
Studie: tinnitus-patiënt vindt verlichting van symptomen, door wiet
Uit een Canadese studie blijkt dat cannabis vaak wordt gebruikt door patiënten met tinnitus. De meesten daarvan beweren stellig dat het hun symptomen helpt verlichten.
Veertig procent van de slaapapneu patiënten met een officieel cannabisrecept in de Amerikaanse staat Minnesota ervoeren ‘significante en aanhoudende verbeteringen in hun slaap’ na het gebruik van medicinale cannabisproducten. Dit blijkt uit gegevens van onderzoekers van het Minnesota Office of Cannabis Management (OCM).
Onderzoekers van de staat analyseerden gegevens van 3.102 patiënten met obstructieve slaapapneu (OSA), ook wel slaapapneu genoemd.
Ze rapporteerden dat 40 procent van de patiënten “binnen vier maanden na aanvang van de behandeling een significante verbetering in hun slaap ervaart en in staat was om de slaapverbetering nog eens vier maanden vol te houden”.
Meer dan de helft van degenen die matige tot ernstige vermoeidheid ervoeren bij de aanmelding, rapporteerden ook aanzienlijke verbeteringen in hun symptomen.
“Deze cijfers laten betekenisvolle veranderingen zien in verstoorde slaap en vermoeidheid bij patiënten nadat ze zijn begonnen met medicinale cannabis”, zegt OCM-onderzoeker Grace Christensen. Het onderzoek is het grootste dat ooit is uitgevoerd naar cannabisgebruik bij patiënten met obstructieve slaapapneu.
“Obstructieve slaapapneu kan de geestelijke en lichamelijke gezondheid van een patiënt beïnvloeden, dus patiënten helpen hun symptomen te behandelen kan een holistisch resultaat hebben op hun welzijn.”
Meer dan een derde van de OSA-patiënten die bij aanmelding meldden symptomen van depressie of angst te ervaren, erkende ook verbeteringen in de geestelijke gezondheid ná cannabisbehandeling.
Klinische onderzoeken hebben eerder geconcludeerd dat het gebruik van orale THC (in dit geval met synthetische THC genaamd Dronabinol) de symptomen bij slaapapneupatiënten vermindert.
Verschillende onderzoeken hebben ook een verband gelegd tussen het gebruik van cannabis en verbeteringen bij patiënten met slapeloosheid. Uit gegevens die in 2022 werden gepubliceerd in het Journal of Cannabis Research bleek dat meer dan de helft van de volwassenen die cannabis gebruiken voor zelfmedicatie dit doen om slaapproblemen aan te pakken!
“Consumenten gebruiken cannabis al lang als slaapmiddel en deze nieuwe gegevens bevestigen hun ervaringen”, zegt Paul Armentano van cannabis-lobbygroep NORML in een reactie op het rapport in Minnesota.
Naar schatting lijdt meer dan een kwart van de volwassenen tussen de 30 en 70 jaar aan slaapapneu. De meeste patiënten weten echter niét dat ze het hebben. Slaapapneu is een chronische ziekte die het risico op hoge bloeddruk, hartaandoeningen, diabetes type 2, beroertes en depressie verhoogt.
Eerdere analyses van patiënten in Minnesota lieten zien dat mensen die lijden aan chronische pijn en posttraumatische stress ‘klinisch significante verminderingen ervaren na cannabis therapie’.