(advertenties)
(advertentie)

Justin Kander is een expert op het gebied van cannabis als behandelingsmethode tegen kanker. Hij is webmaster van Rick Simpson’s website PhoenixTears.ca en schreef al eerder gedetailleerde boeken over kanker en cannabis. Wij kwamen met Justin in contact naar aanleiding van een bericht over een van zijn gratis te downloaden boeken, en vroegen hem om onze ‘veel gestelde vragen’ over cannabis en kanker te beantwoorden.

Je kunt Kander gerust een specialist op het gebied van cannabis en kanker noemen. Zoals gezegd was hij door zijn werk als webmaster van Rick Simpson’s (zo’n beetje de godfather van wietolie) website PhoenixTears.ca als een van de eersten op de hoogte van de werkzame kracht van wietolie bij kanker. Hij liep vervolgens stage bij Students for Sensible Drug Policy, een belangrijke organisatie en kracht achter de Amerikaanse politieke veranderingen ten aanzien van medicinale cannabis.

In 2013 legde Justin de laatste hand aan een rapport over de cannabisextractenbeweging (the Comprehensive Report on the Cannabis Extract Movement. CannabisExtractReport.com). Het 100 pagina’s tellende werk onderzoekt en analyseert het overweldigende bewijs dat cannabis als medicijn ondersteunt. Van dit rapport, dat overigens gratis te lezen is via de laatst genoemde link is inmiddels de achtste herziene versie uit en telt nu 242 pagina’s.

Cannabis en kanker expert Justin Kander

Cannabis en kanker expert Justin Kander

In Enhancing Your Endocannabinoid System (verbeter je endocannabinoïde systeem) dat Kander in 2015 publiceerde, legt de schrijver uit hoe iemand de functionaliteit van zijn of haar endocannabinoïde systeem kan verbeteren met behulp van plantaardige cannabinoïden uit cannabis. Je kunt er meer over lezen op EnhancingYourECS.com. Toch voor ernstiger zaken zoals kanker, geeft Justin gratis advies. Onlangs publiceerde hij over het onderwerp cannabis en kanker namelijk gratis en voor niets een boek genaamd Cannabis for the treatment of cancer. Het boek is gratis te downloaden, en biedt een schat aan informatie voor iedereen die met kanker te maken krijgt. Onze zustersite CNNBS maakte toentertijd melding van deze publicatie en wij kwamen zo in contact met Justin Kander. We vroegen hem om een artikel waarin hij een aantal veel gestelde vragen over kanker en cannabis zou beantwoorden, speciaal voor mensen die misschien niet met cannabis bezig zijn, maar die wel met kanker te maken krijgen en meer willen weten over wat een behandeling met cannabisolie nou precies inhoudt. Het artikel dat Justin vervolgens schreef bevat zeer waardevolle informatie.

Justin Kander – Veel gestelde vragen over cannabis en kanker

Het gebruik van cannabisextracten om kanker direct mee te bestrijden heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Met deze groei in populariteit is er ook een hoop verkeerde informatie over de behandelmethode verschenen. Het is daarom cruciaal om het publiek en artsen te informeren over wat wel de juiste methode is om cannabistherapie toe te passen bij kanker.

Hoe gebruik ik cannabis om kanker te bestrijden?

De beste manier om cannabis als medicijn tegen kanker te gebruiken is door een volledig cannabisextract onder de tong in te nemen. Het roken van wiet doet vrijwel niets tegen kanker, maar kan wel enig beschermend effect geven zoals is aangetoond in epidemiologische onderzoeken. Wietolie in capsules slikken werkt ook, maar de biologische opneembaarheid van orale inname is lager dan wanneer je het onder de tong neemt. Daarom is het onder de tong innnemen van wietolie de beste methode, hierbij zullen de meeste cannabinoïden in de bloedbaan terecht komen.

Wat is een volledig cannabisextract?

