(advertenties)
(advertentie)

Donderdagavond nam de gemeente Dronten een motie aan over het gedogen van medicinale wietteelt. Het college gaat nu een brief sturen aan de Tweede Kamer met het verzoek tot meer onderscheid tussen medicinaal en recreatief wietgebruik. Inclusief nieuwe regels voor het thuis kweken van mediwiet.

In het domino-effect waar wij eerder over schreven zijn enkele nieuwe steentjes omgevallen. Nadat Zwartewaterland een brief stuurde aan de Tweede Kamer om spoedig met een oplossing te komen voor de thuiskweek van medicinale wiet, verstuurde deze gemeente ook een brief naar alle andere Nederlandse gemeentes. Daarin moedigde Zwartewaterland  gemeenteraden aan om exact dezelfde boodschap naar Den Haag te sturen.

Doel is het opvoeren van de druk zodat de overheid spoedig meer onderscheid maakt tussen verschillende soorten wietgebruik. Bovendien moet de wet makkelijker omgaan met mensen die thuis hun eigen medicinale wiet kweken.

De SP in Dronten heeft deze boodschap opgepakt. Op donderdag 17 oktober werd een motie ingediend die collega raadsleden heeft overtuigd.  Dronten gaat nu ook een brief sturen naar de Tweede Kamer met hetzelfde verzoek.

Peter Duvekot wil dat patiënten in de gemeente Dronten zelf medicinale wiet kunnen kweken. [Bron: gemeente Dronten]

“Hier kan je gewoon niet tegen zijn”

Aan Omroep Flevoland  vertelt SP-fractievoorzitter Peter Duvekot dat hij geen seconde twijfelde toen het verzoek van Zwartewaterland op de mat viel.

Duvekot realiseert zich dat er in de gemeente Dronten ongetwijfeld mensen wonen zoals Jan en Jannie van Raalte uit Hasselt. Dit is het oudere echtpaar waardoor de bal ging rollen in gemeente Zwartewaterland. Dat gebeurde nadat de politie met veel bombarie twee wietplanten uit hun tuin trok. Die kweekte Jan om er olie van te maken voor zijn vrouw, die psoriasis heeft.

LEES OOK: De Jan en Jannie-case • Marjon Fisher doet verslag

“Zwartewaterland heeft zich uitgesproken door te zeggen dat we het hier niet hebben over criminelen en criminele activiteiten, en vindt dat de Tweede Kamer vaart moet maken om er wat aan te doen. Wij dienden dezelfde motie in. Want ja, hier kan je gewoon niet tegen zijn”.

Het verhaal over Jan en Jannie leidde tot landelijke verontwaardiging en het versturen van de eerste brief naar de Tweede Kamer. Duvekot: “We hebben gelukkig dit soort excessen nog niet gehad, maar Dronten is gewoon een afspiegeling van de samenleving. Dus we kunnen dit soort dingen ook in hier krijgen.”

Met weinig weerstand werd gisteravond besloten dat het college van Dronten ook een brief stuurt naar de Tweede Kamer. En hopelijk zijn zij niet de enige.

Wil jij ook iets doen? Roep dan jouw gemeente op om een standpunt in te nemen, in het voordeel van patiënten die thuis mediwiet kweken. Download hier onze voorbeeldbrief.

[Openingsfoto: Shutterstock/Andrey Plotnikov]