(advertenties)
(advertentie)

Veel patiënten gebruiken wiet bij Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Ze melden dat symptomen als misselijkheid, krampen en maagpijn afnemen. Nieuwsgierig naar het hoe en waarom, doken we in dit onderwerp. Ontdek hier de wetenschap achter cannabis bij PDS en de heilzame relatie tussen cannabis, het endocannabinoïde-systeem en deze vervelende ziekte.

Wat is PDS?

Laten we eerst kort kijken wat PDS eigenlijk is. Prikkelbare Darm Syndroom of Irritable Bowel Syndrome (IBS) is een verzameling van symptomen die ongemak veroorzaken in het maag-darmkanaal. En dan met name in de dikke darm.

De chronische aandoening kenmerkt zich door buikkrampen en -pijn, een opgezette buik, winderigheid en problemen met de ontlasting. Typische ontlastingsproblemen zijn diarree of juist verstoppingen. Bovendien kunnen constante symptomen leiden tot andere aandoeningen zoals angst, depressie, migraine, slaapproblemen en vermoeidheid.

Darmen bij mensen met PDS maken te veel of juist te weinig bewegingen. Te veel bewegingen noemt men ook wel spasmen of verkrampingen. Bij meer dan de helft van met de patiënten zijn de zenuwen in de darmwand ook extra gevoelig en ook vaak ontstoken. Deze overgevoeligheid veroorzaakt de typische klachten van PDS.

Hoewel deze ziekte chronisch is, hebben veel patiënten niet constant last. Wel nemen de symptomen over meerdere jaren toe. Tijdens periodes dat de ziekte opspeelt, is geen dag hetzelfde wat betreft symptomen; de klachten en heftigheid ervan wisselen elkaar af. Dit alles maakt PDS erg lastig te diagnosticeren.

Patiënten met PDS hebben vaak last van buikkrampen en -pijn, een opgezette buik, winderigheid en problemen met ontlasting. [Shutterstock/Orawan Pattarawimonchai]

Oorzaken van PDS

De precieze oorzaak van PDS is nog onbekend. Er wordt daarom veel onderzoek gedaan om te achterhalen waar het vandaan komt. Er zijn tot nu toe een aantal vermoedelijke oorzaken.

Veel deskundigen geloven dat de aandoening verband houdt met de darm-hersenas. Dit is de veronderstelde verbinding tussen de hersenen en darmen. Er zijn namelijk steeds meer aanwijzingen dat die twee veel meer met elkaar verbonden zijn dan werd gedacht. Het verklaart bovendien waarom mensen die last hebben van bijvoorbeeld stress ook een knoop ervaren in de maagstreek.

Wetenschappers vermoeden dat een verstoring in de communicatie tussen hersenen en darmen PDS kan veroorzaken.

Ook kan bij sommige patiënten een beschadigde darmwand ten grondslag ligt aan PDS. Die beschadiging kan ontstaan door bijvoorbeeld een chronische ontsteking.

Er zijn echter ook artsen die stellen dat een afwijking in de samenstelling van darmbacteriën PDS veroorzaakt. In je darmen leven namelijk miljarden bacteriën die essentieel zijn voor een gezonde darmflora. Als de complexe samenstelling van deze bacteriën verstoort, kan PDS ontstaan.

PDS kan ten slotte ook erfelijk zijn. Iemand heeft dan aanleg voor de ziekte.

PDS en het endocannabinoïde-systeem

De ontdekking van het endocannabinoïde-systeem (ECS) was voor artsen en wetenschappers aanleiding om de menselijke biochemie vanuit een andere hoek te bekijken. Onderzoekers realiseerden al snel dat het ECS verantwoordelijk is voor het behoud van een delicaat evenwicht tussen alle systemen in het lichaam (inclusief het maag-darmkanaal). Daarom kan het stimuleren van het endocannabinoïde-systeem helpen bij IBS-kwesties. Dat zit zo.

Het ECS werkt met signaalstoffen die cannabinoïden heten. Deze stofjes communiceren met endocannabinoïden-receptoren die door het hele lichaam zitten. Dus ook in het hele spijsverteringsstelsel. Wanneer het lichaam onvoldoende cannabinoïden produceert, raakt het systeem uit balans. Dit is het moment waarop medicinale cannabis uitkomst biedt.

LEES OOK: Boost je gezondheid met het endocannabinoïden-systeem

Eén van de eerste cannabisonderzoekers die een verband legde tussen lichaamseigen cannabinoïden en PDS is drs. Ethan Russo. Hij beweert dat mensen met PDS onvoldoende cannabinoïden produceren. Dit zorgt voor een domino-effect aan nare effecten in het lichaam.

Wiet bij Prikkelbare Darm Syndroom kan een mogelijke oplossing zijn omdat de plantaardige cannabinoïden in cannabis enorm veel lijken op de lichaamseigen stofjes. De cannabinoïden in wiet kunnen zelfs het tekort opvullen. Zodra mediwiet de receptoren van het ECS triggert (met name in het maag-darmkanaal) resulteert dat in een gezondere en evenwichtigere spijsvertering.

De werkzame bestanddelen in wiet kunnen wonderen verrichten bij PDS-patiënten. [Shutterstock/Ksenia Martianova]

Onderzoek naar wiet en PDS

PDS is een ontstekingsgerelateerde aandoening. En cannabis (met name de stof CBD), is een bewezen ontstekingsremmend middel. Wiet staat ook bekend als natuurlijk pijnstillend en angstremmend; gewilde eigenschappen tijdens het behandelen van PDS.

In een studie uit 2004 keken onderzoekers naar cannabinoïden als behandelingsoptie voor de behandeling van darmziektesymptomen (inclusief PDS). Zij deden dat vooral vanwege hun ontstekingsremmende eigenschappen, maar ook vanwege de mogelijkheid om pijnniveaus te verminderen. De studie vond dat er potentiële voordelen zijn voor het stimuleren van endocannabinoïden-receptoren.

Een grondiger onderzoek uit 2012 toonde meer tastbare resultaten. Gedurende een periode van drie maanden kregen 13 PDS-patiënten cannabis toegediend. Na het verstrijken van de drie maanden meldden alle patiënten een verbetering van de algemene kwaliteit van leven, met positieve indicatoren voor de algemene gezondheid, het vermogen om te werken, het sociale functioneren, pijn en depressie.

Een ander onderzoek had ook positieve resultaten, maar deze keer met slechts één bestanddeel: CBD. Dit is veelbelovend voor patiënten die PDS-symptomen willen behandelen zonder de psychoactieve effecten van THC.

Ten slotte

Wetenschappelijk onderzoek heeft nog een lange weg te gaan om te kijken hoe wiet bij Prikkelbare Darm Syndroom werkt.  Er zijn vooral meer klinische proeven nodig om volledig te begrijpen hoe cannabis helpt bij PDS. Maar wat er tot nu toe bekend is, is veelbelovend. Het maakt cannabis ’t proberen waard. Overleg wel altijd met je arts.

[Openingsfoto: Shutterstock/Lightspring]