Een volledig cannabisextract is een potent extract van de cannabisplant. Het wordt gemaakt door wiettoppen in een oplosmiddel op te lossen, het plantmateriaal er vervolgens uit te filteren en de oplossing te laten indampen. Hierdoor blijft het pure cannabisextract achter. Wietolie is anders dan cannabis tictuur, waarin nog een deel van het gebruikte oplosmiddel aanwezig is. Tinctuur op alcoholbasis komen het meest voor en kan ook een grote medicinale waarde hebben voor patiënten die op zoek zijn naar verlichting van symptomen van een aandoening zoals pijn of stress of voor patiënten die simpelweg genoeg hebben aan een lagere dosis. Voor mensen die kanker met cannabis willen bestrijden is tinctuur echter niet sterk genoeg, zij hebben een hoge dosis aan cannabinoïden nodig en kunnen daarom het best gebruik maken van een onverdund volledig cannabisextract.

Een volledig cannabisextract wordt gemaakt door wiettoppen in een oplosmiddel op te lossen, het plantmateriaal er vervolgens uit te filteren en de oplossing te laten indampen. Foto: Wollertz, Shutterstock.com

Een volledig cannabisextract wordt gemaakt door wiettoppen in een oplosmiddel op te lossen, het plantmateriaal er vervolgens uit te filteren en de oplossing te laten indampen. Foto: Wollertz, Shutterstock.com

Welk oplosmiddel zou ik moeten gebruiken om zo’n volledig cannabisexctract te maken?

Het ideale oplosmiddel om een volledig cannabisextract te maken is ethanol. Ethanol of oplosmiddelen die anderzijds alcohol bevatten zoals wijn worden al duizenden jaren gebruikt om medicijnen op basis van kruiden te maken. Ethanol (alcohol) staat erom bekend om een grote hoeveelheid aan stoffen uit kruiden te kunnen oplossen. Het is 100% veilig voor menselijke consumptie wanneer je het in minimale hoeveelheden inneemt, wat het geval is wanneer je cannabisextract maakt. Alle andere oplosmiddelen zoals naptha (petroleum), isopropyl alcohol, pentaan, propaan et cetera zijn onveilig, giftig en niet geschikt voor consumptie. Hoewel er patiënten zijn die met deze oplosmiddelen succes hebben gehad in de bestrijding van kanker, is het het niet waard om dit soort giftige stoffen te gebruiken vanwege de gevaren die residuen van deze stoffen met zich meebrengen. Sommige van deze stoffen zijn trouwens ook zo licht ontvlambaar dat er een extra risico op ontploffingen is tijdens het maken van de wietolie. Organische ethanol (consumptiealcohol) is dus ideaal, maar sommige andere niet-organische alcohol werkt ook, net als sterke dranken zoals wodka of rum. De pure consumptiealcohol zal echter het meeste cannabinoïden uit de cannabis extraheren en dus een stuk efficiënter zijn als oplosmiddel om cannabisolie mee te maken. Ik raad een alcoholpercentage van 95% of hoger aan om wietolie mee te maken.

Goed gemaakte extracten bevatten geen of bijna geen oplosmiddelen meer, dus dat betekent dat al het oplosmiddel moet verdampen. Kleine achtergebleven residuen zijn geen gevaar en ongeveer hetzelfde als het innemen van een minuscule druppel alcohol. Een evengrote (even kleine) hoeveelheid petroleum of butaan is echter veel schadelijker. Vandaar dat consumptiealcohol verreweg het beste oplosmiddel is. In het geval dat er kleine restjes van achterblijven in het extract is dat geen enkel probleem voor je gezondheid.

Hoeveel cannabisextract is er nodig om kanker te behandelen?

De hoeveelheid wietolie die nodig is om kanker tegen te gaan varieert enorm per patiënt en de verschillende vormen van kanker. Er zijn gewoonlijk meerdere honderden milligrammen aan totale cannabinoïden nodig om een eerste antikanker effect te zien. Veel mensen nemen een gram onverdunde wietolie in om kanker te bestrijden, aangezien dit door Rick Simpson werd aangeraden. Rick Simpson is een soort wietolie-godfather die de wereld als eerste informeerde over de directe antikanker-effecten van wietolie in zijn documentaire Run From the Cure. De meeste mensen hebben echter geen gram wietolie nodig, wat erg kostbaar is en ook betekent dat je een behoorlijke tijd van de dag high zal zijn. Wanneer je goed gemaakte pure wietolie gebruikt en dat onder de tong neemt in regelmatige consistente dosering zul je in veel gevallen ook bij lagere doseringen succes kunnen boeken in de strijd tegen kanker.

