(advertenties)
(advertenties)

De overgang ofwel menopauze is naast de pubertijd de meest ingrijpende veranderingen in het vrouwelijk lichaam. Voor velen is deze ervaring erg onaangenaam. Gelukkig staan vouwen er niet alleen voor in hun strijd tegen opvliegers, stemmingswisselingen, pijn, slapeloosheid en andere symptomen van de menopauze. Cannabis kan een uiterst behulpzame bondgenoot zijn.

Om te begrijpen hoe het kan dat cannabis de symptomen van de menopauze kan verzachten of zelfs bestrijden, is het nuttig als we eerst begrijpen wat de menopauze is en hoe deze fase het lichaam beïnvloedt.

Wat is de menopauze?

De menopauze is een periode waarin de menstruatiecyclus ten einde komt. Deze periode duurt meestal een jaar en het proces begint ergens tussen het vijfenveertigste en vijfenvijftigste levensjaar. De gemiddelde leeftijd waarop de menopauze begint zit al decennialang rond de 51,5 jaar.

De hele overgang vindt plaats in drie fasen: perimenopauze, menopauze en post-menopauze.

1. Perimenopause

De eerste fase van de menopauze treedt op wanneer het lichaam subtiele veranderingen begint te vertonen, zoals de vertraging van de oestrogeenproductie, ter voorbereiding op de start van de menopauze zelf.

2. De menopauze

Dit is de periode van ongeveer 12 maanden na de laatste keer dat een vrouw ongesteld is geweest. De eisprong stopt volledig en de oestrogeenspiegels dalen aanzienlijk.

3. Post-menopauze

In deze periode na de menopauze verdwijnen de menopauzale klachten en begint een hele nieuwe homeostase. Dit betekent dat er een nieuwe innerlijke balans geldt in het lichaam waar de cyclus geen enkele invloed meer op uitoefent. Die cyclus is namelijk gestopt.

De menopauze kan een reeks klachten veroorzaken waaronder opvliegers, stemmingswisselingen, slapeloosheid, pijn, een laag libido, gewichtstoename, vermoeidheid en osteoporose. Bovendien kan het optreden van deze bijwerkingen bij sommige vrouwen angst of depressie veroorzaken.

Het endocannabinoïden-systeem en de menopauze

Het geslachtshormoon oestrogeen, dat onder meer een belangrijke rol speelt bij de menstruatiecyclus, is ook gekoppeld aan het endocannabinoïden-systeem. [Shutterstock/La corneja artesana]

Het endocannabinoïden-systeem is een netwerk van receptoren in het lichaam. Deze receptoren kan je zien als ontvangertjes die alleen reageren op de inhoud van specifieke zendertjes. De rol van dit systeem is het behouden van de homeostase in het lichaam; dat innerlijke evenwicht waar we het zojuist al even over hadden.

Het endocannabinoïden-systeem werkt onder invloed van lichaamseigen cannabinoïden. Dit zijn de zendertjes die berichtjes bij zich dragen waar de endocannabinoïden-receptoren op reageren. Het frappante is dat deze receptoren ook goed reageren op de cannabinoïden uit de cannabisplant.

Hierdoor kunnen plezierige effecten ontstaan zoals een stoned en high effect; de geliefde effecten onder recreatieve gebruikers. Maar nog veel belangrijker zijn de medicinale effecten die deze samenwerking tussen cannabis en het endocannabinoïden-systeem kunnen bewerkstelligen.

MEER LEZEN: De cannabinoïden brochure: complete werking mediwiet uitgelegd

Het geslachtshormoon oestrogeen, dat onder meer een belangrijke rol speelt bij de menstruatiecyclus, is gekoppeld aan het endocannabinoïden-systeem. Het reguleert het vetzuurhydrolase-enzym (of FAAH) dat bepaalde endocannabinoïden afbreekt. Wanneer de oestrogeenspiegel piekt, nemen ook de endocannabinoïden-niveaus toe en vice versa.

Sommige wetenschappers suggereren daarom ook dat een vroege menopauze verband kan houden met een tekort aan endocannabinoïden.

Er zijn bovendien aanwijzingen dat oestrogeen endocannabinoïden gebruikt om stemming en emotionele reacties te reguleren. Dit zou kunnen verklaren waarom stemmingswisselingen vaker voorkomen tijdens de menopauze, wanneer de oestrogeenspiegel daalt.

Als gevolg hiervan is het aannemelijk dat het gebruik van cannabis tijdens de menopauze de functies van het endocannabinoïden-systeem kan versterken waarmee het gat kan worden opgevuld van de dalende oestrogeenspiegel.

Cannabis en de menopauze-symptomen

Vanwege het wereldwijde cannabisverbod (dat gelukkig langzaam maar zeker ten einde komt) is onderzoek naar cannabisgebruik tijdens de menopauze schaars. Een blik op de geschiedenis toont wel dat cannabisgebruik tegen overgangsklachten niets nieuws is. In de tekst van Sajous en Sajous uit 1924, wordt cannabis aangehaald als een pijnstiller voor tijdens de menopauze.

Naast historische referenties beschikken we bovendien over moderne, wetenschappelijk onderbouwde kennis die aangeeft hoe ons lichaam werkt en de vele manieren waarop cannabis kan bijdagen aan de gezondheid en het welzijn van ons lichaam.

Op basis hiervan kunnen we met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeggen dat cannabis vrouwen in de menopauze kan helpen bij de volgende klachten:

Opvliegers tijdens de overgang

De lichaamseigen cannabinoïde ‘anandamide’ is chemisch vergelijkbaar met THC uit de cannabisplant. Deze stoffen kunnen een high-effect veroorzaken, maar ze delen nog een werking: het reguleren van de lichaamstemperatuur.

