(advertenties)
(advertentie)

Verkoudheden, griep en niet te vergeten de diverse covid-varianten tieren nog steeds welig. Hoe kom je zo snel mogelijk van dat gesnotter af? Je zou het met cannabissoep kunnen proberen!

Slaap is je dagelijkse APK

De beproefde remedies bij griep en verkoudheid zijn rust en slaap. Dat klinkt makkelijk maar als je een gezin of een druk schema hebt, liggen ontspanning en veel slapen vaak niet voor de hand. Toch zijn ze essentieel om te herstellen en je immuunsysteem te helpen, ongeacht of het nu een bacteriële infectie of een virus betreft. Slaap is in feite je dagelijkse APK. 

Vocht is essentieel

Een ander belangrijk aandachtspunt als je weer op de been wilt komen, is voeding, inclusief genoeg vocht. Waarom dacht je dat je moeder vroeger altijd soep voor je maakte als je ziek was? Een echt goed soeprecept voedt immers je lichaam en voorziet het van elektrolyten (zout) om je gehydrateerd te houden. Bovendien helpt het warme comfort van hete bouillon om opstoppingen te voorkomen.

Wietsoep als edible

Had je echter al eens nagedacht over wie wiet in je soep? Aan het maken van dit type edible hangen potentiële voordelen. Cannabis kan namelijk geneeskrachtige effecten hebben die het je kunnen helpen om van je verkoudheid of virus te herstellen. Het kan ook helpen om lekker te slapen als je door een verstopte neus of hoestbuien gaat woelen en draaien.

Waarom niet gewoon cannabis roken in plaats van het te eten?

Je denkt misschien dat je ten behoeve van symptoomverlichting of -bestrijding net zo goed je cannabis kunt roken. Als je last van je luchtwegen hebt, is dit logischerwijs echter niet zo handig. Hoewel je bij inademing sneller iets van de cannabis voelt, krijgen je luchtwegen het stevig te verduren. Het inademen van rook kan je luchtwegen en neusholtes zelfs nog verder irriteren. 

Als je cannabis edibles consumeert, werkt het iets anders. Allereerst duurt het even voordat de fysieke en psychoactieve effecten optreden. Je kunt het ongeveer dertig minuten nadat je de soep hebt gegeten, beginnen te voelen. Dat komt omdat de cannabis langzamer door het spijsverteringsstelsel wordt opgenomen.

Maar wat ook geweldig is aan het maken van wietsoep, is dat je de symptoomverlichting kunt verlengen. Zo is rookbare cannabis meestal na ongeveer drie uur uitgewerkt. Dit is afhankelijk van de kracht van de cannabis die je hebt gerookt. Eetbare cannabis wordt echter langzamer in de bloedbaan opgenomen en levert misschien wel vijf tot zes uur enige troost.

Als je cannabis gebruikt ten behoeve van symptoomverlichting voordat je naar bed gaat, kan dit effect zelfs langer aanhouden. En dat betekent: meer slaap en ontspanning om je lichaam te helpen opladen. Vergeleken met het nemen van een vrij verkrijgbare verkoudheids- en griepmedicatie voor de nacht, word je waarschijnlijk ook niet wakker met een ‘kater’. De kalmerende middelen in verkoudheidsmedicijnen kunnen er immers voor zorgen dat je je de volgende ochtend juist beroerder voelt. En dat is nogal lastig als je vroeg uit de veren moet om naar kantoor te gaan of je in je pyjama naar je bureau thuis te slepen.

Sowieso is soep al een fijn. gerecht om te eten als je verkouden of grieperig bent, maar als je de soep verrijkt met wiet wordt het echt een oppepper van niveau… [beeld: DisobeyArt/Shutterstock]

Hoe kan cannabis helpen bij het beheersen van symptomen van verkoudheid of virale infecties?

Laten we wat dieper ingaan op de wetenschap over hoe cannabis je kan helpen je beter te voelen als je verkouden bent of een virale infectie hebt. Gebruik sowieso, waar mogelijk, een cannabissoort met een hoog gehalte aan cannabidiol (CBD). De ontstekingsremmende eigenschappen van CBD kunnen een deel van de irritatie in je luchtwegen helpen verlichten.

Vaak ervaren mensen met een luchtwegvirus allerlei pijntjes, zoals aan de ledematen. Dit behoort tot de symptomen van griep. Veel soorten cannabis hebben een pijnstillend effect en verschaffen een milde tot matige ‘body high’ die pijnlijke spieren en pijn kan verlichten.

