
Fibromyalgie patiënten tevreden over cannabis als alternatieve behandeling
Canadees onderzoek onder fibromyalgie patiënten laat zien dat deze vrouwen cannabis omschrijven als "transformatief" omdat het helpt bij pijn, slaap en kwaliteit van leven.
Maar liefst 4 op de 10 Nederlanders ervaren volgens het CBS gevoelens van depressie en/of angst. Bij deze diagnoses wordt er al snel naar medicijnen gegrepen, maar die hebben zo hun nadelen en bijwerkingen. Kan cannabis wellicht een rol spelen als natuurlijke en alternatieve behandeling?
Met die laatste vraag togen onderzoekers van de fameuze Johns Hopkins University School of Public Health in de VS aan het werk. Hun bevindingen publiceerden ze in juli 2025 onder de titel ‘Acute and chronic effects of medicinal cannabis use on anxiety and depression in a prospective cohort of patients new to cannabis‘ in het tijdschrift Journal of Affective Disorders.
Er zijn gemengde resultaten over het gebruik van medicinale cannabis voor de behandeling van angst en depressie, maar patiënten kiezen het toch vaak als behandeling.
In deze observationele studie werden de effecten van het starten met medicinale cannabis bij volwassenen met klinisch significante angst en/of depressie gedurende een periode van zes maanden geëvalueerd.
Volwassenen met klinisch significante angst en/of depressie die begonnen met medicinaal cannabisgebruik in de Amerikaanse staat Maryland vulden een ecologische momentane beoordeling (EMA) en longitudinale follow-upevaluaties in. Er deden uiteindelijk 33 mensen mee aan de studie.
Beoordelingen met de Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS) werden uitgevoerd bij aanvang en 1, 3 en 6 maanden na de start van medicinaal cannabisgebruik. EMA-metingen werden uitgevoerd bij aanvang en dagelijks gedurende 8 weken na het starten met cannabis, waarbij de metingen werden verzameld vóór elk cannabisgebruik en op het moment van het verwachte piekeffect.
Veranderingen in angst en depressie werden geëvalueerd met behulp van lineaire gemengde effectmodellen.
Er werden significante dalingen in angst en depressie waargenomen ten opzichte van de uitgangswaarde, waarbij de gemiddelde scores binnen drie maanden na aanvang onder klinisch significante niveaus daalden.
EMA-gegevens gaven aan dat de meeste deelnemers THC-dominante cannabis kozen en een acute vermindering van angst, depressie en waargenomen rijvaardigheid ervoeren – samen met een toename van het gevoel ‘high’ te zijn.
Acute effecten waren dosisafhankelijk: 10-15 mg orale THC en ten minste 3 trekjes verdampte cannabis leidden tot de sterkste vermindering van angst en depressie!
Het starten met THC-dominante medicinale cannabis ging gepaard met een acute vermindering van angst en depressie én een aanhoudende vermindering van de algehele ernst van de symptomen gedurende een periode van 6 maanden.
Er zijn nu gecontroleerde klinische onderzoeken nodig om de werkzaamheid en veiligheid van medicinale cannabis voor de behandeling van acute angst- en depressiesymptomen verder te onderzoeken, aldus de Amerikaanse wetenschappers.
LEES OP MEDIWIETSITE OOK: