Allergieën in de herfst en winter? Ontdek hoe cannabis helpt
Veel mensen krijgen in de herfst te maken met klachten die lijken op hooikoorts. Herkenbaar? Ontdek hier hoe wiet helpt bij deze en andere allergieën.
Stress is een volkomen natuurlijk gevoel, die de mens ervaart om te overleven. Het zorgt ervoor dat het lichaam snel reageert op potentieel gevaarlijke situaties en de energie krijgt om een vecht-of-vluchtreactie in te zetten.
Steeds meer mensen ervaren echter aanhoudende of zeer ernstige stress. In dat geval, wanneer het lichaam gelooft constant te worden aangevallen, kan een overschot van het stresshormoon cortisol negatieve gevolgen hebben voor het lichaam.
Uit een onlangs gepubliceerd onderzoek van de Washington State University blijken chronische (dagelijks) cannabisgebruikers echter minder heftige stressreacties te ervaren dan niet-cannabisgebruikers. Dit werd gemeten door de eigen beoordeling van de stress door de deelnemers en de hoeveelheid cortisol in het speeksel.
Of de bevindingen goed of slecht zijn durft onderzoeker professor Carrie Cutler niet te zeggen, maar volgens haar is het werk ‘een belangrijke eerste stap in het ontdekken van de potentieel therapeutische voordelen van cannabis in een tijd waar het gebruik ervan sneller toeneemt dan ooit.’
Voor het onderzoek meldden 40 participanten zich aan als chronische cannabisgebruiker, die gedurende het afgelopen jaar (bijna) dagelijks wiet consumeerden; en 42 als niet-cannabisgebruiker, die minder dan 10 keer in hun leven cannabis hebben gebruikt en in elk geval totaal niet in het afgelopen jaar. Op de testdag mochten de deelnemers ook geen cannabis gebruiken.
Bij aankomst in het lab werden speekselmonsters van de deelnemers genomen en werd ze gevraagd hun huidige stress-niveau te beoordelen. Vervolgens werden beide groepen gesplitst om een hoge-stress of geen-stress versie van de Maastricht Acute Stress Test (MAST) te ervaren.
Na de stresstest werd opnieuw een speekselmonster genomen en het stressniveau beoordeeld door de deelnemers. Voor vertrek zijn ook urinemonsters van de participanten gevraagd, om de zelf-aangegeven regelmaat van gebruik te kunnen bevestigen met correlerende THC-levels in het lichaam.
Uit de tests bleek bijna geen verschil tussen de de hoge-stress en geen-stresstestresultaten van de cannabisgebruikers.
De niet-cannabisgebruikers daarentegen ervoeren veel heftiger stressreacties in de hoge-stresstest vergeleken met de geen-stresstest. De lichamelijke reactie op stressvolle situaties is dus aanzienlijk minder bij regelmatige wietconsumenten.
Volgens Cuttler en haar collega’s is dit vooral het geval bij individuen met een al hogere emotionele reactiviteit in stressvolle situaties. Zij merken echter wel op dat het vrijgeven van cortisol in het lichaam een biologisch adaptieve respons is, die het individu in staat stelt energiereserves te gebruiken en gepast te reageren op dreiging vanuit de omgeving.
‘Het onvermogen om een goede hormonale respons op stress te hebben zou schadelijk kunnen zijn voor het individu’, zegt Cuttler. ‘De vooruitgang van ons onderzoek zal een belangrijke rol spelen in het ontdekken van de korte termijn voordelen en potentiële lange termijn consequenties van frequent cannabisgebruik.’
Tegelijkertijd kan cannabis ook veel voordelen hebben voor patiënten met chronische stress of bijvoorbeeld Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS), omdat het voorkomt dat cortisol wordt vrijgegeven voor een verbeelde dreiging. Om baat te hebben bij cannabis tegen stress hoef je overigens niet zoveel te gebruiken dat je high wordt, maar werkt een micro-dosering zelfs beter.