(advertenties)
(advertenties)

Het Engelse woord ‘rosin’ betekent letterlijk ‘hars’. Maar sinds een paar jaar staat het vooral voor een innovatief cannabisextract. Rosin maak je namelijk snel en eenvoudig met behulp van warmte en druk en zonder oplosmiddel. Het resultaat is een zuiver concentraat dat populair is voor recreatief gebruik, maar ook medicinale voordelen biedt. Wat die zijn, ontdek je hier.

In dit artikel kijken we wat rosin is en hoe het wordt gemaakt. Ook geven we zeven voordelen van rosin voor medicinaal gebruik. Ten slotte ontvang je een uitleg hoe je van rosin wietolie maakt. Laten we snel van start gaan, want er valt een hoop te ontdekken.

Wat is rosin?

Nu het verbod op cannabis wereldwijd afbrokkelt, ontdekken we steeds meer nieuwe en innovatieve manieren om het te gebruiken. Rosin is een van die manieren. In 2015 werd de methode ineens populair onder met name recreatieve gebruikers. Men erkenden het als een revolutionaire manier om een zuiver wietextract te maken. Dankzij het internet verspreidde de techniek razendsnel en nu wordt het wereldwijd toegepast.

Het succes zit in de eenvoud. Rosin wordt gemaakt middels een simpele techniek die gebruikmaakt van druk en warmte. Je hebt dus geen oplosmiddelen nodig zoals alcohol of methaangas. Het risico dat er restjes oplosmiddel achterblijven in het concentraat is nihil. Bovendien is het eenvoudig te maken. Met bakpapier een goede stijltang kom je al een heel eind.

Tijdens het productieproces komt een zuiver, sapachtig concentraat vrij vol werkzame bestanddelen, zoals THC en CBD. Een veelgebruikte methode om dit concentraat te consumeren is ‘dabben‘. Hierbij wordt het concentraat verhit en de damp geïnhaleerde. Een methode die lijkt op verdampen. De hars kan je ook verwerken in voedingsmiddelen, tincturen, huidbalsems of crèmes en wietolie.

LEES OOK: Mediwietsite te gast bij masterclass wietolie maken

De kwaliteit van rosin hangt af van de gebruikte methode en de kwaliteit van de wiet. Bij de juiste temperatuur is het extract hard van structuur. Het kan er ook zacht en pluizig uitzien, wat duidt op een (te) lage temperatuur. Deze vorm van rosin bevat doorgaans meer terpenen. Rosin kan zelfs een stroperige vloeistof zijn, wat meestal ontstaat bij een te hoge extractietemperatuur.

Rosin maken

Rosin op een stuk bakpapier [Shutterstock/Alejandro Flores Casla]

Om een wietextract te maken, moeten je werkzame bestanddelen scheiden van het plantmateriaal. De werkzame stoffen, cannabinoïden genaamd, bevinden zich in de trichomen. Dit zijn de wittige spikkels op wiet; een plakkerige, harsachtige substantie die met name op wiettoppen zit.

De meeste extractiemethodes gebruiken een chemisch oplosmiddel om de werkzame stoffen uit het plantmateriaal te halen. Vervolgens verdampen de oplosmiddelen zodat een zuiver concentraat overblijft. Toch bestaat het risico dat er kleine resten oplosmiddel achterblijven. Een risico dat je niet hebt bij rosin.

Rosin maak je namelijk door de werkzame bestanddelen uit het plantmateriaal te persen. Wiettoppen bevatten de hoogte concentraties. Maar in principe kan je ook bladeren en knipafval gebruiken.

Door het plantmateriaal samen te drukken en tegelijkertijd te verwarmen, pers je de cannabinoïden eruit. Warmte transformeert de trichomen tijdelijk van een vaste, naar een vloeibare vorm. Ondertussen zorgt druk dat het vloeibare concentraat wegdrijft. Hoe meer druk je uitoefent, hoe beter de opbrengst. Idealiter is de hoeveelheid warmte zeer laag. Dit zorgt namelijk voor het behoud van het terpenenprofiel.

LEES OOK: Ontdek de wonderlijke effecten van terpenen in cannabis

Een veelgebruikte methode omvat een stijltang en bakpapier. Je hebt dan wel een goede, stevige tang nodig die wat druk kan verdragen. Sommigen zetten er zelf extra klemmen op voor meer druk. Er zijn inmiddels ook hydraulische en pneumatische rosin-persen op de markt die heel veel druk geven voor een optimaal resultaat.

7 voordelen van rosin voor medicinaal gebruik

Nu je weet wat rosin is, bekijken we de zeven belangrijkste voordelen voor medicinaal gebruik. Hierbij zal je merken dat rosin niet perse een concentraat is voor recreatieve gebruikers. Ook voor medische doeleinden is het een goed middel.

