(advertenties)
(advertentie)

Heb je het ook zo warm? Dan is het tijd om een jointje te roken, je vaporizer erbij te pakken of gebruik te maken van je waterpijp. Het op deze manier tot je nemen van cannabis verlaagt namelijk je lichaamstemperatuur. Wij waren wel benieuwd naar hoe dat zit. Jij ook?

Een positieve bijwerking in de zomer

Heb jij het ook kouder nadat je cannabis gebruikt hebt? Je bent zeker niet de enige. Er is een reden waarom we graag onder een dekentje kruipen na het nuttigen van een joint of vaporizer-damp. Het hebben van kippenvel op je armen of je wat kouwelijk voelen na bijvoorbeeld een joint, zijn veel voorkomende fysieke uitwerkingen van THC.

Alleen verlaagt cannabis nou daadwerkelijk je lichaamstemperatuur, of is er iets anders aan de hand? We leggen het uit.

Verlaagt cannabis echt je lichaamstemperatuur?

Het simpele antwoord op deze vraag is ja: cannabis verlaagt echt je lichaamstemperatuur. Dit fenomeen wordt THC-geïnduceerde hypothermie genoemd. Tetrahydrocannabinol (THC) is de primaire psychoactieve stof in de cannabisplant. Hoewel hypothermie nogal ernstig klinkt, is het dat echt niet. Het is niet meer of minder dan het een beetje koud krijgen.

Geloof het of niet, cannabis heeft een soortgelijk effect als wasabi, mosterd, hete chilipepers als het gaat om je lichaamstemperatuur. Heet en pittig eten kan je helpen af te koelen, want wanneer de tong (of een deel van je huid) de warmte detecteert, ontstaat er een cascade van chemische reacties die het lichaam vertellen dat het moet afkoelen.

Aangenomen wordt dat deze reactie wordt veroorzaakt door een specifieke cel receptor, de TRPA-1-receptor genaamd. Deze receptor heeft veel functies binnen het lichaam en is essentieel bij het bestrijden van pijn, ontstekingen en temperatuurregulatie.

Zoals de theorie zegt, wanneer je iets pittigs of warms consumeert, wordt deze receptor geactiveerd en veroorzaakt het een afkoelende en pijnbestrijdende reactie.

Kun je het ook warmer krijgen door cannabis?

Er zijn een paar redenen waarom de cannabisplant je af kan laten koelen. De plant wordt niet alleen het meest geconsumeerd in de vorm van een hete damp of rook, maar de verbindingen in cannabis zorgen ook voor de trigger van de TRPA-1-receptor.

Heb je het warm? Rook een joint of gebruik je verdamper! [Beeld: Shutterstock/Canna Obscura]

Helaas is veel van het onderzoek over het onderwerp uitgevoerd met knaagdieren en niet met mensen. De hypothermie effecten van THC werden echter al in de jaren zeventig opgemerkt in een wetenschappelijk onderzoek. In de jaren 80 vonden meer knaagdierstudies een verband tussen cannabis en een verlaagde lichaamstemperatuur. En aangezien veel mensen dit effect ook melden, lijkt het ook voor ons te gelden. Doe er je voordeel mee.

Terwijl onderzoekers denken dat de TRPA-1-receptor in het spel is, suggereert aanvullend onderzoek dat cannabis ook op een meer gecompliceerde manier invloed kan hebben op de lichaamstemperatuur.

TRPA-1 is niet het enige type cel receptor die door cannabis wordt aangewakkerd. THC en andere verbindingen in de plant laten hun magische effecten in het menselijk lichaam blijken door zich te verbinden met cannabinoïde-receptoren.

Onderzoek heeft aangetoond dat cannabinoïde-receptoren een sterke invloed kunnen hebben op de temperatuurregeling. Deze receptoren vormen een onderdeel van een veel groter endocannabinoïdesysteem (ECS) .

Terugkomende op de kop van deze alinea: een overzicht binnen de wetenschappelijke literatuur suggereert echter ook dat bij lage doseringen de actieve bestanddelen in cannabis hyperthermie kunnen veroorzaken, wat een tijdelijke toename van de lichaamstemperatuur is.

Bij een hogere dosering hebben de moleculen het tegenovergestelde effect. Op een hete zomeravond kan het consumeren van wat cannabis je alleen maar helpen om af te koelen. Maar om optimaal te profiteren van de koelingseigenschappen van cannabis, kunnen waterpijpen en verdampen eerder ervoor zorgen dat je de hitte beter verdraagt.

Mocht de bovenstaande knaagdierstudie een indicatie zijn, kan het zijn dat slechts een paar trekjes je misschien laten zweten. Maar ach, dat doen we toch al genoeg met dit warme weer!

Openingsbeeld: Shutterstock/File404]