Het is aan iedere individuele patiënt om de ideale dosering voor hem of haar uit te vinden. Het is daarbij nuttig om iemand te hebben die eerder kankerpatiënten met wietolie geholpen heeft, een taak die eigenlijk zeer geschikt is voor artsen. Daarover gesproken zou ik altijd aanraden om reguliere artsen en oncologen zoveel mogelijk in te lichten over het gebruik van de cannabisolie, zij kunnen helpen om te bepalen of de cannabistherapie effect heeft of niet. Een voorbeeld; wanneer iemand een maand lang 100 milligram THC-wietolie en 100 milligram CBD-wietolie per dag neemt en een klinische test wijst uit dat de kanker nog steeds groeit, dan zou diegene de dosering minstens met 50 milligram THC-wietolie en 50 milligram CBD wietolie per dag moeten opvoeren. Wanneer er een effect wordt opgemerkt door een objectieve bloedproef of iets minder direct, door het ervaren van een mindering in pijn, dan zou de dosis moeten worden gehandhaafd tenzij het weer opgevoerd moet worden omdat een objectieve test dit uitwijst.

Over het algemeen hebben kinderen een hogere dosis aan cannabinoïden (wietolie) nodig dan volwassenen. Dit komt mogelijk door hun snellere metabolisme. Kinderen hebben eerder 1000 milligram aan totale cannabinoïden per dag nodig om een complete remissie en symptomatische verlichting te zien. Iemand van 70 jaar of ouder heeft aan 100 tot 150 milligram per dag wellicht al genoeg om hetzelfde effect te bereiken. Iemand van middelbare leeftijd zou waarschijnlijk ergens tussen de 200 en 400 milligram aan totale cannabinoïden nodig. Let op, er zijn vele uitzonderingen en dit zijn slechts algemene hoeveelheden, maar het is in ieder geval een richtlijn om naar toe te werken.

Moet THC-, of juist CBD-rijke cannabisextract gebruikt worden?

De meest belangrijke cannabinoïden in cannabis zijn tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD). Deze stoffen werken samen op een synergetische manier, en kanker die met beide cannabinoïden behandeld wordt krimpt on verdwijnt in de meeste gevallen sneller dan wanneer slechts één van de twee stoffen gebruikt wordt. Veel mensen gebruiken slechts één cannabisextract met ongeveer evenveel van beide stoffen om kanker mee te lijf te gaan, juist om gebruik te maken van deze synergie. In het verleden hebben de meeste kankerpatiënten gebruik gemaakt van THC-rijk cannabisextract, aangezien dit is wat Rick Simpson aanraadde en dit ook het meest voorradige cannabisextract was. THC lijkt echter belangrijker te zijn tegen kanker dan CBD, maar het gebruik van beide cannabinoïden op de juiste manier kan ervoor zorgen dat patiënten ook met lagere doseringen successen zien. Specifieker gezegd zouden THC-rijke cannabisextracten op andere tijdstippen genomen moeten worden dan CBD-rijke extracten.

Door THC en CBD extracten samen maar op verschillende tijdstippen te gebruiken, kan de dosis worden verlaagd. Foto: Wollertz, Shutterstock.com

Door THC en CBD extracten samen maar op verschillende tijdstippen te gebruiken, kan de dosis worden verlaagd. Foto: Wollertz, Shutterstock.com