1. Geen oplosmiddelen in rosin

Het belangrijkste voordeel kwam al een paar keer voorbij: bij het maken van rosin zijn geen oplosmiddelen nodig. Dit betekent dat er geen residuen in het wietextract zitten, wat de zuiverheid ten goede komt.

Bovendien is het productieproces veel veiliger. Sommige oplosmiddelen zorgen namelijk voor schadelijke dampen. Ook ontploffing is een reëel gevaar, als de juiste veiligheidsprotocollen niet worden gevolgd. Hierdoor zijn al heel wat explosies geweest in de Verenigde Staten, maar dat ter zijde.

2. Rosin is veilig te produceren

Bij het produceren van cannabisextracten met bijvoorbeeld buthaan, alcohol of petroleum ether moeten je voorzorgsmaatregelen nemen. Deze middelen zijn licht ontvlambaar en vatbaar voor ontploffing. Als je niet weet wat je doet en belangrijke veiligheidsprotocollen negeert, kan het fout aflopen. Zelfs als je die protocollen wel opvolgt, is er een risico. Bij het maken van rosin vermijd je die volledig.

3. Rosin is eenvoudig te maken

Met de juiste apparatuur kan je in een paar minuten rosin maken. Een stijltang en een vel bakpapier zijn al voldoende.

4. Rosin maken is goedkoop

Met een stijltang en een stuk bakpapier kan je al rosin maken. [Shutterstock/frantic00]

Een goede stijltang kost een paar tientjes en een doos bakpapier een paar euro.

5. Rosin is heel potent

Rosin is sterk geconcentreerd. Hierdoor is het minder geschikt voor mensen zonder enige ervaring met cannabis. Mensen met wat ervaring en tolerantie, kunnen profiteren van een snelwerkend en zeer krachtig wietmedicijn.

Sommige testrapporten geven aan dat rosin 50 tot 70 procent THC bevat. In wiettoppen zit doorgaans zo’n 15 procent THC.

Het rijke cannabinoïde- en terpeengehalte van rosin maakt het een populaire keuze bij patiënten. Er is minder nodig voor dezelfde gewenste effecten.

6. Rosin werkt heel snel

Heb je snel een krachtige dosis medicinale cannabis nodig? Bijvoorbeeld bij acute en heftige pijn of spasmen door MS? Op dat soort momenten is rosin een goede keuze. Je beschikt namelijk over een bijna pure shot cannabinoïden. Ter vergelijking: je zou drie tot vier keer zoveel gedroogde toppen moeten verdampen om dezelfde hoeveelheid binnen te krijgen.

LEES OOK: 15 gezondheidsvoordelen van THC die iedereen moet kennen

7. Rosin is veelzijdig

Rosin is een van de meest veelzijdige cannabisextracten beschikbaar. Je kan er vele medicinale cannabisproducten van maken zoals wax, zalf en wietolie. En nogmaals: helemaal vrij van oplosmiddelen. Je kan het ook direct gebruiken door de te dabben, verdampen of te brokkelen in een joint.

De risico’s van rosin

Zijn er dan helemaal geen kritische noten te plaatsen? Jawel, die zijn er ook.

De belangrijkste risico’s omvatten de potentie, de risico’s verbonden aan dabben en de mogelijkheid van brandwonden tijdens het maken van zelfgemaakte rosin.

Als je zelf rosin maakt, loop je ten eerste het risico om jezelf te branden aan de stijltang of harspers. Je kan je ook verbranden tijdens het dabben, als de hete dab-naald per ongeluk tegen je lip komt bijvoorbeeld. Houd deze risico’s in gedachten, neem de juiste voorzorgsmaatregelen en hou je aan alle veiligheidsvoorschriften.

Rosin is heel krachtig. Net als andere cannabisconcentraten kan het hele krachtige effecten teweegbrengen. Ga hier verstandig mee om en loop niet te hard van stapel. Dat geldt overigens voor alle cannabisproducten, maar in het bijzonder voor concentraten zoals rosin.

LEER OOK: Cannabis micro-doseren; kleine beetje voor een optimale werking

Het is belangrijk om te onthouden dat THC een krachtige psychoactieve stof is die, bij overconsumptie, negatieve effecten kan hebben. De bijwerkingen van teveel THC zijn onder andere paranoïa, angst, duizeligheid en een droge mond.

Wietolie met THC maken van rosin

Veel conventionele methodes om wietolie te maken, gebruiken oplosmiddelen zoals alcohol om de werkzame stoffen uit wiet te extraheren. Als je rosin maakt, kan je daar vervolgens ook wietolie mee maken. Dit wordt dan een olie zonder resten oplosmiddel. Helemaal zuiver dus. En je kan het eenvoudig zelf maken.

In onderstaand artikel leggen we uit hoe je dit aanpakt.

Rosin – Wietolie met THC maken zónder alcohol

(advertenties)