(advertenties)
(advertentie)
Wietgebruikers hebben een aanzienlijk lager risico op het ontwikkelen van het metabool syndroom, blijkt uit onderzoek. Deze stofwisselingsziekte komt voort uit een gebrek aan beweging en slechte eetgewoontes en uit zich vooral in de verwerking en opslag van energie in het lichaam.

Wietgebruikers

Wietgebruikers worden vaak gezien als luie personen die vreetkicks krijgen. Gezien een gebrek aan lichaamsbeweging en een slecht dieet de voornaamste oorzaken zijn van het metabool syndroom, zou je er vanuit kunnen gaan dat cannabis-consumenten een groter risico lopen op het ontwikkelen van deze stofwisselingsziekte.  Maar uit een recente studie blijkt juist het tegenovergestelde waar.

Lager risico

Volgens onderzoek gepubliceerd in The American Journal of Medicine, hebben personen die wiet gebruiken (roken in dit geval) 54 procent minder kans op het ontwikkelen van het metabool syndroom vergeleken met niet-wietgebruikers.

Dit wijst erop dat wietconsumenten mogelijk een sneller metabolisme hebben dan niet-wietgebruikers.

Het metabool syndroom – ook wel insulineresistentiesyndroom, stofwisselingssyndroom of syndroom X genoemd – is een aandoening van energieverbruik en -opslag. De diagnose wordt echter pas gesteld als er sprake is van overmatig vet rond de buikstreek in combinatie met een hoge bloeddruk, hoge bloedsuiker en/of een ongezond cholesterolniveau. Dit zijn allemaal risicofactoren voor het ontwikkelen van levensgevaarlijke aandoeningen als hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Onderzoek

Wetenschappers van de University of Miami Leonard M. Miller School of Medicine onderzochten deze link tussen cannabisgebruik en de ontwikkeling van het metabool syndroom. Dit deden ze aan de hand van onderzoeksdata van een studie uitgevoerd door de National Health and Nutrition Examination Surveys, tussen 2005 en 2010.

Om tot deze conclusies te komen werd data geanalyseerd van een langlopend en grootschalig onderzoek. [Foto: shutterstock/stockphoto-graf]

Aan dit grootschalige onderzoek deden maar liefst 8500 patiënten mee, van tussen de 20 en 59 jaar. Zij kwamen pas in aanmerking om aan de studie mee te doen als zij meer dan drie van de volgende symptomen hadden: verhoogt glucoseniveau, hypertriglyceridemie, laag HDL-cholesterol, verhoogde systolische bloeddruk en een overmatig vet in de buikstreek.

De onderzoekssubjecten werden vervolgens onderverdeeld in drie categorieën: zij die nooit wiet gebruikten, huidige wietconsumenten en mensen die in het verleden wiet hebben gebruikt maar dat niet meer doen.

Resultaten

Uit de studie bleek dat 19,5 procent van de nooit-wietgebruikers voldeed aan de criteria van het metabool syndroom. Van de mensen die in het verleden wiet hadden gebruikt had 17,5 procent voldoende symptomen om de diagnose te krijgen. De huidige wietgebruikers bleken op dit vlak verreweg het gezondst, daarvan had maar 13,8 procent genoeg symptomen om de diagnose metabool syndroom te krijgen.

Cannabisconsumenten bleken ook een lagere bloedsuikerspiegel te hebben, vergeleken met groentjes die nooit wiet rookten. Dit suggereert een mogelijk nuttige rol voor cannabis in de behandeling van diabetes. Een fenomeen dat door eerdere studies wordt ondersteund.

Cannabisgebruikers hebben wellicht een sneller metabolisme dan niet-wietconsumenten. [Foto: shutterstock/Shidlovski]

Bovendien ontdekten de wetenschappers dat de tailleomtrek van mannen die momenteel nog wiet gebruiken, aanzienlijk lager is dan dat van mannen die nooit wiet gebruikten. Dit wijst erop dat wietconsumenten mogelijk een sneller metabolisme hebben; of op een andere manier minder gewicht aankomen dan niet-wietgebruikers.

‘Volwassen cannabisgebruikers hebben 54 procent minder kans op het ontwikkelen van het metabool syndroom, vergeleken met zij die nooit wiet gebruikten’, schrijven de onderzoeksauteurs. ‘Dit zijn belangrijke bevindingen, vooral nu cannabisgebruik meer geaccepteerd wordt. Tegelijkertijd zien we meerdere epidemieën op het gebied van obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes.’

[Openingsfoto: shutterstock/AHPhotosWPG]