Om te kunnen begrijpen waarom dit zo is, moet je weten hoe de cannabinoïdenreceptoren in onze lichamen werken. We hebben allemaal in onze lichamen een endocannabinoïde systeem met twee verschillende typen receptoren, namelijk de CB1 en de CB2 receptoren. Deze receptoren zijn aanwezig op de oppervlakte van onze cellen en bevinden zich door ons hele lichaam. Wanneer we deze receptoren activeren met cannabinoïden zorgt dat voor gunstige effecten zoals het stoppen van een ontsteking of de celdood van een kankercel. THC bindt en activeert deze receptoren direct, daarom veroorzaakt THC ook het psychoactieve effect waar cannabisliefhebbers zo gek op zijn. Dat is een specifiek neveneffect van de CB1 receptor. CBD veroorzaakt geen psychoactief effect zoals THC doet omdat het de receptoren niet activeert. De stof werkt echter wel in op veel andere receptoren en processen, waardoor het een therapeutische werking geeft, en dat is waarom het, althans gedeeltelijk goed samenwerkt met THC.

Er is echter een valkuil – hoewel THC en CBD goed samenwerken, is er ook een tegenstrijdige werking die ervoor zorgt dat je beide stoffen beter niet tegelijk kunt nemen. CBD blokkeert namelijk de receptoren waardoor THC er niet meer bij kan als het ware. Dus wanneer men THC en CBD tegelijkertijd neemt, blokkeert de CBD de CB1 en CB2 endocannabinoïdereceptoren  voor de THC. Er zullen nog steeds nuttige effecten optreden maar lang niet zo efficiënt. Door op verschillende tijden van de twee verschillende cannabisextracten gebruik te maken, kun je de voordelen van de twee stoffen maximaliseren en nog steeds van de synergetische werking tussen de twee cannabinoïden profiteren.

Wanneer je een THC-cannabisectract ’s morgens vroeg neemt wanneer er geen CBD in je lichaam aanwezig is, kan de THC, zonder geblokkeerd te worden de endocannabinoïdereceptoren bereiken. Minstens twee uur later kan het CBD-cannabisectract gegeven worden. Deze tijd heeft de THC nodig om de receptoren te activeren, en het is nu klaar om samen te werken met de CBD. Door deze strategie toe te passen kun je het potentieel van beide cannabinoïden maximaliseren om sneller resultaat te boeken bij een lagere dosering.

Kanker die uitgezaaid is wordt vaak aangedreven door een gen dat Id-1 genoemd wordt en CBD blokkeert. Wanneer dat het geval is is vaak meer CBD dan THC nodig. Hoe de verhouding tussen THC en CBD ook is, wanneer objectieve testen uitwijzen dat de kanker niet verminderd of erger wordt, en het opvoeren van de dosis niet werkt, probeer de verhouding dan te veranderen. Met andere woorden, wanneer je meer THC dan CBD gebruikt en je merkt geen resultaat, schakel dan over naar meer CBD in plaats van THC.

Welke andere stoffen in cannabis zijn belangrijk voor een antikanker effect?

THC en CBD zijn slechts twee van vele honderden actieve stoffen in cannabis. Volledige cannabisextracten bevatten een uitbundige verscheidenheid van deze stoffen. In een THC-rijk cannabisextract zit meestal maar weinig CBD en vice versa zit er in een CBD-kijk extract maar weinig THC, naast allerlei andere stoffen zoals CBD, CBN, CBG, THCV en CBDV. De stoffen die cannabis haar specifieke geur geven worden terpenen genoemd en zouden ook in cannabisextract aanwezig moeten zijn. Deze geurige terpenen hebben ook medicinale effecten en werken net als THC en CBD synergetisch bij de behandeling tegen kanker.

Hoe weet je wat er precies in een bepaalde wietolie zit?

De aanwezigheid en concentratie van de verschillende stoffen in een volledig cannabisextract kunnen worden gemeten in laboratoriumtests, specifieker met gaschromatografie of in hoge druk vloeibare chromatografie tests. Dit is nodig wanneer iemand op de juiste wijze wil doseren en zeker wil weten of er enige schadelijke residuen in het extract zitten. Het zou een standaard moeten zijn in antikanker behandelingen met cannabis. De meeste goede extracten bevatten rond de 60 tot 80% in totaal aan cannabinoïden. Wanneer iemand een doel heeft van 300 milligram aan THC en de olie heeft een percentage van 60% aan THC dan zou diegene ook weten dat hij of zij een halve gram olie moest nemen om aan 300 milligram THC te komen. Aangezien 1 gram 600 milligram THC bevat, zit er in een halve gram 300 milligram THC. Dit is maar een simpel voorbeeld want er zijn veel variaties mogelijk.

