(advertenties)
(advertentie)

Voor de meeste medicinale cannabis consumenten is wiet behoorlijk kostbaar, te meer omdat zorgverzekeraars in Nederland sinds enkele jaren NIETS meer vergoeden. Het is dan ook best zonde als je een kat in de zak koopt. Met deze tips zorg je ervoor dat je nooit meer slechte wiet koopt en altijd waar voor je geld krijgt!

Goede en slechte wiet

Cannabis is – tenzij je het zelf kweek –  hartstikke duur. Er is dan ook niets vervelenders dan wiet te kopen en er achteraf achter te komen dat het slecht spul is. Want niet iedereen kweekt z’n wiet met de hoogste zorg, onschadelijke producten en voor de beste kwaliteit.

Wiet kopen kost veel geld, je wilt er dus wel zeker van zijn dat je góed spul aanschaft. [Foto: shutterstock/ Doug Shutter]

Sommige commerciële kwekers willen gewoon keiharde knaken verdienen, en het liefst nog snel ook. Ze gebruiken daarom schadelijke pesticiden, teveel meststoffen of verkeerde genetica en oogsten soms te vroeg, te laat of drogen de cannabis niet goed.

De wiet verkopen ze aan een op geld beluste coffeeshop-eigenaar en eindigt vervolgens in de handen van argeloze cannabis-consumenten. Je hoeft echter, als je het weet te herkennen, geen slechte wiet te kopen. Er is immers ook nog genoeg góede cannabis te vinden. Om deze slechte wiet te kunnen onderscheiden van cannabis van goede kwaliteit, en nooit meer een kat in de wietzak te kopen, volg je de volgende inspectiepunten.

Visuele test

Je begint de check met een visuele test. Door goed naar een wiettop te kijken kun je er al heel wat over vertellen. Kijk bijvoorbeeld uit naar:

  • Trichomen – Dit zijn de harskliertjes waarmee wiettoppen (hopelijk) bedekt zijn. Hoe meer van deze kleine harsbolletjes er op een top zitten, des te potenter de wiet zal zijn. In deze kleine klieren zitten namelijk de meeste cannabinoïden (werkzame stoffen) en terpenen van de plant geconcentreerd. Zoek als je gaat voor potentie dus bij voorkeur naar glinsterende toppen vol witte kristallen.
  • Kleur – Niet alle wiet is per definitie groen, denk aan rode of paarse wietsoorten zoals Purple Haze en oranje kleuren die in de bloeiharen van cannabistoppen voorkomen. Maar over het algemeen hebben wiettoppen een diep groene kleur. Als je dus bruine en ogenschijnlijk uitgedroogde wiet ziet, kun je deze beter laten liggen.

Een glinsterende top vol kristalachtige trichomen belooft potentie. [Foto: shutterstock/Canna Obscura]

Een goed teken is ook wanneer de wiettoppen mooi zijn getrimd – ontdaan van blaadjes en dergelijke. Ook zie je direct of er veel kleine takjes, stammen of zaadjes in de wiet zitten – en deze daarom van slechtere kwaliteit is.

Als de wiet tekenen van vervuiling vertoont, bijvoorbeeld op schimmel-lijkende vlekken of iets dergelijks, blijf er dan vanaf. Die schimmels kunnen wanneer je ze binnenkrijgt schadelijk zijn voor je lichaam, vooral als je al een verzwakt immuunsysteem hebt. Ook in de top verstrikte stofvezels, beestjes en andere vervuiling zijn tekenen van slechte wiet.

Ruiken

Nadat je de cannabis goed hebt geïnspecteerd met je ogen, is neus aan de beurt. Ook aan de hand van de geur kun je deels de kwaliteit van een sample beoordelen. Over het algemeen geldt namelijk: hoe sterker de wiet ruikt, des te beter deze is. Als je aan een zakje, pot of bak met wiet ruikt zou je direct de zoete, pittige en vooral penetrante geur van cannabis moeten herkennen.

Bij heel goede wiet kun je het soms zelfs door de verpakking heen ruiken. Het betekent dat deze zo gekweekt (en geoogst, gedroogt en gecured) is, dat de plant de kans kreeg haar aromatische stoffen – terpenen – maximaal te ontwikkelen. Afhankelijk van de wietsoort ruikt de cannabis meer naar diesel, citrusvruchten als citroen en sinaasappel, bessen, druiven of meer naar dennen/bos-achtige geuren.

De geur – dus aanwezige terpenen – geeft veel prijs over de kwaliteit van je cannabis. [Foto: shutterstock/PavelPrichystal]

Ruikt de wiet nergens naar, is het geen goed teken. Wanneer deze grassig of naar hooi of schimmels ruikt, kun je deze ook beter uit je hoofd zetten. De kans is erg groot dat in deze gevallen de wiet niet goed geoogst is en zeker niet goed (of té goed) gedroogd en gecured is. In dat geval zijn de in de plant aanwezige stoffen door blootstelling aan licht of lucht verloren gegaan, helaas.

Textuur

Goede wiet moet op de juiste manier worden gedroogd en gecured nadat het geoogst wordt. De wiet behoudt erdoor haar potentie, wordt smakelijker en geeft – indien je het rookt, wat wij in verband met gezondheidsrisico’s niet aanraden – de beste rook-ervaring. Helaas krijg je niet altijd de kans om wiet aan te raken voordat je het aanschaft. Maar als dat wél het geval is, voel dan aan de textuur – door er lichtjes in te knijpen – de kwaliteit van de cannabis.

Plakkerige vingers is bij wiet een goed teken!

Bij aanraking voelt goede cannabis licht gedroogd, maar is de top wel plakkerig. Wanneer een wiettop niet meer plakt is deze waarschijnlijk uitgedroogd.  Uitgedroogde (slechte) wiet verkruimelt bij aanraking en wordt zo fijn als stof. De ideale wiettop is dus iets gedroogd, maar nog steeds plakkerig en geeft een beetje mee als je erin knijpt.

[Openingsfoto: shutterstock/f2.8 – MWesselPhoto]