(advertenties)
(advertentie)

Steeds meer mensen gebruiken om medische redenen THC-olie, ofwel cannabisolie of wietolie met Δ9-Tetrahydrocannabinol erin. Met deze olie is het mogelijk om heel nauwkeurig tot een goede dosering te komen. En dat is heel gunstig. Voor sommigen is het alleen nog niet zo eenvoudig om eraan te komen, of er bestaat onduidelijkheid over het daadwerkelijke percentage THC in de olie. Je eigen olie maken is dan de oplossing.

De Cannolator

Wij kochten onlangs de Cannolator van Stichting Mediwiet, om daar op een effectievere wijze olie mee te maken. Het is even een investering, maar je verdient het dubbel en dwars terug. Zelf wietolie maken is namelijk goedkoop, zeker wanneer je het maakt van je eigen geteelde wiet. Je kunt daarvan de toppen gebruiken, maar ook het knipafval volstaat prima.

De Cannolator bestaat uit de volgende onderdelen:

  • 1 cannolator standaard
  • 2 glazen buizen van slagvast en hittebestendig glas
  • 1 maatbeker 250ml
  • 3x 10ml pipetflesjes
  • 1 extra lange schoonmaakborstel
  • 1 op maat gemaakte handige schoonmaak pen voor het leeghalen van de extractiebuizen
  • 1 thermometer om de temperatuur in de gaten te houden
  • 1 folder met instructies
  • Luchtpompje met slangetje
  • Babyflesverwarmer

Het is dus een zeer volledige set, die heel gebruiksvriendelijk is: iedereen kan hiermee in een zeer korte tijd een goede olie bereiden. In tegenstelling tot de vrije opgiet methode, doet de Cannolator er maar 2 uur over, verbruik je de helft minder alcohol en heb je geen last van drap die achterblijft in je olie.

De werkwijze

Je begint met het afwegen van je wiet, je hebt namelijk 20 gram droge wiet nodig om 2 gram zuivere THC-olie te bereiden. Na het wegen maak je de wiet klein met je handen of door het door een fijn vergiet heen te wrijven. Wij kwamen tot de ontdekking dat we het fijnmaken met de handen het makkelijkst vonden. Gebruik in ieder geval NOOIT een staafmixer of iets dergelijks. Daarmee sla je de hars kapot.

Wanneer je hiermee klaar bent, is het tijd om de glazen buis te vullen. Wij hebben hiervoor een trechter aangepast om knoeien te voorkomen. Natuurlijk kun je het ook met een lepel doen, maar met de trechter werkte echt heel snel en fijn.

Voeg de wiet in gedeeltes toe, zodat je hem steeds tussendoor even aan kan drukken met of het handvat van de flessenborstel, of met de schoonmaakpen. Die laatste had bij ons de voorkeur.

Is de buis goed gevuld, zorg dan dat je de flessenwarmer voor de helft vult met water en zet hem op de hoogste stand. Daarmee behaal je de temperatuur van 100 graden Celsius. Dan zet je de glazen maatbeker erin en hang je de buis in de Cannolator. Achterlangs haal je het slangetje van het luchtpompje door het gaatje en deze laat je bovenin het glas hangen: een paar centimeter is genoeg. Dit slangetje zorgt voor een snellere verdamping van de alcohol. Zorg dat je vooraf even de maatbeker weegt en schrijf het gewicht op, hierdoor kun je straks nauwkeurig berekenen hoeveel olie je hebt bereid.

Ben je hiermee klaar, dan is het tijd om de alcohol op te gieten. Hiervoor gebruik je een consumeerbare alcohol met een sterkte van ongeveer 96 procent. Je berekent de hoeveelheid alcohol door 6x het gewicht van de wiet te nemen. Dus in dit geval was het 20 gram wiet, dus gebruik je 120ml alcohol. Voor een nauwkeurige afmeting, kun je kiezen voor het gebruik van een babyfles.

En dan het opgieten van de alcohol: doe dit ook weer met beleid. Om knoeien te voorkomen, kozen we ook hier weer voor het gebruik van een trechter.

Het wachten kan beginnen. In principe duurt het hele proces vanaf nu nog 2 uur. In die tijd dien je af en toe even te kijken of er nog voldoende water in de fleswarmer zit en eventueel bij te vullen. Al snel stroomt er een mooie groene vloeistof uit de buis.

Door de verhitting zal de alcohol als eerste verdampen en daarna het water wat zich daar standaard in bevindt. Wanneer het water verdampt is, ontstaan er kleine belletjes op de vloeistof.

Dit komt door het decarboxyleren, waarbij de actieve THC ontstaat. Het is nu zaak om het proces nauw op te volgen, want wanneer er geen nieuwe belletjes meer ontstaan en de olie glad is, is het klaar. Dit is 2 uur later en je hebt dan 2 gram pure thc-olie over.

Tijd om te gaan kijken hoeveel THC-olie er in het glaasje zit. Bij ons klopte het precies: Vooraf hadden wij een gewicht van 98 gram op de weegschaal staan met het schone glas en nu een gewicht van 100 gram.

Het is tijd om te verdunnen. Je kunt zelf kiezen hoe veel keer je de THC wil verdunnen. Wij kozen voor 5 keer, maar je kunt hem zeker vaker verdunnen om rustig op te bouwen en te kijken welk effect het op je heeft. Op 2ml pure THC-olie, voegden we 8ml olijfolie toe. Kies hiervoor een olie die je lekker vindt. De olijfolie die wij kozen is erg donker, dus vandaar dat onze olie een donkere kleur kreeg.

Na het toevoegen van de olijfolie, plaats je het glas terug in de (inmiddels uitgeschakelde) flessenwarmer. Het warme water zorgt voor een goede vermenging van de THC met de olijfolie. Roer het zachtjes met de thermometer, tot je een mooie vloeistof in je glas hebt zitten. Deze kun je overgieten in een van de meegeleverde pipetflesjes, of bij een sterkere verdunning kun je gebruik maken van meerdere flesjes.

De houdbaarheid

Wanneer je de olie buiten de koelkast bewaard, is hij zeker een jaar goed. Bewaar je hem in de koelkast, dan kan hij jaren goed blijven. De olie wordt door de kou alleen wel dikker en zal minder makkelijk druppelen.

Schoonmaken

Maak na afloop alle onderdelen goed schoon. De buis kun je leeghalen met de schoonmaakpen en daarna uitdoen met de meegeleverde flessenborstel. Wij lieten de buis daarna op zijn kop drogen in de standaard. De glazen maatbeker kun je na schoonmaken desgewenst steriliseren in een sterilisator, bijvoorbeeld met deze. Ook reeds gebruikte pipetflesjes zijn daarmee weer schoon te krijgen voor hergebruik.

Iedereen kan het

Op deze wijze THC-olie bereiden kan iedereen. Het is niet alleen goedkoop, maar ook nog eens erg leuk om te doen! Zorg wel altijd dat je je bewust bent van hoe je THC-olie dient te gebruiken. Daarvoor verwijs ik je graag naar dit artikel, waar alles helder in beschreven staat.

Tot slot nog een tip voor mensen die bovenstaande procedure te veel werk of toch nog te ingewikkeld vinden: via Mediwietsite kun je ook een ‘volautomatische wietolie-zetmachine’ bestellen (voor de goedkoopste prijs in Nederland). Die POT by NOIDS maakt niet alleen veilig, makkelijk en zonder knoeien wietolie met CBD en/of THC voor je, je kan er ook nog mee extraheren, infuseren en decarboxyleren! Klik HIER voor meer informatie

[openingsbeeld: Dougie Jones/Shutterstock]