De aanwezigheid en concentratie van de verschillende stoffen in een volledig cannabisextract kunnen worden gemeten in laboratoriumtests. Foto: Thomas Morris, Shutterstock.com

De aanwezigheid en concentratie van de verschillende stoffen in een volledig cannabisextract kunnen worden gemeten in laboratoriumtests. Foto: Thomas Morris, Shutterstock.com

Met het percentage aan THC of CBD kun je goed uitrekenen hoeveel extract je nodig hebt om je doeldosering te bereiken. Hier een ingewikkelder en realistischer voorbeeld; stel je hebt 200 milligram THC nodig en het extract heeft een THC-percentage van 72,5%. Dat betekent dat er in iedere gram 725 milligram THC zit. De formule hieronder vertelt je dan hoeveel van deze olie je dan moet nemen om aan je doeldosering van 200 milligram te komen.

1 gram x 725 mg/gr = 725mg. Door de rechterzijde van de vergelijking te vervangen met de doeldosering kom je tot de gewenste hoeveelheid olie. (X x 725mg/gr = 200 mg) Dus 200 mg gedeeld door 725 mg/gr = 0,276 gram olie. Als je dit weet kun je 0,276 gram olie afwegen en onder je tong innemen. Veel mensen verdelen hun dagelijkse dosis over twee momenten zodat ze in dit geval slechts 0,138 gram cannabisextract per keer hoeven te nemen.

Zijn er ook negatieve kanten aan het gebruik van een volledig cannabisextract?

Er kunnen negatieve kanten zitten aan het gebruik van een volledig cannabisextract. Ten eerste is het zo dat niet alle vormen van kanker er gevoelig voor zijn. Sommige mensen hebben een beschadigd endocannnabinoïde systeem waardoor cannabis niet werkt. Sommige tumoren, vooral die in de hersenstam bevatten maar weinig cannabinoïdereceptoren waardoor cannabis hier niet goed op inwerkt. Het is ook superbelangrijk om samen met een dokter te werken, en conventionele behandelingen met de wietolie te combineren om het beste effect van cannabis bij kanker te bewerkstelligen.

Een volledig THC-rijk cannabisextract kan daarnaast ook paranoia, angsten, misselijkheid, overgeven, duizeligheid en versuftheid veroorzaken. Deze effecten kunnen voor een groot gedeelte geminimaliseerd worden door langzaam de doseringen op te bouwen waardoor je een natuurlijke tolerantie voor THC opbouwt. Aangezien CBD de cannabinoïdereceptoren voor THC blokkeert kan ook CBD ingenomen worden wanneer er veel van deze neveneffecten optreden, om de negatieve effecten te verminderen. Als het mogelijk is, is het echter beter om minimaal 2 uur te wachten na de inname van THC, voor CBD wordt genomen. Het eerder nemen van CBD zou alleen in een noodsituatie gedaan moeten worden.

Tot slot…

Dat waren ze, onze veel gestelde vragen over cannabis en kanker. Draai ze uit en neem ze vooral mee naar je oncoloog of arts want die weten nog veel te weinig over deze veelbelovende alternatieve therapie. Het werkt ook goed om een samenwerking met je arts aan te gaan en om inderdaad te kunnen controleren of de cannabis werkt. Mocht je nog meer willen weten over specifieke vormen van kanker dan kunnen we je een van de in het intro genoemde gratis te downloaden boeken van Justin Kander aanraden. Daarin bespreekt hij namelijk zijn ervaring met meerdere verschillende kankervormen.

Tot slot willen we je nog wijzen op Justin Kanders lezing over de behandeling van kanker met cannabis tijdens CANNACOSTA 2015 in San Jose, Costa Rica.

Justins boek ‘Cannabis For The Treatment Of Cancer’ is gratis te downloaden via deze link