(advertenties)
(advertentie)

Het mediwietjaar 2017: mei

Mensonterende taferelen in het Helmondse, bleek begin mei 2017 toen Jan en Nancy hun verhaal deelden. De maand ervoor was hun winkel bruut en bovendien onterecht ingevallen door de politie, waarbij beide uitbaters hardhandig werden gearresteerd. Naar hun plantaardige medicijn, mét doktersrecept, konden zij fluiten in de cel; waardoor Nancy zelfs korte tijd in levensgevaar verkeerde. 

Waanzin! Onterechte inval natuurwinkel om legale hennep

Duizenden patiënten in de kou en levensbedreigende situaties voor de uitbaters van Mother Nature’s Finest. Jan en Nancy runnen het bedrijf al vijf jaar, maar kregen onlangs te maken met een brute – onterechte – inval van de politie. Hun toekomst is nu onzeker.

‘Iedereen is aangehouden’

Vrijdag 21 april was een zwarte dag in de geschiedenis voor Jan en Nancy de Kloe. Het stel runt al zo’n vijf jaar Mother Nature’s Finest in Helmond. Een winkel met natuurproducten, plantinhoudelijke stoffen en begeleiding voor mensen die deze plantaardige medicijnen willen gebruiken.

Momenteel begeleiden zij zo’n duizend mensen met zeer uiteenlopende klachten. Van kinderen die ritalin afbouwen, tot mensen met kanker en insuline-resistente diabetespatiënten. Alles in overleg én samenwerking met specialisten en behandelend artsen van de patiënten.

Mother Nature’s Finest begeleidt patiënten met verschillende aandoeningen en behandelt ze (in overleg met behandelend artsen) met plantinhoudelijke stoffen. [Foto: Facebook]

Een goede zaak zou je zeggen, maar daar denkt het OM blijkbaar anders over. Op de betreffende vrijdag kwam namelijk een groot politieteam met veel bombarie de winkel in. ‘Politie, iedereen is aangehouden’, klonk het door de zaak, waar Jan meteen werd gearresteerd en afgevoerd.

Nancy was op dat moment afwezig. Maar toen zij na een begrafenis bij de winkel aankwam werd zijn vrouw alsnog hardhandig tegen de grond gewerkt en meegenomen door de politie, vertelt Jan aan Mediwietsite.

Legale hennep reden aanhouding

Waarom al deze heisa vraag je je af? Nou, Jan en Nancy zijn in hun winkel ook bezig met CBD-extracten. Wie op de hoogte is van de recente zaak van apollyon kan al een beetje raden waar dit heen gaat. Het stel wachtte namelijk op een aantal kilo hennep uit het buitenland. Legale samples, inclusief de nodige registraties en licenties.

Volgens Jan is de lading in Barcelona uitvoerig gecheckt door de Spaanse douane. De zending kreeg hun zegen. Maar omdat een lange vertraging werd verwacht werd er een tweede zending met dezelfde samples via de snelservice verstuurd. Eenmaal in Nederland aangekomen mocht de hennep door de Nederlandse douane-molen.

‘Politie, iedereen is aangehouden.’ Jan en Nancy kregen hennep, maar een politieinval. [Foto: Facebook]

Zoals je nu verwacht hebben Jan en Nancy die samples nooit ontvangen. In plaats daarvan kregen zij een peloton politieagenten over de vloer die iedereen hebben aangehouden. De hele winkel plus het magazijn zijn vervolgens leeggehaald.

Dozen vol legaal verkregen hennep, liters plantextracten, computers met logs over patiënten, hun doseringen en allerlei andere belangrijke informatie werden door agenten meegenomen. Zonder legitieme reden, want álles is legaal en gecertificeerd.

Bizarre hechtenis

Jan en Nancy zaten ondertussen in een cel, zonder hun medicatie. Nancy heeft namelijk diabetes type I en is een van de paar ongelukkigen die allergisch zijn voor insuline. In samenspraak met een arts was zij op zoek naar alternatieven en had haar insulinegebruik al aangepast op de inname van enkele zelfbereide oliën.

