(advertenties)
(advertentie)

De Nederlandse overheid hanteert al jaren een stug mediwietbeleid. Jammer, want alle landen en Amerikaanse staten die alles vrijgaven zijn daar maar wat blij mee. De voorbeelden zijn legio, maar eentje komt regelmatig voorbij: dankzij wiet vallen er minder doden door zware pijnstillers.

Zware opioïden pijnstillers zijn een wereldwijd probleem. Met name in de Verenigde Staten luidt men al langer de noodklok. Artsen aldaar schrijven ze heel gemakkelijk voor. Hierdoor raken veel patiënten onbedoeld verslaafd. Ook is het aantal dodelijke overdosissen de afgelopen jaren enorm toegenomen.

Het probleem beperkt zich overigens niet meer tot de VS. Steeds meer landen melden toenemende problemen met opioïden pijnstillers. Nederland niet uitgezonderd.

LEES OOK: Actie tegen zware pijnstillers biedt kansen voor mediwiet

Minder doden door eenvoudige toegang

Tijdens een studie die onlangs in het tijdschrift Economic Inquiry werd gepubliceerd, ontdekten onderzoekers dat de legalisatie van wiet voor volwassenen het aantal opioïden-sterfgevallen met 21 procent verminderde.

De studie, uitgevoerd door de Universiteit van Massachusetts en Colorado State University, toonde dat legalisatie “bijzonder uitgesproken effecten had op synthetische opioïden”, zo valt te lezen. Denk hierbij aan middelen als fentanyl en oxycodon. “Onze belangrijkste bevinding is dat ook de toegang tot recreatieve wiet de mortaliteit van opioïden aanzienlijk vermindert. Dit is het meest duidelijke bij [problemen rondom] synthetische opioïden”, concludeerden de onderzoekers.

Zij voegen daaraan toe dat dit is te danken aan de verbeterde toegang tot wietapotheken en niet zozeer aan de legaliteit van wiet an sich. Wietapotheken (of ‘dispensaries’) zijn legale verkooppunten van wiet in de VS en Canada. Patiënten met een doktersvoorschrift mogen er wiet kopen. In Canada en Amerikaanse staten die ook recreatief legaliseerden, kunnen alle volwassenen er terecht.

Eigenlijk is de conclusie dus dat als mensen eenvoudig toegang hebben tot wiet, zij dit verkiezen boven opioïde pijnstillers. En dat redt levens!  De auteurs van de studie zagen dat er in 2017 in de VS 47.600 doden vielen door opioïden. Een vermindering van 21 procent betekent 10.000 minder doden.

LEES OOK: 5 x wat je moet weten over mediwiet en pijn

Uitkomst bevestigt eerdere studies

Cannabis blijkt uit onderzoek een veiliger alternatief voor opiaten (pijn-)medicatie. [Shutterstock/KayaShack]

De studie van deze week ondersteunt eerdere conclusies over hetzelfde onderwerp. Een JAMA-onderzoek uit 2014 wees uit dat in Amerikaanse staten met medicinale wietwetten 25 procent minder mensen overlijden aan een overdosis opioïden.

Vorig jaar vonden twee andere studies dat staten met wietwetten minder recepten voorschrijven voor zware pijnstillers. Een onderzoeker aan de University van Kentucky zag dat het aantal recepten 6 procent lager ligt in staten met medicinale wietwetten. In staten met gelegaliseerd recreatief gebruik, ligt het aantal recepten 12 procent lager.  En Onderzoekers van de Universiteit van Georgia zagen dat Medicare-patiënten in staten met wietwetten 14 procent minder opioïden gebruikten dan in andere staten.

LEE OOK: 2 studies bewijzen dat wiet de opiaten-epedemie kan verslaan

Mediwiet en pijn

Medicinale wiet wordt veruit het meest gebruikt om pijn te stillen. Niet gek als je weet dat de pijnstillende werking van wiet 30 keer sterker is dan die van aspirine. Dat is weliswaar minder sterk dan de verdovende werking van opioïde pijnstillers zoals oxycodon en fentanyl. Maar iedereen die wiet gebruikt om pijn te stillen, ervaart dat het voldoende is om zware, verslavende pijnstillers (grotendeels) te vervangen.

Overigens is het pijnstillende effect niet het enige. Ook de mentale effecten van wiet spelen een rol. Dankzij dit element zijn veel patiënten in staat om met pijn te leven. Ze kunnen het een plekje geven.

In de VS heeft de epidemie en de rol van wiet als oplossing de boel wakker geschud. Veel artsen schrijven tegenwoordig veel liever mediwiet voor in plaats van zware pijnstillers. En zelfs de federale overheid van de VS – die wiet nog classificeert als heftige drug zonder medicinale werking- draait bij. Zij maaakten recentelijk bekend 3 miljoen dollar uit te trekken voor onderzoek naar de pijnstillende werking van wiet.

Hopelijk ziet Nederland ook snel in dat de medicinale werking van wiet veel meer is dan zij nu erkennen. En dat de pijnstillende werking ervan hier ook een wapen is tegen de opkomende opioïden-epidemie.

[Openingsfoto: Shutterstock/Flapas]