(advertenties)
(advertentie)

Cannabinoïden, de werkzame stoffen in de cannabisplant, zitten verscholen in de hars van de plant. Dit is een vettige substantie en vet mengt niet met water. Het maken van medicinale of recreatieve cannabisdrankjes is dus een uitdaging. Maar met deze nieuwe techniek wordt het een stuk eenvoudig. Kan dit er zelfs voor zorgen dat cannabis het gaat winnen van alcohol?

Alcohol is een harddrug, cannabis een softdrug. Alleen dit gegeven maakt al duidelijk dat cannabis minder slecht is voor ons lichaam. Daarbij heeft cannabis een inmiddels bewezen medicinale werking, terwijl er nog nooit iemand beter geworden is door het drinken van meerdere alcoholische consumpties per dag.

Bovendien is er nog nooit iemand doodgegaan aan een overdosis cannabis terwijl er jaarlijks duizenden mensen sterven aan een overdosis alcohol.

De directeur van Trait Biosciences, een bedrijf uit de Amerikaanse staat New Mexico, bespreekt de technologie die het bedrijf ontwikkelde om cannabinoïden om te zetten in wateroplosbare verbindingen zodat die mogelijk als vervangen kunnen dienen voor alcohol.

Markt cannabisdranken krijgt steeds meer vorm

Langzamerhand worden er steeds meer zogeheten ‘cannabisdrankjes’ ontwikkeld; deze drankmarkt begint een steeds meer serieuze vorm aan te nemen. Steeds meer bedrijven richten zich op de reeds ontwikkelde nanotechnologie. Hiermee kunnen in vet oplosbare cannabinoïden gemakkelijker opgelost worden in diverse dranken.

Trait Biosciences is echter op zoek naar een andere oplossing, waarbij een technologie ontwikkeld wordt die wateroplosbare cannabinoïden kan maken. Als dat lukt wordt het nog gemakkelijk om de werkzame stoffen in cannabis te vermengen met allerlei dranken.

Ronan Levy, de directeur van het opkomende biotechbedrijf voor cannabis heeft veel vertrouwen in de ontwikkelingen. Hij gelooft zelfs dat door deze manier van aanbieden, cannabis in staat is om de plaats van alcohol in te nemen. Waar mensen nu onder het mom van gezelligheid samen een borrel drinken, kan dat socialiseren op die wijze ook plaatsvinden met een cannabis houdend drankje.

Het grote voordeel van cannabisdrankjes is dat je geen last hebt van katers en de gezondheidseffecten die alcohol heeft. Denk aan:

  • Korsakov
  • Vergiftiging
  • Leververvetting
  • Perforatie van het maagslijmvlies
  • Hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, hersenbloedingen
  • Diverse vormen van kanker

Dit is hoe het werk

Alcohol heeft geen medicinale waarde en kan de gezondheid zelfs veel schade toebrengen [Shutterstock/Michael Warwick]

Levy legt op een wetenschappelijke, doch begrijpbare manier uit waarom de technologie van Trait de manier zou kunnen veranderen waarop de cannabisindustrie cannabinoïde-geïnfuseerde dranken op dit moment bereidt. Dat gaat als volgt.

Een van onze technologieën werd bedacht toen het team zich realiseerde dat het syntheseproces van cannabinoïden in de plant eigenlijk giftig is. Cannabinoïden zijn vanuit een evolutionair perspectief feitelijk een mechanisme, dat werkzaam is als afweersysteem voor de plant zelf. Ze zijn ooit ontstaan om te voorkomen dat roofdieren de cannabisplant zouden opeten. Ook ontstaat er tijdens het syntheseproces, waarin de cannabinoïden ontstaan, een waterstofperoxidemolecuul dat toxisch is voor alle op aarde levende organismen. Dus wat de plant als het ware doet, is een systeem creëren waarin de cannabinoïden worden gesynthetiseerd in de toppen van de plant en niet dieper in de plant.

In de natuur – en ook in ons menselijk lichaam – kunnen organismen de moleculen ontgiften, door er een suikermolecuul aan te hechten. Dus als je cannabis consumeert door middel van eten, baant het zich een weg naar je endocannabinoïden-systeem. En op een gegeven zal je metabolisme ervoor zorgen dat er een suikermolecuul aan hecht.

Deze binding met het suikermolecuul verandert de cannabinoïde – die van nature in vet oplosbaar is, niet wateroplosbaar – en maakt de cannabinoïde wateroplosbaar.

Wateroplosbare cannabinoïden maken

Hoofdonderzoeker Dr. Richard Sayre beseft dat het revolutionair zou zijn als dit hierboven omschreven proces al in de plant plaatsvindt. Dus dat de suikermolecuul zich in de plant al hecht aan de cannabinoïde. Op deze manier kan je het waterstofperoxidemolecuul al in de plant zelf aanspreken.

Hiermee omzeil je de zogenoemde beperking die de plant dwingt om cannabinoïden vooral te laten groeien in de toppen. De cannabinoïden zouden op deze manier in veel grotere getale in heel de plant voor kunnen komen.

Door middel van experimenteren hebben ze op deze wijze een plant weten te ontwikkelen die reeds geglycosileerde cannabinoïden produceert, die wateroplosbaar zijn. En nog een bijkomend voordeel is dat de cannabinoïden zich in grotere getale in de gehele plant bevinden, waardoor die optimaal benut kunnen worden.

