(advertenties)
(advertentie)

Nieuw-Zeelandse onderzoekers hebben meer ondersteunend bewijs gevonden voor het therapeutisch potentieel van cannabis bij het beheersen van pijn, angst en slaapstoornissen. Bij het gezamenlijke onderzoek waren wetenschappers van de Universiteit van Otago, Victoria University en de Universiteit van Auckland betrokken.

De studie richtte zich op 213 personen die cannabis voor therapeutische doeleinden gebruikten. Uit de resultaten bleek dat bijna 96% verbeteringen in hun toestand meldde en 49% een vermindering of volledige stopzetting van hun voorgeschreven medicatie claimde.

“Dit komt overeen met bevindingen uit meerdere onderzoeken in ons land en internationaal”, zei co-auteur Dr. Geoff Noller van het Dunedin School of Medicine’s Bioethics Centre.

Kwaliteit, werkzaamheid en bijwerkingen

De onderzoeksgroep had tot doel gegevens te verzamelen over de ervaringen van de deelnemers met cannabis. Ze wilden meer weten over de kwaliteit van de gebruikte producten, hun werkzaamheid en eventuele bijwerkingen.

De deelnemers hadden allemaal medisch gediagnosticeerde aandoeningen. Ze werden via mediwietbedrijf ‘Green Fairy’ en een plaatselijke cannabiskliniek in Auckland geworven.

Een ‘Groene Fee’ verwijst naar een persoon die voor medicinale doeleinden cannabis aan patiënten verstrekt. Dit gebeurt vaak gratis of tegen een kleine vergoeding. Ondanks hun cruciale rol bij het verschaffen van toegang tot medicinale cannabis, lopen Green Fairies voortdurend het risico te worden vervolgd vanwege de illegale aard van hun werk volgens de huidige Nieuw-Zeelandse wet.

Ook in Nieuw-Zeeland demonstreren activisten en patiënten regelmatig voor een beter, toegankelijker medicinaal cannabisbeleid, zoals hier in Auckland… [foto: Ricardo Barata/Shutterstock]

Werkzaamheid van cannabis voor veel aandoeningen

Terug naar het onderzoek. Een meerderheid van de deelnemers bevestigde de werkzaamheid van cannabis bij het beheersen van pijn (96%), slaapstoornissen (97%) en psychische problemen (98%).

Bovendien meldde 98% van de personen die aan andere aandoeningen lijden, zoals autisme, ADHD, PTSS en eetstoornissen, ook verbeteringen door cannabisgebruik.

Dr. Noller benadrukte een belangrijke bevinding van de studie: “Deelnemers verminderden of stopten met het gebruik van voorgeschreven medicijnen, waarvan er vele opioïden waren”, zei hij. Hiermee onderschrijft hij het potentieel van cannabis als alternatief voor meer problematische medicijnen die bekend staan om hun negatieve bijwerkingen, waaronder afhankelijkheid.

Mediwiet moet toegankelijk en betaalbaar worden

Het onderzoeksteam benadrukt echter dat dit geen kwestie mag zijn van kiezen tussen conventionele receptgeneesmiddelen of medicinale cannabis. Beide benaderingen hebben hun functie, vooral voor patiënten met chronische pijn en andere aandoeningen die niet op traditionele methoden reageren. Het gaat erom medicinale cannabis betaalbaar en toegankelijk te maken.

Op dit moment vormen de kosten en het gebrek aan bewustzijn van artsen aanzienlijke belemmeringen voor legale toegang tot cannabis in Nieuw-Zeeland en veel andere landen. Uit een onderzoek van Dr. Noller bleek dat de meerderheid van de gebruikers van medicinale cannabis vanwege deze obstakels hun toevlucht neemt tot illegale inkoop.

Het State of the Nation-rapport van de New Zealand Drug Foundation uit 2022 koppelde het percentage van degenen die cannabis voor medicinale doeleinden gebruiken en er via illegale kanalen nog steeds toegang toe hebben op 94%.

Herziening van huidige cannabisbeleid

Dr. Noller dringt aan op een herziening van de huidige manier van werken, in het bijzonder het beleid in verband met de medicinale cannabisregeling die de toegang belemmert. Hij pleit ook voor meer ‘real-world studies’ en vernieuwend klinisch onderzoek naar het gebruik van medicinale cannabis.

“Deze houding moet veranderen”, concludeerde Dr. Noller. Hierbij benadrukte hij de noodzaak om het historische stigma van cannabisgebruik te overwinnen om het therapeutisch potentieel ervan te vergroten.

Het volledige onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Drugs, Habits and Social Policy.

[openingsbeeld: Cascade Creatives/Shutterstock]