie was zelfs dermate anders, dat een van de grootste televisieproducenten uit de VS het niet aandurfde om een aflevering over medicinale cannabis te maken.

Zach Braff die J.D. speelt in de ziekenhuisserie Scrubs. [Shuterstock/s_bukley]

“Medicinale cannabis? Echt niet!”

De maker van Scrubs, Bill Lawrence, stond in de voorhoede van het gesprek over mediwiet toen hij een aflevering maakte over een kankerpatiënt die medische cannabis gebruikte om de symptomen van chemotherapie het hoofd te bieden. Maar volgens een recent interview met hoofdrolspeler Zach Braff wilde producent ABC het niet hebben.

“We hadden ooit iets opgenomen dat Bill moest weggooien”, zei Braff op Vulture Fest in Los Angeles, waar de cast onlangs bijeenkwam voor een reünie. “Dat was vele jaren geleden, en ze [ABC, red.] hadden zoiets van: ‘Medicinale cannabis? Echt niet!’.”

Lawrence protesteerde en proberend het netwerk duidelijk te maken dat ze oneerlijk bevooroordeeld waren tegenover cannabis.

“Ik zei: ‘Wat als de patiënt nog maagd was en besloot om voor de eerste keer seks te hebben? En dat doktoren Carla en Elliot vervolgens op pad zouden gaan om een prostituee voor hem te zoeken?’ Ze zeiden: ‘Oh, dat is prima. “Een prostituee was dus geen probleem, maar medicinale cannabis wel”.

Slechts negen jaar later is dit standpunt erg lachwekkend. Want inmiddels hebben maar liefst 33 staten medicinale cannabis gelegaliseerd en zelfs de federale overheid beweegt die kant op.

Rutte: “Cannabis is troep”

Anderzijds was het standpunt negen jaar geleden behoorlijk conservatief. Kankerpatiënten gebruiken al tientallen jaren cannabis om de symptomen van chemotherapie te bestrijden. Zelfs allang voordat het voor medische doeleinden werd gelegaliseerd in Nederland en staten in de de VS.

Maar tussen 2001 en 2010, toen Scrubs werd gemaakt en uitgezonden, was er nog geen significant onderzoek dat de doeltreffendheid ervan ondersteunde. De eerste grootschalige studie van cannabis als een alternatief voor opioïden bij kankerpatiënten voor misselijkheid en een gebrek aan eetlust dateert van 2018.

ABC, dat eigendom is van Disney, durfde het wegens hun imago en gebrek aan overweldigend wetenschappelijk bewijs dus niet aan. Een beetje net als onze minister-president eigenlijk.

Mark Rutte vindt cannabis troep. Hopelijk zijn we over 9 jaar ook in Nederland verlost van dit soort kortzichtigheid [Shutterstock/VanderWolf Images]

Die noemt cannabis stelselmatig ’troep’. En zelfs tijdens een officieel bezoek aan Canada waarschuwde Rutte voor de gevaren van wiet. “Je wil niet dat jonge mensen, of überhaupt mensen van cannabis overstappen op cocaïne of heroïne”. De theorie dat cannabis leidt naar zwaardere drugs is al jaren geleden achterhaald. Toch deelt Rutte hem nog even in het land dat kort voor zijn bezoek cannabis volledig legaliseerde.

Maar goed, om positief te eindigen: hopelijk staan wij er hier in Nederland over negen jaar ook stukken beter voor.

[Openingsfoto: Shutterstock/Tyler Olson]