(advertenties)
(advertentie)

Een klinische studie van de universiteit van Texas wijst uit dat ‘chronische cannabis-gebruikers’ minder risico lopen op een herseninfarct dan niet-regelmatige wietgebruikers en mensen die helemaal geen cannabis consumeren. Hoe dit komt? Door de dagelijkse inname van THC verbetert de bloedtoevoer naar hersenen, waardoor ook de zuurstoftoevoer erin op peil blijft.

Gezonde hersenen

Talloze onderzoeken wezen al uit dat cannabis om verschillende redenen goed is voor het brein. Zo kan regelmatig cannabisgebruik een door ouderdom verslechterd geheugen verjongen en beschermt het hersencellen tegen allerlei vormen van beschadiging.

Gedacht wordt zelfs dat cannabinoïden (de werkzame stoffen uit wiet) de voortgang van Alzheimer en andere vormen van dementie kunnen remmen en in sommige gevalen zelfs terugdraaien. Maar nu blijkt het dagelijkse gebruik van wiet het brein ook te beschermen tegen herseninfarcten, blijkt uit een studie van de universiteit van Texas.

Bloedtoevoer

Het betreffende onderzoek ‘Residual Effects of THC via Novel Measures of Brain Perfusion and Metabolism in a Large Group of Chronic Cannabis Users‘ werd eerder dit jaar gepubliceerd in het vakblad Neuropsychopharmacology. Daaruit bleek dat regelmatige cannabisconsumptie een gunstig effect heeft op de doorstroming van bloed in, en de toevoer van zuurstof naar de hersenen.

Cannabis heeft in verschillende onderzoeken uitgewezen een gunstig effect op de hersenen te hebben. [Afbeelding: shutterstock/Beatriz Gascon J]

Dit verlaagt het risico op bloedproppen en vermindert zo ook de kans op herseninfarcten of -bloedingen, menen de onderzoekers. Vooral bij chronic cannabis users, zij die dagelijks (medicinale) cannabis gebruiken, is dit effect zichtbaar. Volgens het onderzoek hebben zij de efficiëntste doorstroming van bloed in de hersenen met als gevolg daarvan het minste kans op een beroerte.

Beter leren

Bij regelmatige cannabis-gebruikers (blowers, in deze studie) bleek de bloedstroom in de putamen hoger dan bij niet-gebruikers. De putamen is een rondvormige kern in de grote hersenen, die vooral belast is met het reguleren van beweging en het beïnvloeden van verschillende vormen van leren.

Dit werd tijdens eerdere studies ook ontdekt. Maar in tegenstelling tot een aantal eerdere onderzoeken trekken de onderzoekers uit Texas een positieve conclusie over het effect van cannabis op het cognitief functioneren. Hoofdonderzoeker Dr. Francesca Filbey zegt erover: ‘Ons onderzoek wil verduidelijken welke mogelijke neurofysiologische mechanismen deze cognitieve veranderingen zouden kunnen stimuleren.’

‘Chronisch gebruik’

Dat het psychoactieve delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) een ontspannend effect heeft op de bloedvaten en het de bloedtoevoer in de hersenen verandert, is al langer bekend. Daarom onderzochten de Texaanse wetenschappers de verschillen in zuurstofvoorziening en metabolisme bij 74 chronische cannabis-consumenten en 101 niet-gebruikers. Dit deden zij 60 dagen lang, in de hoop erachter te komen welke invloed THC-gebruik op de lange termijn heeft op de bloedtoevoer naar de hersenen.

Om te kunnen kwalificeren als cannabis-gebruiker moesten participanten minstens 5.000 keer wiet hebben gerookt in hun leven. Daarvan in elk geval twee maanden lang dagelijks, voorafgaand aan het onderzoek. Om eventuele acute effecten van het middel te elimineren werden de deelnemers geacht vanaf 72 uur voor het onderzoek níet meer te blowen.

Om tot deze resultaten te komen werden onder meer urinemonsters van de participanten geanalyseerd op de aanwezigheid van het THC-metaboliet. [Foto: shutterstock/Shidlovski]

THC goed voor bloedtoevoer

Middels MRI-scans en het analyseren van THC-metabolietgehaltes in urinemonsters, ontdekten de onderzoekers dat de hersenen van cannabisgebruikers beter zuurstof kunnen opnemen en zij een hogere cerebrale metabolische zuurstofratio hebben in vergelijking met niet-cannabisgebruikers. Bovendien bleek dat hoe meer er van de plantaardige stof werd geconsumeerd, des te beter deze uitslagen werden.

De wetenschappers ontdekten ook dat de bloedstroom in de putamen van cannabis-gebruikers groter is dan bij participanten die geen cannabis gebruiken. Dit kan volgens de onderzoekers twee dingen betekenen: THC heeft de capaciteit bloedvaten te verwijden óf het helpt additionele paden voor de bloedsomloop ontwikkelen. Logischerwijs is dit reden genoeg voor vervolgonderzoek, waar het onderzoeksteam ook op wijst.

[Openingsfoto: shutterstock/Beatriz Gascon J]