(advertenties)
(advertentie)

Han Ubachs (D66), burgemeester van Best, sluit het bedrijfspand van mediwiet gebruiker Jean-Paul in zijn gemeente vanwege de opbrengst van vijf medicinale, CBD-rijke wietplanten. De actie is een zoveelste uitwas van de Damocles wetgeving, die burgemeesters vrijwel onbegrensde macht geeft. Voor Jean-Paul staat de toekomst van zijn bedrijven, Kunst voor in huis en De Smokery op het spel.

Huisuitzetting dreigt ondanks doktersverklaring

Op 23 juni werd het bedrijfspand door een groep ambtenaren geïnspecteerd. In het pand werd een kweektentje van 1 bij 2 meter aangetroffen, waarin Jean-Paul vijf CBD-rijke cannabisplanten had gekweekt. Omdat hij in België woont, leek hem dat een veiligere optie. De opbrengst van de vijf planten lag nog geen dag te drogen in de kweektent; de politie spreekt van 2,7 kilogram. Let wel: de wiet was dus nog nat. Doorgaans blijft daar zo’n 25 procent van over, dus 675 gram, oftewel 135 gram per plant. Zeker niet uitzonderlijk.

Bovendien: de Hoge Raad heeft in 2012 bepaald dat ook de opbrengst van vijf gedoogde planten valt onder het gedoogbeleid en de OM richtlijnen ter zake, ongeacht het gewicht van die opbrengst. Het feit dat Jean-Paul een doktersverklaring heeft waarin wordt erkend dat hij cannabis voor medicinale doeleinden gebruikt, maar voor D66-burgemeester Ubachs geen verschil. Jean-Paul moet eruit: het pand wordt op dinsdag 14 juli om 11.00 uur gesloten.

Het bedrijf van Jean-Paul dat nu op de tocht staat door ingrijpen van de burgemeester…

Jean-Paul schrijft brandbrief aan burgemeester

Vorige week stuurde Jean-Paul een aangetekende brief en een mail aan burgemeester Ubachs waarin hij zijn kant van het verhaal vertelt. We publiceren de correspondentie met Jean-Paul’s toestemming:

‘Geachte heer Ubachs,

Op dinsdag 23 juni jl. zijn mijn bedrijven Kunst voor in huis en De Smokery, gevestigd (…) in Best, door meer dan tien ambtenaren aan een uitvoerige inspectie onderworpen. In deze brief wil ik u informeren over mijn bedrijven, over de inspectie en over de mogelijk funeste gevolgen daarvan.

KunstvoorinHuis.nl is in 2008 opgericht en verkoopt handgeschilderde olieverfschilderijen aan consumenten en bedrijven. 97% van de verkoop verloopt via internet. KunstvoorinHuis.nl is de grootste online schilderijen leverancier van de Benelux. Onze galerie aan de Nijverheidsweg biedt klanten een indruk van de kwaliteit en variëteit van ons aanbod.

In 2017 heb ik De Smokery opgericht, een groothandel in e-liquids en e-sigaretten, die via internet ook aan consumenten verkoopt. De Smokery houdt zich bezig met coaching van mensen die van het roken af willen komen. We bieden advies op maat over hulpmiddelen, van accupunctuur tot nicotinepleisters en hypnose. In de praktijk blijkt ‘dampen’ d.m.v. een e-sigaret of vaporizer voor veel mensen een effectieve manier om -eindelijk- te stoppen met roken.

Zowel De Smokery als Kunst voor in huis hebben aan de voorzijde van het pand aan de Nijverheidsweg 23 een afhaalbalie voor online bestellingen.

[tekst gaat verder onder de foto]

De galerij van Kunst voor in Huis in Best, ook dit bedrijf dreigt ten onder te gaan vanwege ‘natte CBD-wiet’…

Op dinsdagochtend 23 juni jl. werd ik rond half twaalf gebeld door een gemeenteambtenaar, die mij sommeerde om me bij het pand te melden en de deuren te openen voor een inspectie. Wat deze inspectie behelsde is mij niet verteld. Omdat ik mij van geen kwaad bewust was, deed ik wat mij was opgedragen.

Toen ik vroeg wat de bedoeling van de inspectie was, werd mij op intimiderende wijze te verstaan gegeven dat ik alles moest openen, inclusief kasten en deuren. Weigerde ik, dan zou alles worden opengebroken. Terwijl meer dan elf functionarissen het pand ondersteboven begonnen te keren, trok ik  me terug. Ik vertrouwde erop dat alles verder correct zou verlopen, ook omdat er overal CCTV camerabewaking in het pand aanwezig is.

Mijn vertrouwen bleek misplaatst. Er werden twee kasten opengebroken en het plafond in de opspan ruimte is vernield. De vernieling van het plafond is met een CCTV camera vastgelegd, maar tot mijn verbijstering bleek het CCTV systeem onklaar te zijn gemaakt door een gemeenteambtenaar.

