(advertenties)
(advertentie)
cannabis museum amsterdam, mediwietsite, wiet, kunst

Donderdag 27 juni opende Cannabis Museum Amsterdam officieel haar deuren. Mediwietsite was erbij en kan maar één ding concluderen: iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van cannabis én al haar toepassingen, is hier aan het goede adres.

Eigenlijk zou elke grote stad een museum over cannabis moeten hebben. En onze hoofdstad verdient er eerlijk gezegd wel twee. Sinds kort is dat ook het geval. Naast het Hash, Marihuana & Hemp Museum aan de Oudezijds Achterburgwal, kan je nu ook in de Damstraat terecht. Daar vind je een flinke dosis wietgeschiedenis, -cultuur en essentiële informatie over de meest veelzijdige plant op aarde.

Interactieve ervaring

Cannabis Museum Amsterdam is ontstaan dankzij een bijzondere samenwerking tussen drie mannen. Kunstenaar Pieter van Tongeren (Mossy Giant), ontwierp het museum en maakte het prachtige psychedelische kunstwerk op de tweede verdieping. Kunstenaar en ondernemer Tim Boin van Sober Industries heeft de inrichting en alle interactieve én minder actieve kunst in het museum gemaakt. En journalist Thijs Roes (o.a. bekend van Vice, De Correspondent en dit fantastische filmpje) schreef alle begeleidende teksten voor het museum. Bovendien is hij de curator.

cannabis museum amsterdam, thijs roes, pieter van tongeren, tim boin, mediwietsite, wiet, medicinale wiet

Cannabis Museum Amsterdam is het werk van Thijs Roes, Pieter van Tongeren en Tim Boin (v.l.n.r.) .

Het nieuwe Cannabis Museum beslaat drie verdiepingen in een mooi, oud pand aan de Damstraat. Het ligt op steenworp afstand van de Dam én dat andere museum, dat voor het eerst sinds 1985 concurrentie heeft. Toch zitten de twee musea elkaar niet in de weg. Waar het eerste museum haar verhaal vooral vertelt met allerlei bijzondere kustschatten, kiest het nieuwe museum voor aan andere aanpak. Moderne en veel interactieve elementen spijkeren hier namelijk je kennis bij. Op een speelse manier leer je over wiet, industriële hennep en medicinale cannabis. De experience voert de boventoon.

Leren over medicinale cannabis

Het nieuwe museum biedt bezoeker dus veel meer dan vitrinekasten met stukken. Bezoekers worden meegenomen in een verhaal over cannabis. Een reis door de geschiedenis van wiet. Van de tijd voor het verbod, toen industriële hennep door de Amerikaanse overheid nog werd aangemoedigd. Tot en met de oorlog tegen cannabis. En meer recentelijk, de golf van legalisering.

Uiteraard is er ook veel aandacht voor de medicinale werking van cannabis. Bezoekers krijgen veel informatie over de werkzame bestanddelen in wiet, cannabinoïden genaamd. Maar ook terpenen, de aromatische bestanddelen met heilzame eigenschappen, krijgen ruimschoots aandacht. Zo hebben de makers van het museum een apparaat gemaakt waarmee je verschillende terpenen kan ruiken. Zodoende leer je op speelse wijze (en zonder te roken) dat elke wietsoort een eigen karakter heeft.

MEER LEZEN: Ontdek de wonderbaarlijke effecten van terpenen in cannabis

Op de eerste etage vind je overigens ook een show grow waar je drie echte wietplanten ziet groeien. En neem je zelf wiet mee? Dan kun je dat tot rosin concentraat laten persen op een professionele pers.

Veel info en interactiviteit, maar ook cannabis kunstschatten ontbreken niet in het museum.

Moderne wietkunst

Bezoekers die absoluut geen idee hebben wat cannabis nou met je doet, kunnen dat nuchter toch een beetje ervaren in het Cannabis Museum. Kunstenaar Pieter van Dongen heeft daarvoor een enorm kunstwerk gemaakt. Het tafereel barst van de schitterende details, waardoor je er niet snel op uitgekeken raakt.

Bovendien komt het kunstwerk tot leven als je ervoor gaat zitten. Camera’s scannen je bewegingen en brengen het kleurrijke interactieve schilderij in beweging. Een beetje zoals kleuren soms door cannabis lijken te bewegen.

Kortom, er valt van alles te ontdekken in dit museum. Enthousiast geworden? Navigeer dan naar Damstraat 6 in Amsterdam. Een entreekaartje kost 10,- euro en koop je via de website of bij de ingang van het museum.