Zelfbereide oliën die het stel op recept van de dokter gebruikte, mochten niet mee de cel in van de agenten. [Foto: Facebook]

Ook Jan, met naar eigen zeggen ‘alle stempels die de GGD je kan geven’, gebruikte op doktersrecept enkele zelfbereide oliën. Maar beiden konden naar hun medicatie fluiten.

‘Pijnstillers en slaapmiddelen zat’, kreeg Jan naar z’n hoofd van een van de agenten. Een aanwezige arts gaf de agenten toestemming de oliën aan het stel te geven. Al werd hieraan geen gehoord gegeven. ‘Dat kan je vergeten, gaat nooit gebeuren’, aldus een agent.

Levensgevaarlijk

Voor de gezondheid van Nancy was dit een levensgevaarlijk besluit. Dat gaven ook haar monitors aan, meetapparaten die zij in het kader van een klinisch onderzoek naar het vervangen van insuline met plantaardige medicijnen mocht gebruiken in de cel.

De meetapparaten had ze bij zich bij de aanhouding en mocht ze in de cel dus gebruiken. Maar toen haar apparatuur levensgevaarlijke waarden begon te laten zien, omdat Nancy haar medicijninname was verstoord door het wegnemen van onder andere wietolie, waren de monitors ineens kwijtgeraakt door de politie. Toeval? No way.

Na drie lange en ellendige dagen werden de twee ineens op straat gezet. Zonder pardon, zonder meetapparatuur . Ook zijn ze hun complete inboedel en levenslang onderzoek kwijt. Niet alleen zij, maar meer dan duizend door Jan en Nancy begeleide patiënten zijn de dupe geworden van deze waanzinnige actie.

Onzekere tijden

‘Naar omstandigheden gaat het goed’, zegt Jan aan de telefoon. ‘Maar weten wat er ons allemaal boven het hoofd hangt geeft een angstig gevoel’. Daarmee doelt hij niet eens op een eventuele rechtzaak, ondanks dat ze worden aangeklaagd wegens het telen, invoeren en voor handen hebben van hennep. Bezorgder is de caregiver over zijn patiënten.

‘Kankerpatiënten die we begeleiden, die goede bloedwaarden zien door onze behandeling in overleg met hun arts moeten we straks nee verkopen. Dat geeft een angstig gevoel.’ Tijdens het gesprek lacht hij een paar keer, maar meer omdat hij het ongelooflijk vindt dat dit écht gebeurt.

 De ochtend van de inval waren ze zich nog nergens van bewust en keken ze uit naar ‘goede dingen’ die zouden komen, zien we in een Facebook-post. 

De zaak is niet geseald blijkt uit wat de man vertelt. Hun pand is open en mogen zij gewoon gebruiken. Maar ze hebben er niets aan, gezien alles wat binnen stond nog bij de politie ligt. Het materiaal dat is ingenomen is misschien ook nog eens deels onbruikbaar geworden.

Experimentele extracten werden namelijk onzorgvuldig behandelt tijdens de in zekerheid stelling en stond in sommige gevallen lange tijd in de zon. ‘Die samenstellingen zijn nu veranderd, het is niets meer waard’, zegt een aangeslagen Jan.

Ook het begeleiden van de komende generatie zal op een lager pitje komen te staan in deze onzekere tijd. [Foto: Facebook]

Vooruitzicht

In het kader van het onderzoek mag hij er niet veel over zeggen, maar er lopen ook een aantal klachten vanuit het stel naar de politie. Dat lijkt ons meer dan terecht als we uitgaan van het schrijnende verhaal van het echtpaar.

In angst wachten zij af hoe het verder zal verlopen. Ze hopen in elk geval hun patiënten en nieuwe aanmeldingen binnenkort geen nee te hoeven verkopen, dat is hun grootste angst. Mediwietsite volgt de ontwikkelingen nauwgezet en wenst het stel alle sterkte toe in deze moeilijke tijd.