(advertenties)
(advertenties)
Het wordt kouder, natter en vroeger donker: het najaar staat voor de deur. Dit seizoen maakt de natuur onweerstaanbaar mooi, maar neemt ook ongemakken met zich mee die soms maar moeilijk te overkomen zijn. Tegen veel van deze herfst- of winterkwalen biedt cannabis gelukkig weerstand; dus kom je met mediwiet goed het najaar door.

1. Griep

Eén van de meest voorkomende ongemakken in het najaar is de welbekende griep. Virussen die eerder geen match waren voor je immuunsysteem evalueren, waardoor ze weer grip krijgen op het menselijk lichaam en zelf immuun worden voor veelgebruikte antibiotica.

Griepklachten, wie heeft ze niet gehad in het najaar? [Foto: shutterstock/Billion Photos]

De werkzame stoffen uit wiet, waaronder THC en CBD, zijn echter zeer sterke ontstekingsremmers. Cannabidiol (CBD) is vooral erg effectief gebleken in het versterken van je immuunsysteem. Deze eigenschappen zorgen dat bij dagelijks gebruik van wietolie met CBD (en/of THC), griep nauwelijks de kans krijgt zich in je lichaam te nestelen. Wetenschappers benoemden daarom cannabis tot het antibioticum van de toekomst.

2. Stress en winterdepressie

De dagen worden korter, figuurlijk uiteraard. Maar omdat er minder lichturen in een dag zitten lijkt het of we alles in minder tijd moeten rondbreien, waardoor veel mensen een stuk meer gespannen zijn. Een structureel gebrek aan daglicht zorgt ook voor een tekort aan vitamine D, waardoor we chagrijniger zijn en sommige mensen in een ware winterdepressie terecht komen. Daarbij zorgen ook de feestdagen in december en op te leveren jaarrekeningen op het werk voor de nodige stress in het najaar.

Stress, neerslachtigheid en depressie komen voort uit een gebrek aan vitamine D. [Foto: shutterstock/Africa Studio]

Cannabis blijkt een zeer positief effect te hebben op stress. Al bij lage doseringen zorgt THC razendsnel voor een lagere bloeddruk en verlaagd stressniveau. Bovendien heeft onderzoek bewezen dat dagelijkse cannabisgebruikers überhaupt minder heftig op stress reageren.

Uit onderzoek blijken depressieklachten ook erg goed met cannabis te behandelen. Vooral cannabidiol (CBD) heeft een positief effect op angst- en depressiviteit. Wietgebruikers zijn over het algemeen dan ook een stuk gelukkiger (en succesvoller) dan niet-cannabisgebruikers.

3. Buikpijn

Donkere dagen vragen om gezellige avondjes op de bank met een heleboel te snaaien. In de decembermaand houden de meesten zich ook zeker niet in als het op eten aankomt, denk alleen maar aan de overdaad tijdens de kerst. Dit alles zorgt er voor dat we vaker last krijgen van de spijsvertering en sneller met buikpijn geconfronteerd worden.

Buikklachten en spijsverteringsstoornissen zijn verrassend goed met cannabis te behandelen. [Foto: shutterstock/g-stockstudio]

In het darmkanaal vind je echter een hoge concentratie aan cannabinoïden-receptoren, onderdeel van het endocannabinoïde-systeem (ECS). Deze reageren op de werkzame stoffen uit wiet, waardoor de zogenaamde cannabinoïden enorm effectief zijn in het snel verminderen van buikklachten en spijsverteringsstoornissen. Het is niet voor niets dat patiënten met de ziekte van Crohn en andere maag- en darmklachten verlichting vinden in cannabis.

4. Huidproblemen

Hoe kouder en vochtiger het wordt, hoe – hoewel opmerkelijk – droger de huid wordt. Mensen met huidproblemen als eczeem, psoriasis en de welbekende koortslip (herpes) zullen bevestigen dat hun aandoening in kouder tijden verergert.

Inwendig gebruik van CBD, maar ook zalven en balsems op basis van cannabis zijn enorm effectief tegen de meeste huidproblemen. [Foto: shutterstock/sangriana]

Tegen veel huidproblemen is cannabis echter een zeer effectieve behandelmethode gebleken. Het inwendig gebruik van CBD-olie en het uitwendige gebruik van crèmes en zalven op basis van hennepwortel en cannabidiol (CBD) blijken enorm effectief tegen bovenstaande aandoeningen.

5. Spier-, bot en gewrichtspijn

Net als bij huidproblemen, worden ook (chronische) pijnklachten erger bij vochtiger en kouder weer. Reumatische aandoeningen, neuropathie (zenuwpijn) en andere pijnlijke kwalen reageren vaak slecht op dergelijke weersomstandigheden waardoor patiënten in de najaarsperiode vaak meer pijn ervaren.

Veel (chronische) pijnklachten verergeren in het najaar. Die pijnlijke knie voelt nóg vervelender als het koud is. [Foto: shutterstock/Syda Productions]

Pijnklachten, chronisch of acuut, behandel je effectief met mediwiet. Diverse onderzoeken bewezen bovendien dat cannabis een effectiever en veiliger alternatief is voor farmaceutische pijnmedicatie. In veel gevallen worden pijnlijke ziekten zoals fibromyalgie dan ook beter met wiet behandeld dan met schadelijke farmaceutica.

[Openingsfoto: shutterstock/Amateurs]
(advertenties)