In het pand stond een zogenoemde kweektent, formaat 1 bij 2 meter, waarin ik de afgelopen weken vijf cannabisplanten met een hoog CBD-gehalte heb geteeld voor persoonlijk medicinaal gebruik. De bloemen van deze vijf planten lagen net één dag te drogen in de tent, die tijdens de inspectie is vernield. De nog natte cannabis is in beslag genomen.

Ik heb het sterke vermoeden dat deze vijf plantjes die ik voor mijn eigen medicinale gebruik kweekte in het bedrijfspand, de steen des aanstoots zijn en de oorzaak voor de in mijn ogen volstrekt disproportionele en intimiderende inspectie. Niettemin kweekte ik honderd procent veilig en verantwoord en hield ik mij aan het gedoogde aantal planten. Dat zou ik liever thuis doen, maar ik woon in België, waar de wetgeving ter zake nog repressiever is dan in Nederland.

De gevolgen van de inspectie zijn nog veel ingrijpender dan de inspectie an sich. De verhuurder is verteld dat er “professionele drugsproductie” in zijn pand is geconstateerd, terwijl hier -zoals uit het voorgaande moge blijken- absoluut geen sprake van is. Toch is de kans groot dat de verhuurder mijn huur opzegt.

Daar bovenop komt de “Damocles” wet- en regelgeving, die de burgemeester zeer ruime bevoegdheden geeft om overlast gevende verkoop en/of professionele productie van drugs te bestrijden. Van overlast is in mijn geval nooit sprake geweest, noch is er ooit iets in het pand gebeurd dat ook maar in de verste verte als  “grootschalige of professionele productie van drugs” kan worden aangemerkt.

De paradoxale en contraproductieve wet- en regelgeving rond cannabis is mij al jaren een doorn in het oog. Ik steun de verwoede pogingen van D66 om cannabis eindelijk fatsoenlijk te reguleren dan ook van ganser harte. In het verleden heb ik hierover diverse keren contact gehad met Vera Bergkamp. Net als zij vind ik dat we in Nederland zijn doorgeslagen in de criminalisering en bestrijding van cannabis. Temeer daar de plant in Canada, de VS, Uruguay en andere landen al legaal is.

Door de inspectie van 23 juni ben ik in een nachtmerrie beland. Het voortbestaan van mijn bedrijven, die beide ondanks de corona crisis goed draaiden en werk bieden aan drie mensen, staat op het spel.

En dat allemaal om vijf cannabisplanten.

Ik zou het bijzonder op prijs stellen als u een half uurtje vrij zou willen maken in uw ongetwijfeld drukke agenda, zodat ik deze brief persoonlijk kan toelichten en vragen van uw kant kan beantwoorden.

Ik ben telefonisch bereikbaar op (…).
Bij voorbaat dank voor uw reactie, hoogachtend,

Jean-Paul’

[tekst gaat verder onder de foto]

Ook De Smokery dreigt kopje onder te gaan als het vanwege CBD-wiet dicht moet…

IJskoud antwoord van de overheid

Vanochtend – maandag 11 juli – kwam het antwoord, van een medewerkster van de burgemeester.  Lees en huiver:

‘Geachte heer De La Haye,

U heeft uitleg gegeven over uw bedrijfsvoering in het pand (…) in Best. Daarnaast gaat u in op de controle die op 23 juni jl. heeft plaatsgevonden. Van die controle heb ik een bestuurlijke rapportage van de politie ontvangen.

In die rapportage worden feiten en omstandigheden vermeld die niet overeenkomen met uw beleving van de inspectie. Ik heb echter geen enkele reden om te twijfelen aan een door de politie opgestelde rapportage.

Gelet op de aangetroffen hoeveelheid hennep van 2,7 kilogram ga ik over tot sluiting van het door u gehuurde bedrijfspand, conform het damoclesbeleid. De sluiting wordt uitgevoerd op 14 juli om 11.00 uur.

In uw bericht geeft u aan schade te hebben ondervonden door de uitgevoerde controle. Deze kunt u via uw verzekering claimen bij de politie.

Tot slot verzoekt u om een gesprek met de burgemeester voor een toelichting op uw mail/ brief. De burgemeester heeft op dit moment geen behoefte aan een gesprek.

Met vriendelijke groet, Namens de burgemeester (…)’

Het ene Brabant is het andere niet

Terwijl mediwiet gebruikers met een doktersverklaring nog geen dertig kilometer verderop, in Tilburg, zonder enige angst of risico vijf cannabisplanten mogen telen, kun je in Best geruïneerd worden vanwege precies hetzelfde aantal planten.

En terwijl D66 cannabis op landelijk niveau pragmatisch en realistisch probeert te benaderen, weigert de D66 burgemeester van Best zelfs maar te luisteren naar een slachtoffer van zijn harteloze beleid…

[openingsfoto:  Maksim Safaniuk/Shutterstock]