(advertenties)
(advertentie)
De ziekte van Bechterew is er een uit het rijtje reumatische aandoeningen die vallen onder de verzamelnaam axiale spondyloartritits (Axiale spA). De ziekte kenmerkt zich door pijnlijke ontstekingen en verstijving van het bekken en wervelkolom; symptomen die gelukkig veilig met medicinale cannabis te verminderen zijn.

Ziekte van Bechterew

Vladimir von Bechterev omschreef in 1892 als eerste dit ziektebeeld, waardoor de kwaal naar hem werd vernoemd. [Foto: Wikipedia/Karl Boella]

Ankyloserende spondylitis (de ziekte van Bechterew) is de bekendste uit het rijtje reumatische aandoeningen met de verzamelnaam axiale spondyloartritits (Axiale spA). De kwaal is vernoemd naar de neuroloog en psychiater die het ziektebeeld als eerst omschreef, de Rus Vladimir von Bechterev.

De ziekte van Bechterew kenmerkt zich vooral door ontstekingen rond het bekken en de wervelkolom. Deze ontstekingen zijn erg pijnlijk en zorgen voor stijfheid van de getroffen gewrichten, die uiteindelijk kunnen leiden tot de verstijving van de volledige wervelkolom. Mettertijd wordt beschadigd kraakbeen namelijk vervangen door bot, wat de beweeglijkheid uit het gewricht haalt.

De ontstekingen komen naast de rug ook soms voor in gewrichten van de borstkas, de armen en benen ; en in enkele gevallen de achillespees. Andere klachten die bij de ziekte horen zijn darmontstekingen als de ziekte van Crohn, zenuwpijnen in de borst en huidafwijkingen als psoriasis.

Van de duizend mensen hebben er ongeveer twee Bechterew, waarvan iets meer mannen dan vrouwen. De ziekte steekt vaak de kop op tussen het 15e en 35e levensjaar. Gedacht wordt dat een erfelijke factor de oorzaak is van de ziekte, maar echt uitsluitend bewijs is er niet. Een andere theorie is namelijk dat ontstekingen of infecties in de darmen of urinewegen aan de ontwikkeling van de ziekte bijdragen.

Doordat beschadigd kraakbeen wordt vervangen met bot, verdwijnt langzaamaan de beweeglijkheid uit het gewricht. [Foto: shutterstock/Alila Medical Media]

Bechterew behandelen

Patiënten met Bechterew wordt altijd aangeraden níet stil te zitten. Rust verergert de situatie, dus is regelmatige beweging essentieel voor het remmen van de voortgang van deze ziekte. Veel patiënten doen dit echter te weinig door de pijn die met de ziekte gepaard gaat. Om die pijn tegen te gaan worden daarom farmaceutische pijnstillers door artsen voorgeschreven, maar deze doen niets tegen de ontwikkeling van de ziekte.

Andere veel voorgeschreven medicijnen zijn NSAID’s zoals ibuprofen, die de pijn stillen en tegelijkertijd de ontsteking remmen. Deze medicijnen zijn echter niet altijd even effectief, maar hebben vaak wel schadelijke bijwerkingen voor je lichaam. Het is niet voor niets dat er artsen zijn die oproepen NSAID’s te vervangen met medicinale cannabis. Andere tips voor Bechterew-patiënten zijn:

  • zorg voor een goede houding
  • verander regelmatig van houding
  • beoefen een sport, bijvoorbeeld yoga, zwemmen, wandelen of fietsen ( met recht stuur i.v.m. de rughouding)
  • als u op bed ligt: lig zo plat mogelijke en wissel rugligging af met buikligging
  • zorg voor voldoende rust
  • vermijd overgewicht
  • vermijd overbelasting van de rug
  • gebruik de weldadige warmte van bad of douche

Regelmatig bewegen is essentieel om de voortgang van de ziekte van Bechterew af te remmen. [Foto: shutterstock/fizkes]

Cannabis bij Bechterew

De werkzame stoffen uit cannabis, waaronder de cannabinoïden THC en CBD, blijken namelijk enorm goede ontstekingsremmers. Cannabidiol (CBD) schijnt zelfs een effectievere ontstekingsremmer dan reguliere medicatie te zijn.

Regelmatige inname van deze stoffen – middels CBD-olie of wietolie met THC bijvoorbeeld – zou op langere termijn de ontstekingen remmen en op die manier de oorzaak van de ziekte aanpakken en symptomen verlichten.

Daarnaast staat vooral delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) bekend om haar pijnstillende en spierontspannende werking. De stof kan daarom goed worden ingezet als acute pijnstiller bij deze en andere reumatische aandoeningen. Onderzoek naar het effect van cannabis op de ziekte van Bechterew ontbreekt, maar studies naar soortgelijke reumatische pijnen suggereren dat wiet ook hier voor velen een oplossing biedt. Immers blijkt medicinale cannabis het beste medicijn voor veel reuma-patiënten.

[Openingsfoto: shutterstock/Olena Yakobchuk]