Ook werd tijdens deze ontdekkingsreis ontdekt hoe reeds in olie verwerkte cannabinoïden alsnog wateroplosbaar gemaakt konden worden. De olie werd, net als hoe dat gebeurt tijdens het bierbrouwproces, gefermenteerd met bijvoorbeeld gist.

Gist is van nature geneigd om te ontgiften en zal daardoor de cannabinoïden glycosyleren. Het zorgt voor een hechting van het suikermolecuul aan de cannabinoïden en deze verandert daarmee van vetoplosbaar in wateroplosbaar.

Kortom, er is nu dus een technologie die elke cannabisolie om kan zetten in een wateroplosbaar product.

Invloed op de productie van dranken

Als de werkzame stoffen in cannabis goed kunnen vinden aan water, kan elke drank medicinaal worden gemaakt. [Shutterstock/Creative Family]

Iedereen kent het wel; je maakt een saladedressing en probeert verwoed de oliehoudende producten te mengen met de waterhoudende producten. Dit lukt niet, het blijft gescheiden.

Ken je het effect niet? Doe dan eens een bodempje water in een glas en druppel er wat olijfolie bij. Als je cannabinoïden probeert te mengen met vruchtensap, water of welke drank dan ook, is er een natuurlijke neiging om het water en de cannabinoïden te scheiden.

Als je ze echter wateroplosbaar maakt, zoals alcohol in water oplosbaar is, zullen die cannabinoïden zich verspreiden door de hele drank. Veel van de huidige verkrijgbare cannabisdranken moeten goed geschud worden om de cannabinoïden te verspreiden. Iets wat nou niet echt een succes is wanneer je gezellig een drankje wil doen met wat mensen.

En nog veel belangrijker: het biedt een nieuwe, fijne mogelijkheid om mediwiet toe te dienen.

Wanneer cannabishoudende dranken van een betere kwaliteit zijn door de wateroplosbare cannabinoïden, maakt dat het sociale moment een fijne ervaring. Bovendien, en nog veel belangrijker: het biedt een nieuwe, fijne mogelijkheid om mediwiet toe te dienen.

Kijkend naar het recreatieve perspectief, moet je een concurrerende kwaliteit drank bieden om mensen van de alcohol af te krijgen. Dit is niet enkel van belang voor de ‘gezonde’ drinker, maar zou ook erg prettig zijn voor mensen die om medische redenen een cannabisdrankje verkiezen boven een alcoholhoudende drank.

De volgende stap: klinische proeven

Uiteraard is het een prachtige ontdekking voor de commerciële markt. Als dit tot een doorbraak komt, kan een hoop schade aan de gezondheid worden voorkomen.

Ook voor mensen die afhankelijk zijn van mediwiet en dit tot zich nemen met edibles, is dit een mooie ontwikkeling. De benodigde uitwerking zal veel sneller plaatsvinden.

Momenteel zijn de ontwikkelaars bezig om de eerste proef gefinancierd te krijgen. Als dat zover is, zal het plaatsvinden in Israël met de partners aldaar. Omdat ze weten dat geglycosyleerde cannabinoïden van nature in het menselijk lichaam voorkomen, is het risico op gezondheidsproblemen extreem laag. Daarom voelen de Israëlische partners zich comfortabel genoeg om direct klinisch onderzoek te gaan doen en is er geen behoefte aan dierproeven. Ze hopen de resultaten binnen zes maanden te kunnen delen.

Er zijn veel partijen die werken aan vergelijkbare of concurrerende technologieën en die het ook al in producten stoppen. Veel van de dranken die in de VS worden verkocht met behulp van nanotechnologieën, hebben geen klinische proeven doorlopen om te controleren of het veilig is. Ze hebben het gewoon op de markt gebracht, omdat het kan.

Uit principe doet Triat Bioscences dat niet. Ze willen met klinische proeven eerst testen uitvoeren om zeker te zijn dat het veilig is. Daarbij willen ze in een klinische omgeving vaststellen hoe snel de psychoactieve werking intreed en of dat effect hetzelfde is als wanneer men niet-geglycosileerde cannabinoïden gebruikt.

Gezondheidsvoordelen

Gezonde cannabisdranken kunnen binnenkort wel eens heel gangbaar worden [Shutterstock/Atomazu]

De gezondheidsvoordelen van deze techniek spreken eigenlijk voor zich. Wanneer mensen bewust zouden kiezen voor een cannabisdrank in plaats van alcoholhoudende drank, neemt het aantal gezondheidsproblemen gelijkt aan alcohol af. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal.

Alcohol is een ware sluipmoordenaar, die helaas tot op de dag van vandaag vaak gezien wordt als een ‘goede vriend’ en sociaal geaccepteerd. En dat is niet gek, want alcohol heeft al honderden jaren een legale status. Bij cannabis ligt dat heel anders en veel complexer. Er zijn nog veel mensen die denken dat cannabis gevaarlijk is; zelfs gevaarlijker dan alcohol. Het tegenovergestelde is waar.

Wij houden echter goede hoop! Op een dag zullen steeds meer (grote) partijen de ogen openen en zal men inzien dat bijvoorbeeld cannabisdrankjes veel mensenlevens letterlijk kunnen redden én aangenamer maken. Zowel recreatief, als medicinaal!

[Openingsbeeld: Shutterstock/Creative Family]