(advertenties)
(advertentie)

Het mediwietjaar 2017: juni

Met stip één van de leukste evenementen van het jaar, die zonnige zondag in Amsterdam. De negende editie van Cannabis Bevrijdingsdag in het Flevopark op 11 juni was de drukste ooit en een duidelijk signaal vanuit de cannabis-gemeenschap; wij zijn hier om te blijven. Er werd overigens niet alleen gefeest en cannabis genuttigd, maar er waren serieuze debatten en masterclasses over wietolie en (de toekomst van) cannabis in Nederland.

Fun- en mediwiet hand in hand op Cannabis Bevrijdingsdag 2017

Door het prachtige weer was het niet moeilijk om te genieten van de drukst bezochte editie van Cannabis Bevrijdingsdag tot nu toe. Er is gefeest en uiteraard veel cannabis genuttigd. Maar ook werd er geleerd en serieus gesproken over wietolie, medicinale cannabis in Nederland en de toekomst ervan.

CBD2017

Het was alweer de negende editie van Cannabis Bevrijdingsdag, afgelopen zondag 11 juni in het Amsterdamse Flevopark. Op een prachtige locatie, werkelijk omringd door groen, kwamen duizenden mensen bijeen op de drukst bezochte editie van het festival tot nu toe. Er werd gefeest, gedanst, gegeten en cannabis geconsumeerd op alle mogelijke manieren.

De enorme bezoekersaantallen zullen mede aan het weer te danken zijn, maar er waren ook overduidelijk veel ‘groentjes’ op dit cannabis festival. Naast de vele recreatieve gebruikers en bekende activisten liepen er namelijk veel patiënten op het festival, die cannabis sinds kort (of al langer) medicinaal gebruiken.

Debat medicinale wiet

In de ‘Cannabis University’, een aparte tent op het festivalterrein waar de hele dag panelgesprekken en debatten werden gehouden, was dan ook genoeg aandacht voor medicinale cannabis.

Zo was er, naast een masterclass ‘wietolie maken’ van cannabisgoeroe Wernard Bruining, om 15.40 uur in de middag een interessant panelgesprek met cannabis-patiënt Bart Hissink, patiëntenvereniging stichting PGMCG en voormalig psychiater Freek Polak.

Onder leiding van Steven Kompier  van Cannabis News Network (uiterst links) spraken (v.l.n.r.) Bart Hissink, Serge en Marian van stichting PGMCG en Freek Polak over de medicinale cannabis in Nederland.

Ex-psychiater Freek Polak

Tijdens dat panelgesprek werd vooral ingegaan op de huidige staat van medicinale cannabis in Nederland. De sprekers werden uitgenodigd om hierop hun kijk te geven en over de toekomst van medicinale wiet in Nederland in discussie te gaan.

Al snel werd de liberale kijk van Freek Polak op cannabis duidelijk, in vergelijking met veel van zijn (ex-)collega’s. Tot voor kort was Freek praktiserend psychiater en raadde in zijn functie meerdere patiënten cannabis aan.

Meer dan eens kwam het voor dat patiënten van andere (huis-)artsen bij hem kwamen voor een recept. Waarna hij het niet voorschreef, maar liever met de betreffende arts in gesprek ging om hém te overtuigen.

Artsen moeten vooral zelf meer initiatief nemen om hun patiënten medicinale cannabis voor te schrijven, vindt ex-huisarts Freek Polak.

Daarover zegt Polak tijdens het panelgesprek: ‘Artsen zouden meer zélf het initiatief moeten nemen medicinale cannabis aan hun patiënten voor te schrijven.’ En zo gek zou dat niet zijn, meent de voormalig arts.

Immers worden er veel zwaardere middelen voorgeschreven – doelend op schadelijke opiaten – en dat is de normaalste zaak van de wereld. ‘Als het werkt, moet het ook beschikbaar zijn’, sloot hij zijn betoog  over de medicinale toepassing van cannabis af.

Cannabis-activist en medicinaal gebruiker Bart raakte nog even kort met de ex-arts in discussie.

Bart Hissink

Cannabis-activist en patiënt Bart Hissink raakte nog even met de huisarts in discussie. Bart vindt namelijk vooral dat cannabis volledig uit de opiumwetgeving moet worden gehaald, en vindt het meer een zaak van de patiënt dan van de arts. ‘Veeartsen studeren geneeskunde, artsen studeren medicijnen’, merkt Bart gevat op. ‘Je kunt tegenwoordig niet gezond zijn als je geen pilletje neemt.’

De gepassioneerde Bart Hissink wist met sterke argumenten de zaal vaak te boeien.

Toen werd gevraagd naar wat Bart en de rest van het panel vonden van het intrekken van de vergoeding voor medicinale cannabis – door de meeste verzekeraars -, zei de VOC‘er er blij mee te zijn.

‘Eindelijk horen we nu een geluid en worden er stappen gemaakt’, zegt de man die in zijn gemeente Hof van Twente ook druk bezig is om – weliswaar lokaal – voor beleidsverandering te zorgen.

In zijn optiek zijn we er pas wanneer cannabis volledig uit de opiumwet wordt gehaald, ‘het is niet eens opium’, en er in verenigingsverband gekweekt mag worden. Vooral voor zieke mensen is dat nodig vindt hij: ‘als iemand ziek wordt en kanker krijgt, zich nog moet inlezen en planten moet kweken is ‘ie al dood voor de eerste oogst.’ Er wordt om gelachen, maar Bart slaat ermee wel de spijker op zijn kop.

‘Beter dan die vieze chemo’

In het publiek bevond zich op de eerste rij een prostaatkankerpatiënt die graag nog even z’n zegje wilde doen. Naar eigen zeggen had hij al dood moeten zijn, althans, dat is wat artsen hem vertelden. Echter leeft hij nog in goede gezondheid dankzij de wietolie, zegt hij.

Zijn verhaal werd ontvangen met veel geknik en bevestigend gehum. Hij gaf aan dat het belangrijk is als je kanker hebt THC te gebruiken en dat je goed moet doseren. ‘Het is beter dan die vieze chemo’, sloot de man af terwijl hij z’n handen in bokkengroet (rockers-gebaar) de lucht in stak. Een bijzonder verzetsgebaar, dat met luid applaus en uitbundig gejuich werd ontvangen.

Verzet

Het gebaar van de man zien wij in deze dan ook als het symbool van deze dag. Duizenden mensen die willens en wetens hun recht op zelfbeschikking uitoefenen en, ondanks het verbod op de plant, hun eigen keuzes maken en daarvoor uit durven komen.

Alleen als we open en transparant zijn over ons cannabis-gebruik en de voordelen die het ons biedt kunnen we verzet plegen tegen dit verbod. Alleen dán is het mogelijk om samen het stigma af te brokkelen dat om deze plant heen hangt. Alleen dán maken wij het mogelijk vooruitgang te boeken. En alleen dán komen we dichterbij de letterlijke Cannabis Bevrijdingsdag en een échte gezondheidszorg in plaats van medicijnenindustrie.