(advertenties)
(advertentie)
Naast de bekende werkzame stoffen in wiet, waaronder THC en CBD, zijn er talloze andere cannabinoïden met medicinale eigenschappen. Een daarvan is delta-8-tetrahydrocannabinol (Δ8-THC); en hoewel het erg lijkt op het welbekende psychoactieve delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) is het effect ervan nét even anders.

Wat is delta-8-THC?

De cannabinoïde delta-8-tetrahydrocannabinol (Δ8-THC) is er één die erg veel lijkt op het welbekende delta-9-tetrahydrocannabinol, welke de meesten kennen als het psychoactieve THC. Delta-9 is ook meteen de meest voorkomende werkzame stof in het merendeel van de bekende wietsoorten. Andere bekende cannabinoïden zijn naast THC, cannabidiol (CBD), cannabinol (CBN), cannabichromeen (CBC) en cannabigerol (CBG). Delta-8 is overigens zeer nauw verwant aan delta-9; het enige verschil tussen de twee is een aantal bindende elektronen.

delta-9 en delta-8-THC lijken enorm op elkaar, maar zijn toch verschillend. [Afbeelding: Practical Pain Management]

Volgens onderzoek is delta-8-THC overigens wel één van de vier meest voorkomende van de ruim 100 bekende cannabinoïden in gedroogde cannabis. Desondanks maakt de hoeveelheid minder dan 1 procent uit van de in de plant aanwezige stoffen. Sterker nog, er zit vaak maar rond de 0,01 procent delta-8-THC in gedroogde wiettoppen.

Potentie

Net als het ‘gewone THC’ is delta-8-THC psychoactief, wat betekent dat je er stoned of high van kunt worden. Echter wordt de stof als minder psychoactief beschouwd dan delta-9-THC. De potentie van delta-8 wordt ongeveer vergeleken met tweederde van die van delta-9-THC.

Daarmee is delta-8-THC wel potenter dan tetrahydrocannabivarin (THCV). Daarvan wordt gedacht dat het verantwoordelijk is voor de energieke high van sommige wietsoorten en de stof heeft ongeveer 25 procent van de potentie van THC.

Werking

Delta-8-THC bindt zich aan exact dezelfde landingsplekken als de traditionele vorm van THC. In eerste instantie is dat voornamelijk de zogenaamde cannabinoïde-receptor 1 (CB1). Deze is verantwoordelijk voor een groot aantal fysiologische processen waaronder het reguleren van stemming, geheugen, pijn, beweging en slaap.

Daarnaast blijkt de stof zich ook te binden aan cannabinoïde-receptor 2 (CB2) welke bijdraagt aan de communicatie van het immuunsysteem. Een studie op knaagdieren heeft verder bewezen dat delta-8 de aanmaak van de neurotransmitter acetylcholine stimuleert. Deze stof is betrokken bij het leervermogen en het geheugen en een tekort eraan zou mogelijk de oorzaak van de ziekte van Alzheimer en andere cognitieve problemen zijn.

delta-8 bindt zich net als delta-9-THC aan de CB1-receptor, maar ook aan de CB2-receptor. [Afbeelding: shutterstock/Alila Medical Media]

Medische toepassing

Helaas is er niet veel informatie beschikbaar over de specifieke voordelen van delta-8-THC. Echter kan – gezien de stof erg lijkt op THC – aangenomen worden dat het met delta-9-THC vergelijkbare effecten heeft. Het Amerikaanse kankerinstituut zegt op basis van eerder onderzoek dat de plantaardige stof diverse voordelen heeft, waaronder:

  • Angst remmen
  • Honger stimuleren
  • Pijn stillen
  • Neuro-protectief

Misselijkheid en overgeven

Een van de meest veelbelovende studies naar de effecten van delta-8 richtte zich op het remmen van misselijkheid. Dit onderzoek werd in 1995 uitgevoerd door een samenwerking van het Shaare Zedek ziekenhuis, Bikur Holim ziekenhuis en de Hebreeuwse universiteit van Jerusalem.

De onderzoekers – waaronder de ontdekker van THC, Dr. Raphael Mechoulam – behandelden acht kindjes met kanker met delta-8-THC. Zij leden aan misselijkheid en moesten veel overgeven door chemotherapie, maar in alle gevallen hielp de delta-8-THC behandeling de participanten.

Opmerkelijk is dat de onderzoeksauteurs aangeven dat kinderen hogere doseringen delta-8-THC aankunnen dan volwassenen. Volgens hen zouden kinderen minder ontvankelijk zijn voor de angstige effecten die THC en andere psychoactieve cannabinoïden teweegbrengen. Tijdens bovenstaand onderzoek leken de kinderen, tussen de 3 en 13 jaar, totaal geen psychoactiviteit te ervaren door delta-8-THC.

Volgens de ontdekker van delta-9-THC, Dr. Mechoulam, kunnen kinderen veel meer delta-8 aan dan volwassenen.

Honger stimuleren

Net als de bekende vorm van THC kan delta-8-THC ook helpen hongergevoelens (ofwel: de welbekende vreetkick) te stimuleren. Een studie uit 2004 liet zien dat knaagdieren die lage doses delta-8-THC kregen meer aten nadat ze gewicht hadden verloren, in vergelijking met muizen die geen delta-8-THC kregen. De diertjes werden bovendien hongeriger van delta-8, dan van delta-9-THC. Dat suggereert dat delta-8-THC daarin potenter is dan z’n meer voorkomende verwant, delta-9.

Meer delta-8 kweek je zelf

Helaas zijn er geen specifieke delta-8-rijke wietsoorten bekend. Om de stof te vinden zul je dus zelf wietplanten zodanig moeten kweken dat ze de stof meer aanmaken. Dit doe je, volgens de studieSeasonal Fluctuations of Cannabis Content in Kansas Marijuana‘ door je planten een gelukkig en voedingsrijk leven te geven.

Het onderzoek stamt uit 1975 en ontdekte dat vooral later in het groeiseizoen hogere delta-8-THC levels in wietplanten voorkomen. Volgens auteurs R. P. Latta en B. J. Eaton correleren lagere hoeveelheden ijzer- en koper met een lagere productie van delta-8-THC. Gezonde planten met lange wortels en meer gewicht huizen waarschijnlijk ook meer van deze cannabinoïde, blijkt uit het onderzoek. Daarentegen is een overschot van deze stoffen nadelig voor de productie van cannabinoïden.

[Openingsfoto: shutterstock/noxnorthys]