Er is geen klinisch bewijs dat suggereert dat cannabis genezende voordelen biedt als je verkouden bent of een luchtwegvirus hebt. Het heeft wél de potentie om je meer comfort te leveren. Het helpt je te ontspannen en beter te slapen. Dit zijn allemaal essentiële stappen naar een snel herstel.

Bottenbouillon als geheim wapen tegen verkoudheid en griep

Wist je dat het drinken van bottenbouillon een van de beste dingen is die je kunt doen tegen een verkoudheid of een virus? Dat komt omdat bottenbouillon een aantal mineralen, voedingsstoffen en vitamines bevat die je lichaam nodig heeft om beter te worden.

Afhankelijk van het type bottenbouillon dat je koopt of zelf thuis maakt, kunnen die voedingsstoffen zijn:

• Kalium

• Magnesium

• Fosfor

• Collageen

• IJzer

• Vitamine A

• Vitamine K

• Vetzuren

• Selenium

• Zink

• Mangaan

Als je fysiek in staat voelt om je eigen soep van beenderen te trekken, heeft dit natuurlijk de voorkeur. Zelfgemaakt soep smaakt niet alleen lekkerder, maar bevat ook een hogere voedingswaarde. Je kunt bijvoorbeeld krachtige antioxiderende kruiden zoals peterselie, rozemarijn, salie en laurierblaadjes toevoegen. Gebruik altijd verse kruiden omdat deze actieve terpenen bevatten die meer gezondheidsvoordelen bieden dan droge kruiden.

Hoe maak je cannabissoep?

Voordat je cannabis eetbaar kunt maken, moet je het proces van het activeren van de cannabis doorlopen. Dit wordt decarboxylering genoemd. Het voorzichtig roosteren van een topje wiet activeert de THC in de cannabis. En dat stelt je in staat om met cannabis geïnfuseerde voedingsmiddelen te maken.

Sommige mensen gebruiken graag cannabis-geïnfuseerde olie in hun soep. Je kunt ook cannaboter maken, deze aan de soep toevoegen en laten sudderen. Een andere methode om je soep te laten trekken, is door de losse cannabis in een kaasdoek te binden en de cannabis tijdens het koken onder te dompelen in je soep. Op die manier worden de cannabinoïden opgenomen in de bouillon en groenten.

Ideeën voor wietsoep recepten

Elk gezond recept is voldoende als je een met cannabis gepimpte soep wilt eten. Als je ook nog eens probeert een verkoudheid of luchtweginfectie te overwinnen, zorg je er dan voor dat de soep van de fijne gezondheidsbevorderende stoffen bulkt.

Gelukkig kun je online talloze geweldige recepten vinden, boordevol gezonde eiwitten en groente. En zo maak je snel een gezonde pan soep om jezelf mee te voeden. Als je een bacteriële infectie hebt, kies je misschien liever voor een koolhydraatarm recept kiezen, zonder zetmeel dat bacteriën helpt floreren. Of crèmesoepen. Deze kunnen bijdragen aan meer verstopte neus of borst.

Bijgaand enkele suggesties voor recepten die je misschien wilt proberen:

Zelf soep maken, is supermakkelijk. Als je echt geen tijd hebt, kun je natuurlijk ook kant-en-klare bottenbouillon in de supermarkt halen. Voeg vervolgens je favoriete groente en wat verse kruiden naar smaak toe. Infuseer je soep met cannabis en geniet van echt comfortfood.

Wanneer moet je medisch advies inwinnen?

In het geval van pijn op de borst, langdurig aanhoudende koorts of ademhalingsproblemen, moet je zo snel mogelijk medische hulp zoeken. Als je het huis niet kunt verlaten vanwege de ernst van je symptomen, neem dan contact op met een arts om er zeker van te zijn dat je aandoening geen spoedeisende zorg of behandeling behoeft.

Vanwege de verschillende symptomen voor covid-19-varianten zoals Delta en Omikron, is het moeilijk om te weten of je verkouden bent of dat er iets ernstigers aan de hand is. Als je toestand verslechtert, zoek medische hulp. Blijf thuis, blijf warm en rust uit.

Lees ook:  5 medicinale recepten met wiet om zelf te maken

Lees ook Doe-het-lekker-zelf: tien heerlijke vegan cannabis edibles!

[openingsfoto: Pong Pong/Shutterstock]