(advertenties)
(advertentie)

Als je cannabis om medicinale redenen gebruikt, kan dat in vele vormen. Je kunt wiet roken, verdampen, in edibles verwerken (eten), als olie innemen of het als crème op je lichaam smeren. Maar je kunt ook wietzáden eten, of eigenlijk hennepzaden. Ontdek hier 6 gezonde redenen om dat ook te proberen.

1.  Hennepzaad verbetert je spijsvertering

Cannabiszaden bevatten een hoop vezels, en die zijn essentieel om een fatsoenlijke spijsvertering op gang te brengen. Het eten van wietzaadjes – hennepzaad mag trouwens ook hoor – maakt je spijsverteringskanaal schoon en verwijdert alle giftige substanties die verhinderen dat het voedsel dat je eet op de juiste manier door je spijsvertering gaat.

Daarnaast stelt het eten van deze zaden je in staat om constipatie en een opgeblazen gevoel te verminderen. En het geeft je verlichting in geval van diarree. De oplosbare vezels in wiet kunnen je ook helpen om cholesterol onder controle te krijgen, evenals het galsap in je digestieve systeem.

2.  Draagt bij aan een gezond gewicht

Als je van plan bent om nog wat extra kilootjes kwijt te raken, dan zou het eten van cannabiszaden een geweldige oplossing kunnen zijn. Aangezien de zaden rijk aan vezels zijn, houden ze je langer verzadigd en daardoor voorkom je ook dat je te veel gaat eten.

Wetenschappelijke studies suggereren zelfs dat het eten van wiet/hennepzaadjes helpt om gewicht te verliezen, omdat je geen excessieve hoeveelheden (calorierijk) voedsel tot je neemt.

Verder bevatten wietzaadjes weinig vet en calorieën, wat ze tot de ideale keuze maakt om je te helpen je gewicht te managen. De zaden bevatten essentiële eiwitten die helpen om gezond te blijven, terwijl je tegelijkertijd ook in staat bent om overgewicht te lozen.

De beste manier om cannabis/hennepzaden te eten is door ze – nadat je ze geweekt hebt – aan je salade toe te voegen, of je stopt ze in een smoothie.

Je gezondheid krijgt op allerlei fronten een boost als je wietzaden – hennepzaad mag ook – eet! [foto: Algirdas Gelazius/Shutterstock]

3.  Goed voor je cardiovasculaire gezondheid

Cannabiszaden bevatten omega-zuren, die helpen bij de productie van stikstofoxide in je lichaam. Daardoor kunnen de omega-zuren in wietzaadjes helpen om je bloeddruk te verlagen en je cardiovasculaire functies – het functioneren van je hart- en bloedvaten – te verbeteren. Ook helpt het eten van wietzaden om het risico op een hartaanval te verminderen, doordat ze de formatie van bloedproppen tegengaan.

De aanwezigheid van arginine (een van nature voorkomend aminozuur) in cannabiszaden stelt je in staat te ontspannen en het verwijdt je bloedvaten, wat allebei kan helpen om het risico op een hartaanval te verminderen.

Ook zijn deze zaden rijk aan gamma-linoleenzuur (of GLA), een onverzadigd omega 6-vetzuur. Dat is nuttig om sommige eiwitten te verminderen die kunnen leiden tot ontstekingen in je hart en de directe omgeving daarvan. Cannabiszaden houden die lichaamsstreek gezond.

4.  Hennepzaad is goed voor de huid

De zaden van onze favoriete plant bevatten significante olies die erg behulpzaam kunnen zijn in het voorkomen van acne en enkele huidziektes. Wietzaden zijn ook rijk aan vetzuren die kunnen helpen om uitdroging van je huid te voorkomen, evenals jeuk, roodheid en ontstekingen.

Daaraan kunnen we nog toevoegen dat het eten van cannabiszaden kan helpen bij de behandeling van huidaandoeningen als eczeem en dermatitis.

5.  Gezonde en plantaardige eiwitten voor de spieren

Je lichaam heeft significante hoeveelheden proteïne nodig om efficiënt spieren te kunnen kweken. En laten cannabiszaden nu net veel proteïne bevatten, wat betekent dat ze veel aminozuren hebben. Je kunt dus flink profiteren – zeker als je al regelmatig sport of fitnesst – en iets nodig hebt om je proteïne-inname te boosten. Met andere woorden: door wietzaad te eten komen die gewenste dikkere spierbundels snel dichterbij.

6.  Verlicht symptomen van menstruatie en menopauze

De mentale en fysieke stress die je kunt ervaren als je PMS (premenstrueel syndroom) hebt, heeft doorgaans te maken met gevoeligheid voor het ‘zwangerschapshormoon’ prolactine. Cannabiszaden bevatten gamma-linoleenzuur (GLA) dat je kan helpen om prostaglandine E1 – ook bekend als alprostadil – aan te maken. Dit stelt je in staat om de effecten die je kunt ervaren van prolactine te minimaliseren. GLA kan je ook helpen bij het reguleren van ontstekingen en hormonale onbalans die zich kunne voordoen als je jouw menopauze bereikt…

[Openingsfoto: shutterstock/Nelli Syrotynska]