(advertenties)
(advertentie)
Onderzoeken naar de medicinale werking van cannabis blijven wereldwijd bijzondere resultaten opleveren. Duitse neurobiologen tonen aan dat een dagelijkse dosis THC het geheugen en het leervermogen verbetert bij oudere muizen.

Zo goed als nieuw

Eerder deze maand publiceerde Nature Medicine het onderzoeksrapport  ‘A chronic low dose of ∆9-tetrahydrocannabinol (THC) restores cognitive function in old mice’Daarin beschrijven Duitse wetenschappers hun bijzondere en hoopgevende experiment op verouderde hersenen.

Jonge, volwassen en oude muizen kregen voor het onderzoek lage doses THC toegediend. De controlegroep kreeg logischerwijs geen THC maar een placebo. Met gedragstesten stelden de wetenschappers daarna de leer- en geheugencapaciteiten vast van de proefdieren.

Een van de hoofdonderzoekers, Andras Bilkei-Gorzo, verklaarde in de Britse krant The Independent: “THC herstelde het cognitieve vermogen van de oude muizen tot het niveau van de jonge muizen.”

Het positieve effect van THC hield lang aan bij de bejaarde muizen. Volgens het rapport zelfs tot weken nadat ze de cannabinoïde voor het laatst kregen. Bovendien bleken er veranderingen te zijn opgetreden in de hippocampus van de muizen. Dat is het deel van de hersenen dat onder meer zorgt voor het opslaan van nieuwe herinneringen. Na de behandeling leek dit deel van de hersenen meer op dat van de jonge muizen, schrijven de onderzoekers.

alzheimer cannabis THC

De resultaten van dit onderzoek zouden het begin kunnen zijn van een medicijn tegen de ziekte van Alzheimer. [Foto: Lucky Business, Shutterstock]

Endocannabinoïde systeem

Eerder onderzoek maakte al duidelijk hoe THC en andere cannabinoïden werken in onze hersenen. Zelf maken wij ook cannabisachtige stoffen aan, endocannabinoïden, die zich in de hersenen binden aan bijbehorende eiwitten op het celoppervlak van zenuwcellen. Een tekort aan deze lichaamseigen stoffen zou volgens een studie de oorzaak zijn van de ziekte van Alzheimer.

De eiwitten (cannabinoïde-receproten) waaraan THC en lichaamseigen cannabinoïden zich binden zijn bedoeld om signalen in het lichaam door te geven. Mensen – en veel andere diersoorten – hebben dit endocannabinoïden-systeem of ECS nodig om te functioneren.

Het ECS is onder meer betrokken bij pijn, honger, bloeddruk, beweging en ons geheugen. In feite zorgt het voor een algehele balans in het lichaam, beter bekend als homeostase. Sommige artsen noemen de ECS een van de belangrijkste medische ontdekkingen ooit.

Onderzoek met mensen

Dit nieuwe onderzoek is enorm belangrijk en kan veel betekenen voor de toekomst. Zo zou dit het begin kunnen zijn van een effectief Alzheimer-medicijn. Het onderzoeksteam, bestaande uit wetenschappers van de universiteiten van Bonn en Jeruzalem en een aantal Amerikanen, wil nog dit jaar starten met klinisch onderzoek.

‘Als we de hersenen kunnen verjongen zodat iedereen er vijf tot tien jaar bij krijgt, zonder extra zorg nodig te hebben, dan is dat meer dan we ons voor hadden kunnen stellen”, aldus Andras Bilkei-Gorzo in de Britse krant The Guardian. En dat is geen gek streven, als je ziet dat eerdere onderzoeken al bewezen dat cannabis de veroudering van de hersenen tegengaat.

[Openingsfoto: shutterstock/sfam_photo]