THC kan dus een belangrijke cannabinoïde zijn bij het controleren van opvliegers. Studies suggereren dat het consumeren van een hogere doses THC een verkoelend effect heeft op het systeem en de lichaamstemperatuur kan verlagen. Omgekeerd kan het consumeren van kleine hoeveelheden de lichaamstemperatuur verhogen, dus het vinden van de juiste dosis is voor elke persoon een cruciale stap.

Slapeloosheid

Slapeloosheid en (of door) opvliegers zijn de twee meest voorkomende klachten tijdens de overgang [Shutterstock/SpeedKingz]

Slapeloosheid en opvliegers gaan hand in hand met menopauzale vrouwen. Het kan moeilijk zijn om te slapen als het nachtelijk zweten toeslaat.

Echter, naast het verlagen van de lichaamstemperatuur, zijn veel cannabissoorten ook uitstekende slaapmiddelen. Vooral indica-dominante soorten zorgen voor enorm veel ontspanning die inslapen en doorslapen makkelijker maken. Als je de cannabis gebruikt via thee of edibles, houdt het effect lang aan zodat het helpt om de hele nacht lang in slaap te blijven.

Menopauze en pijn

Tijdens de menopauze kunnen hormonale schommelingen een hele reeks pijnlijke bijwerkingen veroorzaken. Migraine, gevoelige borsten, gewrichtspijn, blauwe plekken, ongemakken tijdens de gemeenschap en zelfs menstruatiekrampen.

Cannabis is een gerenommeerde pijnstiller die patiënten helpt weer om weer op de been te komen. Bovendien biedt cannabis, in tegenstelling tot opioïden, verlichting zonder ernstige bijwerkingen of verslavende eigenschappen.

Last van stemmingswisselingen

Zoals eerder vastgesteld speelt oestrogeen een rol bij het gebruik van endocannabinoïden voor het stabiliseren van stemmingen en het herstellen van de emotionele balans. Als de oestrogeenspiegel daalt, daalt ook de aanmaak van lichaamseigen cannabinoïden. Deze daling in endocannabinoïden-niveaus kunnen bijdragen aan gevoelens van angst en zelfs depressie.

Gelukkig ervaren velen dat CBD en THC, twee werkzame bestanddelen in cannabis, kunnen helpen. Studies tonen aan dat cannabis kan worden gebruikt om de stemming te reguleren en gevoelens van depressie of angst te verlichten. Cannabis wordt momenteel zelfs onderzocht als een aanvulling op, of zelfs vervanger van antidepressiva.

Laag Libido

Een frustrerende bijwerkingen tijdens de menopauze kan een laag libido zijn, in combinatie met vaginale droogheid. Vooral voor vrouwen met een hoge geslachtsdrift, kan een dalend libido in combinatie met al die andere lichamelijke veranderingen hierboven een behoorlijke domper zijn.

Sommige vrouwen kunnen bij deze klacht verlichting vinden door cannabis te gebruiken. Terwijl het debat nog steeds aan de gang is, meldde 67% van de respondenten in een peiling van Psychology Today dat zij geloven dat cannabis hun seksleven heeft verbeterd.

Het vinden van de juiste soort is wel enorm belangrijk. Voor sommigen kan het geestverruimende effect van THC ervoor zorgen dat er een nieuwe connectie ontstaat met het libido, terwijl voor anderen de oplossing ligt in de heldere, ontspanning van CBD.

Botverlies door de overgang

Oestrogeen reguleert ook celregeneratie in de botten. Dus een dramatische daling van oestrogeen kan soms leiden tot aandoeningen zoals osteoporose ofwel botontkalking.

Studies suggereren een verband tussen de genen die cannabinoïde-receptoren coderen en postmenopauzale osteoporose. Dit bleek ook uit een studie waarbij vrouwen werden onderzocht waarbij eierstokken waren verwijderd. Met cannabinoïden werd het botverlies als gevolg van deze ingreep verminderd.

Andere studies melden dat cannabinoïden CBG, CBD, CBC en THCV botgroei stimuleren en mogelijk osteoporose na de menopauze kunnen voorkomen.

Overgang en gewichtstoename

Het klinkt misschien gek, maar cannabis kan helpen slank te blijven. Ook tijdens en na de overgang. [Shutterstock/Monkey Business Images]

Gewichtstoename tijdens de menopauze komt vaak voor. Dit komt door leeftijd, veranderingen in levensstijl en andere onvermijdelijke factoren. Maar hormonen spelen ook een rol. Samen met een gezond eetpatroon en regelmatige lichaamsbeweging kan cannabis in sommige gevallen worden gebruikt om het gewicht van een persoon te controleren.

Sommige studies hebben zelfs aangetoond dat cannabisgebruikers een lagere BMI hebben dan niet-consumenten. En hoewel THC beroemd is vanwege de vreetkick, veroorzaken andere cannabinoïden dat effect niet. Sterker nog, cannabis lijkt ook prima in staat te zijn om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en dat komt het lichaamsgewicht ten goede. Kies in ieder geval voor soort met veel CBD.

Ten slotte

Verder onderzoek zal de vele manieren waarop cannabis een effectieve behandeling kan zijn tijdens de menopauze verstevigen en verder onthullen. Met de tijd en de hervorming van cannabiswetten wereldwijd zullen wetenschappers in staat zijn om alle vragen over dit onderwerp beter te beantwoorden.
Tot die tijd verwijst het beschikbare bewijs al naar hoe cannabis miljoenen vrouwen verlichting kan geven tijdens deze levensveranderende gebeurtenis.

[Openingsfoto: Shutterstock/Stokkete]

(advertenties)