Praktische toepassingen van cannabinoïden bij de behandeling van kanker
Cannabinoïden, de werkzame bestanddelen in wiet, kunnen een rol spelen in het behandelen van kanker. Mediwietsite geeft een overzicht van de stand van zaken.
Het college van B en W van de gemeente Zwartewaterland heeft een brief gestuurd naar de Tweede Kamer. Hierin roept het college de politiek, zorgverzekeraars en de farmaceutische industrie op om spoedig met een oplossing te komen voor de thuiskweek van medicinale wiet door patiënten.
De gemeente Zwartewaterland kwam in augustus dit jaar in het nieuws nadat de politie twee wietplanten verwijderde uit de tuin van Jan en Jannie van Raalte. Jannie lijdt aan psoriasis. Haar man kweekte de planten omdat wiet zijn vrouw verlichting geeft.
Naar aanleiding van deze gebeurtenis spraken Marjon Fisher en Bart Hissink de gemeente tijdens een raadsvergadering toe. Zij wilden hen stimuleren het kweken van een paar wietplanten voor medicinaal gebruik te gedogen. Net als in bijvoorbeeld Schagen en Tilburg.
MEER LEZEN: De Jan en Jannie-case • Marjon Fisher doet verslag
Met de brief die Zwartewaterland naar de Tweede Kamer stuurde, voert het college een motie uit die tijdens de raadsvergadering werd ingediend door Buitengewoon Zwartewaterland (BGZ). De brief roept op tot een dringende oplossing voor mensen zoals het echtpaar Van Raalte.
De lokale partij BGZ wil dat mensen die wiet medicinaal gebruiken, het thuis legaal kunnen kweken. De wet verbiedt nu alle vormen van wiet kweken. Daar zou dus verandering in moeten komen voor patiënten die er medicinaal baat bij hebben. “Nu worden mensen als Jan en Jannie weggezet als criminelen. Dat zijn ze niet!”, aldus BGZ-raadslid Bastiaan Tamminga tijdens de raadsvergadering.
Tamminga vindt dat Jan en Jannie van Raalte slachtoffer zijn van een wet die nooit de bedoeling had om het kweken van medicinale wiet voor eigen gebruik te verbieden. En niet alleen Jan en Jannie; er zijn nog veel meer patiënten die een vergelijkbaar risico lopen omdat ze thuis een paar wietplanten kweken om een aandoening te behandelen.
Gelukkig laten steeds meer gemeentes weten het niet eens te zijn met een beleid dat patiënten criminaliseert die een paar medicinale wietplanten kweken. In toenemende mate voeren gemeentes daarom een gedoogbeleid in dat patiënten beschermt. Andere gemeentes, zoals Zwartewaterland, durven nog niet zover te gaan, maar maken wél hun ongenoegen kenbaar bij de overheid.
LEES OOK: Download hier onze voorbeeldbrief en stuur die naar jouw gemeente
Steeds meer gemeentes en patiënten komen in opstand en dat is maar goed ook. Het Nederlandse medicinale wietbeleid is namelijk al 15 jaar slecht en duur. Door zelf te kweken kunnen patiënten een wietsoort grootbrengen die het beste past bij hun kwaal. Bovendien is het veel goedkoper dan wiet uit de apotheek en coffeeshop.
Hopelijk dragen al deze initiatieven spoedig bij aan een domino-effect dat leidt naar een landelijke oplossing.