(advertenties)
(advertentie)

Opnieuw blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat vrouwen met fibromyalgie tevreden oordelen over het gebruik van cannabis als alternatieve behandeling van de symptomen. Dat blijkt uit een publicatie van de MacMaster University in Canada, een land waar cannabis volledig gelegaliseerd is.

Traditionele fibromyalgie medicijnen zijn ineffectief

Experiences of Canadian Women using Cannabis for Fibromyalgia Symptom Management: A Qualitative Description Study‘, zo heet de publicatie van onderzoeker Samantha Holmes die ze in juni 2025 publiceerde.

Fibromyalgie (hierna: FM) is een complexe chronische pijnstoornis die ongeveer 3% van de Canadezen treft, voornamelijk vrouwen boven de 40 jaar. FM wordt gekenmerkt door wijdverspreide pijn, vermoeidheid, cognitieve stoornissen en een vertraagde diagnose, en leidt vaak tot aanzienlijke persoonlijke en gezondheidszorgproblemen.

Traditionele farmacologische behandelingen zijn vaak niet effectief, waardoor mensen op zoek gaan naar alternatieve therapieën, zoals cannabis.

Opzet onderzoek

Ondanks de toenemende legalisering en toegankelijkheid in Canada is er weinig onderzoek gedaan naar hoe vrouwen met FM cannabis gebruiken om hun symptomen te behandelen. Om deze leemte op te vullen, werd een kwalitatief beschrijvend ontwerp gebruikt om de ervaringen vast te leggen van vijftien vrouwen met FM die momenteel of in het verleden cannabis voor therapeutische doeleinden hebben gebruikt.

De deelnemers werden gerekruteerd uit zes Canadese provincies. Er werden interviews afgenomen via Zoom en er werd geanalyseerd met behulp van reflexieve thematische analyse.

Vier onderzoeksresultaten t.a.v. cannabis bij fibromyalgie

Er kwamen vier belangrijke thema’s naar voren volgens de Canadese onderzoekers:

  1.  Cannabis als kerncomponent van de behandeling van fibromyalgie – deelnemers beschreven cannabis als transformatief, omdat het helpt bij pijn, slaap en kwaliteit van leven;
  2. Belemmeringen en uitdagingen bij het gebruik van cannabis – deelnemers hadden te maken met stigma, gebrek aan medisch advies, hoge kosten en moeilijkheden bij het bepalen van de dosering;
  3. Cannabisgebruik in het dagelijks leven – deelnemers benadrukten bewust, zelf gecontroleerd gebruik om een evenwicht te vinden tussen symptoombeheersing en dagelijkse verantwoordelijkheden;
  4. Advies voor zorgverleners – deelnemers pleitten voor niet-oordelende, patiëntgerichte zorg die cannabis als een haalbare behandelingsoptie legitimeert.

Betere voorlichting, goedkopere medicinale cannabis

Holmes: “Deze studie benadrukt de waargenomen waarde van cannabis bij de behandeling van FM en de aanhoudende belemmeringen waarmee vrouwen die het voor therapeutische doeleinden gebruiken, worden geconfronteerd.

De bevindingen onderstrepen de noodzaak van betere voorlichting onder zorgverleners, een grotere betaalbaarheid en toegankelijkheid van medicinale cannabis en de bevordering van collaboratieve, stigma-vrije zorg.”

MEER LEZEN OP MEDIWIETSITE OVER FIBROMYALGIE & CANNABIS? KLIK HIER!

[beeld: Shutterstock]