(advertenties)
(advertentie)

Decennialang dachten we dat kanker een ongeneeslijke ziekte was. Dat verandert gelukkig. Dankzij medische vooruitgangen zijn veel soorten kanker controleerbaar of zelfs te genezen. Therapieën zijn wel zwaar, maar gelukkig biedt wiet uitkomst.

Hoewel chemotherapie de afgelopen jaren enorm is verbeterd, worden velen er nog altijd heel ziek van. Wiet tijdens het behandelen van kanker blijkt een hele succesvolle combinatie. Kankerpatiënten die chemo ondergaan en wiet gebruiken, rapporteren dat het helpt tegen misselijkheid, de eetlust bevordert, slaap verbetert en angstgevoelens tegengaat. Allemaal elementen die het genezingsproces ten goede komen.

Deze succesvolle combinatie blijkt niet alleen uit anekdotisch bewijs. Ook wetenschappers hebben het veelvuldig bestudeerd. Zo keken onderzoekers van de Universiteit van Californië en San Diego bij 826 kankerpatiënten naar het gebruik van wiet en opioïden. Zij verzamelden 10 jaar lang gegevens. Hun conclusie: steeds meer patiënten gebruiken cannabis om met de angstaanjagende ziekte om te gaan.

De informatie kwam uit zelf gerapporteerd gebruik van wiet en opioïden bij patiënten tussen de 20 en 60 jaar. Ze ontdekten dat 40 procent van de patiënten cannabis gebruikt om hun symptomen aan te pakken.

LEES OOK: Cannabis en kanker • een startpunt voor patiënten

96% ervaart verlichting

Een andere, meer recente studie uit Israël onderzocht 2.970 kankerpatiënten die tussen 2015 en 2017 medicinale wiet gebruikten. Ze ontdekten dat maar liefst 96 procent van hen grote verbeteringen in symptomen ervaart. De studie is gepubliceerd in het medische vakblad European Journal of Internal Medicine.

Het onderzoek was bedoeld om te begrijpen hoe wiet helpt bij palliatieve zorg voor mensen met kanker. Ze onderzochten specifiek de impact van wiet op de belangrijkste kankersymptomen die de meeste patiënten treffen: pijn, slapeloosheid, zwakte en misselijkheid.

Naast dat 96 procent verbetering van hun symptomen zag, kon 36 procent stoppen met het consumeren van de opioïden pijnstillers. Nog eens 10 procent was in staat om de dosering pijnstillers te verlagen.

“De gegevens bevestigen dat cannabis een effectieve behandeling is voor de meest acute symptomen van kanker, zoals pijn, waarvoor vaak het gebruik van opioïden nodig is”, aldus onderzoeker Lihi Bar-Lev Schleider van in een persbericht.

Medicinale wiet kan voor kankerpatiënten behoorlijk veel licht in de duisternis brengen. [Shutterstock/Atomazu]

Wiet tegen misselijkheid

Intense misselijkheid en veelvuldig braken zijn twee van de meest slopende symptomen van chemotherapie. Patiënten omschrijven het als de ergste misselijkheid die ze ooit ervoeren. Velen houden hierdoor niets binnen en verzwakken daardoor nog meer. Voor sommigen zijn de bijwerkingen zo heftig dat ze de therapie stopzetten.

Twee grote pluspunten van wiet bij het behandelen van kanker is dat het misselijkheid tegengaat en eetlust stimuleert. Voordelen die zorgen dat iemand mentaal en fysiek krachtig blijft. En dat komt de overlevingskans ten goede.

Uit onderzoek blijkt dat diverse werkzame stoffen in wiet, cannabinoïden genaamd, kunnen helpen bij het onderdrukken van misselijkheid en overgeven. Met name THC speelt een belangrijke rol omdat het bepaalde receptoren van ons endocannabinoïde systeem activeert. Met name de communicatie van cannabinoiden op CB1-receptoren maken van wiet een krachtig anti-misselijkheid medicijn.

Eén van de eerste studies naar wiet tegen misselijkheid komt uit 1975. Een groep onderzoekers deed diepgaand onderzoek naar de anti-emetische effecten van THC bij twintig kankerpatiënten die chemotherapie kregen. Ze waren blij verrast dat alle deelnemers direct opluchting ervoeren na een dosis THC.

LEES OOK: Wiet bij misselijkheid • al tientallen jaren een succesvolle combi

Nadien werd deze eigenschap door diverse studies bevestigd. Dat was nodig om het grote publiek te overtuigen dat wiet wonderen kan verrichten bij chemobehandelingen. Bovendien leerde de wetenschap meer over wiet en zagen ze dat niet alleen THC, maar ook CBDV en THCV een rol spelen.

Er valt nog enorm veel te ontdekken over de medicinale eigenschappen van wiet, maar wat als een paal boven water staat is dat bijna iedereen met kanker die chemotherapie ondergaat baat heeft bij wiet.