(advertenties)
(advertentie)

Op Mediwietsite schrijven we graag over de vele voordelen van cannabis bij allerlei aandoeningen. Heel soms komt er iets voorbij dat we misschien liever niet horen, maar wel moet worden verteld. Er is namelijk een type kankerbehandeling die niet zo goed samengaat met wiet. Hoe dat zit lees je hier.

Tegenwoordig is de kans dat je cannabis en kanker in één adem noemt of krijgt te horen best reëel. Wiet wordt steeds meer erkend als waardevolle palliatieve behandeling bij kanker omdat het misselijkheid tegengaat, eetlust stimuleert en pijn stilt. Nieuwe onderzoeken suggereren bovendien dat wiet ook genezende eigenschappen heeft bij diverse vormen van kanker. Sommige cannabinoïden in de wietplant kunnen proliferatie van bepaalde kankercellen voorkomen, tumorgroei vertragen of zelfs de dood van kankercellen stimuleren.

LEES OOK: Medicinale cannabis en kanker • een startpunt voor patiënten

Dit is allemaal enorm hoopvol, maar de complexiteit van interacties tussen cannabis en kanker is nog lang niet helemaal duidelijk. Dat komt omdat de wetenschap nog helemaal niet zo lang in staat is om gedegen onderzoek te doen naar de plant. Wetenschappers proberen dagelijks om de rol die het endocannabinoïden-systeem speelt in ons lichaam beter te begrijpen. In het bijzonder bij de ontwikkeling van kanker en hoe bepaalde cannabinoïden kankercellen doden.

cannabis schadelijk kan zijn voor kankerpatiënten die immunotherapie ondergaan.

Er is blijkbaar een kennisgat in de relatie tussen kanker, het immuunsysteem en cannabis. Een observerende studie uit 2019 suggereert dat cannabis schadelijk kan zijn voor kankerpatiënten die immunotherapie ondergaan; dit is een behandeling die veel wordt toegepast bij solide tumoren.

Cannabinoïden kunnen immuunsysteem onderdrukken

Immunotherapie maakt gebruik van verbindingen die door het lichaam zijn aangemaakt of in een laboratorium zijn gesynthetiseerd om de werking van het immuunsysteem te verbeteren of herstellen.

“Bij immunotherapie wordt met bepaalde medicijnen, zoals Nivolumab, het immuunsysteem gestimuleerd om kankercellen te doden”, legt drs. Chanda Macias uit. Macias is tevens directeur van het National Holistic Healing Centre in Washington.

Doel is om de groei van kankercellen te stoppen of te vertragen. Macias heeft een onderzoeksachtergrond in moleculaire en cellulaire biologie en werkt al meer dan 15 jaar met medicinale cannabis. Hoewel ze het potentieel van wiet als behandeling voor kanker ten volte erkent, waarschuwt ze dat het combineren van immunotherapie en cannabis voor problemen kan zorgen.

“Bestanddelen in cannabis blijken een immunomodulerend effect te hebben”, zegt Macias. Immunomodulatie reguleert de intensiteit of duur van een immuunrespons en kan zelfs de drempel verhogen die nodig is om immunoactiviteiten te starten. Deze eigenschap maakt cannabis ideaal voor de behandeling van ontstekingen of auto-immuunziekten die worden gekenmerkt door overactiviteit van het immuunsysteem. Maar specifiek voor kankerpatiënten die immunotherapie ondergaan, is dit niet zo nuttig.

Remming van immuunresponsen kan de effecten van immunotherapie namelijk verzachten terwijl de behandeling er juist op gericht is het immuunsysteem in een hogere versnelling te krijgen om kankercellen te doden. Dit geldt voor zowel THC als CBD.

Meer onderzoek naar cannabis en kanker is nodig

Bij veel vormen van kanker én kankerbehandelingen is wiet een waardevolle palliatieve behandeling [Shutterstock/Victoria43]

Hoewel onderzoek naar dit onderwerp nog steeds schaars is, zijn studies zoals de hierboven genoemde duidelijk: patiënten die geen cannabis gebruikten, hadden gemiddeld 3,17 keer meer kans om te reageren op immunotherapie.

Negenentachtig patiënten kregen Nivolumab, terwijl 51 patiënten Nivolumab kregen in combinatie met medicinale cannabis. De tweede groep ondervond lagere responspercentages op immunotherapie (37,5 procent versus 15,9 procent).

Patiënten met niercelcarcinoom en melanoom vertoonden een bijzonder uitgesproken ongelijkheid: 40,6 procent van de patiënten die alleen Nivolumab kregen, reageerde op de behandeling, in tegenstelling tot 10 procent van de patiënten die cannabis en Nivolumab combineerden. Statistische analyse onthult dat cannabis de enige significante factor was die de respons op immunotherapie verminderde.

Echter, de studie onthulde ook enkele fascinerende eigenaardigheden. Hoewel wiet het responspercentage op immunotherapie beïnvloedde, werden andere graadmeters zoals progressievrije overleving en algehele overleving niet beïnvloed. Progressievrije overleving verwijst naar de tijdsduur tijdens en na de behandeling dat een patiënt met de ziekte leeft zonder verslechtering. Algemene overleving is de tijdsduur dat een patiënt in leven blijft vanaf de datum van diagnose of aanvang van de behandeling.

Hoewel het onderzoek beperkingen heeft – een kleine steekproefomvang en een korte follow-up periode – benadrukt het desalniettemin dat zowel artsen als patiënten zich bewust moeten zijn dat er mogelijk negatieve effecten van cannabis bij de behandeling met immunotherapie.

Dr. Macias herhaalt dit gevoel: “Voorzichtigheid kan nodig zijn bij het starten van immunotherapie in combinatie met medicinaal cannabisgebruik, om ervoor te zorgen dat immunotherapie niet wordt beïnvloed door de ontstekingsremmende eigenschappen van medicinale cannabis.”

Wil je medicinale wiet gebruiken bij het behandelen van kanker? Overleg dan altijd met je behandelend arts.