(advertenties)
(advertentie)

Een goede kruidenthee is gezond voor lichaam en geest. Thee maken en drinken is bovendien een ontspannen ritueel, en dus op zich al goed tegen stress. En met wiet voeg je daar nog eens een hele medicinale dimensie aan toe. We geven je de grootste voordelen, én drie recepten voor wietthee.

Wietthee is waarschijnlijk een van de oudste en bekendste edible. De warme beker met groene goedheid kent namelijk een lange geschiedenis. Uit allerlei historische vondsten blijkt namelijk dat oude culturen wietthee brouwden om een verscheidenheid aan kwalen te behandelen. Het werd bijvoorbeeld gebruikt tijdens de bevalling om te helpen tegen misselijkheid en pijn. Met de winter in aantocht, leek het ons een goed moment om deze klassieke edible eens onder de aandacht te brengen.

Medicinale wietthee

Tegenwoordig genieten veel mensen ook nog steeds van het maken van wietthee, maar dan thuis als middel om te ontspannen of om voor specifieke medicinale doeleinden. Dat komt omdat wietthee langdurig werkt en bovendien makkelijk en snel te maken is.

Dat maakt het middel ideaal om ’s nachts goed te slapen. En mensen met bijvoorbeeld multiple sclerose, fibromyalgie of chronische pijn merken dat de symptomen afnemen waardoor zij ook van een herstellende nachtrust kunnen genieten.

Maar ook als je niets mankeert kan wietthee een hele fijne manier zijn om van de voordelen van cannabinoïden te profiteren, zonder dat je hoeft te roken of een dure verdamper hoeft aan te schaffen. Wietthee is bovendien discreet, smaakvol en het effect is sterk en zuiver.

Het duurt wel langer voordat de effecten komen opzetten, in vergelijking tot roken of verdampen. Dat komt omdat de cannabis eerst door het spijsverteringskanaal en de lever wordt verwerkt. Dit in tegenstelling tot roken of verdampen, waarbij de werzame stoffen vrijwel direct via de longen in het bloed terechtkomen. Het kan met wietthee een half uur tot 90 minuten duren voordat de effecten opkomen, maar daarna kunnen ze ook wel 4 tot 8 uur aanhouden.

Hier zijn slechts enkele zaken waarbij cannabisthee verlichten kan bieden:

 • Angst
 • (Spier)spanningen
 • Stress
 • Depressie
 • Chronische pijn
 • Misselijkheid
 • Maag-darmproblemen
 • Slapeloosheid

MEER LEZEN: 6 redenen waarom je wietthee zou moeten drinken

THC is de psychoactieve stof in cannabis die ook veel medicinale voordelen biedt. [Foto: shutterstock/molekuul_be]

THC in wietthee

Wist je dat je van rauwe cannabis niet high wordt omdat het niet-psychoactief is? Dat komt omdat cannabis pas psychoactief wordt na verhitting. De niet psychoactieve vorm THC-A wordt daardoor omgezet in THC. Pas daarna is het psychoactief en gaan de psychoactieve eigenschappen van THC gelden.

Het kokende water bij het zetten van thee is echter niet voldoende om dit proces, dat decarboxyleren heet, te voltooien. Het kan wel, maar dan moet je de thee minimaal 2 uur laten trekken en daar wordt het niet bepaald lekkerder van.

Om te beschikken over THC in medicinale wietthee, moet je dus decarboxyleren. Maar er is nog een belangrijk punt: THC lost slecht op in water, maar wel goed in vet. Dus om de THC na het decarboxyleren in de thee te krijgen, is het raadzaam om wat roomboter of volle melk door je thee te doen en daarna de gedecarboxyleerde wiet te laten trekken tot de gewenste sterkte is bereikt. Wat nog beter werkt is wietboter maken en dat door je thee te roeren. Of je probeert een van de volgende drie recepten:

1. Easy wietthee

Wietthee maken is eenvoudig. Als je eenmaal wietboter hebt, is het zelfs een fluitje van een cent. Met dit recept heb je binnen 10 minuten een makkelijke, krachtige wietthee om je op te warmen en je lichaam van van actieve cannabinoiden te voorzien.

Ingrediënten:

 • 1 theelepel cannaboter/wietboter
 • 1 theezakje of thee-ei met thee naar wens
 • 1 kopje kokend water
 • Melk, suiker of andere specerijen naar keuze (optioneel)

Bereiden:

 1. Doe de cannaboter en een theezakje in een theekop.
 2. Giet het kokende water in de beker.
 3. Laat de cannaboter oplossen en laat het theezakje ongeveer 3 tot 5 minuten trekken.
 4. Verwijder het theezakje, voeg je favoriete specerijen toe en geniet ervan!

2. Krachtige wietthee

Heb je geen wietboter? Dat is geen probleem. Je kan nog steeds snel een krachtige wietthee maken volgens deze ouderwetse manier. Het duurt alleen wel iets langer om te maken.

Ingrediënten:

 • 1/2 gram wiet
 • 1 theelepel verzachte boter
 • 1,5 kopjes water
 • 1 theezakje (optioneel)
 • Melk, suiker of andere specerijen naar keuze (optioneel).

Bereiden:

 1. Vermaal de wiet.
 2. Voeg de vermalen wiet toe aan de zachte boter en meng dit in een kom.
 3. Zet een steelpannetje met water op een middelhoog vuur.
 4. Terwijl het water kookt, voeg je de wietboter op.
 5. Laat dit 30 tot een uur pruttelen en voeg in de laatste 3 tot 5 minuten een theezakje toe.
 6. Laat het ietwat afkoelen en giet de wietthee door een zeef om overtollig plantmateriaal te filteren.
 7. Voeg naar wens nog specerijen en melk toe.

Door ook een theezakje naar keuze te gebruiken, wordt de smaak beter [Shutterstock/Mahony]

3. Weed chai thee

Chai thee is een hele populaire en gezonde thee die je ook met mediwiet kan bereiden. Wiet chai thee zal je doen denken aan een chai latte uit een luxe koffietent, maar zonder alle cafeïne.

Ingrediënten:

 • 1/2 gram gemalen cannabis
 • 1/2 gram boter
 • 1/2 kopje water
 • 1 kopje volle melk
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 1 zak chai-thee
 • Suiker of andere specerijen naar keuze (optioneel)

Bereiden:

 1. Meng de cannabis, boter, melk en vanille-extract in een blender tot een gladde massa.
 2. Giet water in een pan en kook het op laag vuur.
 3. Voeg daarna de gemengde mix toe en roer gedurende 30 minuten, voeg af en toe meer water toe, om droogkoken te voorkomen.
 4. Haal de pan van het vuur en voeg het chai theezakje toe. Laat dit gedurende 3 tot 5 minuten trekken.
 5. Verwijder het theezakje en zeef de thee om overtollig plantmateriaal te filteren.
 6. Voeg meer specerijen toe als je dat wenst.
[Openingsfoto: Shutterstock/nirutti]