(advertenties)
(advertentie)
Voor veel artsen is medicinale cannabis en het endocannabinoïde-systeem – onterecht – een mythe. De drempel voor patiënten om mediwiet bespreekbaar te maken bij hun arts is dan ook hoog. Hoe je zo’n gesprek kunt inleiden en beargumenteren kan voor patiënten erg lastig zijn. Patiëntenvereniging PGMCG heeft daar ervaring mee en leert ons het belang van het gesprek met je arts. Maar ook hoe je zo’n gesprek in goede banen leidt.

Altijd overleg met arts

Ervaar je problemen met je gezondheid of heb je vragen over het gebruik van medicinale cannabis? Ga dan altijd in overleg met een arts of specialist (oncoloog, pijnarts of neuroloog). De (huis-)arts is altijd je vertrouwenspersoon en eerste verzorger. Tevens is je arts gemachtigd om eventuele vergoeding bij de zorgverzekering aan te vragen. Als je als patiënt zelf je medicijn kweekt is een verklaring van je arts ook gewenst. Zeker wanneer je een inval krijgt. Voorbeelden hiervan vind je terug in ons zwartboek.

Verklaring arts moeilijk te krijgen

Het stigma rondom cannabis en de beperkte beschikbaarheid van educatieve programma’s hinderen de bereidheid van artsen om mediwiet voor te schrijven. Het levert enorme barrières op.

Het stigma rondom cannabis weerhoudt veel artsen van het voorschrijven van het kruid. [Foto: shutterstock/morisfoto]

Het stigma rondom cannabis weerhoudt veel artsen van het voorschrijven van het helende kruid. [Foto: shutterstock/morisfoto]

De meeste artsen zijn niet bekend met het gebruik van medicinale cannabis. Ze weten vaak al niet wat en hoe ze het moeten voorschrijven. Het is dan ook van groot belang dat artsen die hier nauwelijks iets van weten bijscholing krijgen. Alle artsen en apothekers kunnen overigens informatie aanvragen bij het Bureau Medicinale Cannabis.

Ondanks dat het medicinaal cannabisprogramma in Nederland al een tijdje bestaat, zijn er momenteel maar een paar duizend mensen die er gebruik van maken.

Gebrek aan kennis artsen

Veel artsen zijn namelijk op hun hoede als het gaat om het aanbevelen van stoffen die ze niet kennen. Vooral als ze het niet hebben meegekregen tijdens hun opleiding. Daarom zou een training voor artsen een prioriteit moeten zijn in Nederland. Maar het stigma rondom cannabis zal daarvoor eerst moeten verdwijnen. Anders zullen artsen niet in de rij gaan staan voor een cursus van enkele uren.

Bij de opleiding van artsen wordt gek genoeg ook geen aandacht besteed aan het endocannabinoide systeem. Dat is wel de basis voor de effectiviteit van medicinale cannabis. De hoogste tijd dat hier wél aandacht aan wordt besteed.

Ga altijd in gesprek met je arts over medicinale cannabis. Elke arts die ervan leert is er een. [Foto: shutterstock/fotoinfot]

Ga altijd in gesprek met je arts over medicinale cannabis. Elke arts die ervan leert is er een. [Foto: shutterstock/fotoinfot]

Doe je aan zelfmedicatie met cannabis? Dan adviseren we je naar je arts te gaan om het in je dossier te laten vermelden. Je bent dan gelijk een ervaringsdeskundige die weer andere patiënten kan helpen. Je opent ermee de ogen van de arts. Elke arts die zich in medicinale wiet gaat verdiepen is er weer een. Mocht je arts of specialist vragen hebben mag deze ook contact opnemen met onze stichting.

Bespreek mediwiet met je arts

 

1. Begrijp het vereiste
Leg duidelijk aan je arts uit waarom medicinale cannabis zo belangrijk is. Argumenten kunnen zijn:

– Je hebt alle andere medicatie reeds geprobeerd;
– Andere medicijnen zijn niet effectief genoeg;
– Te veel bijwerkingen van reguliere medicijnen;
– Keuzevrijheid en het recht op zelfbeschikking;
– Reguliere geneesmiddelen kunnen gevaarlijk zijn.

2. Wees ongecompliceerd
Veel artsen zullen door de stigmatisering van wiet misschien moeite hebben met je verhaal. Wees duidelijk:

– Vertel je verhaal met voorbeeld;
– Zorg voor steun want niet elke arts zal het voorschrijven;
– Cannabis heeft weinig negatieve bijwerkingen – langdurig medicijngebruik veroorzaakt vele andere klachten aan organen en andere vitale delen van het lichaam.

3. Wees vindingrijk
Gebruik bestaande bewijzen om je argumenten te ondersteunen. Hieronder een aantal voorbeelden:

Wetenschappelijke onderzoeken
Folder
Is er bewijs dat het niet werkt?

4. Wees eerlijk

Het is altijd van belang dat je eerlijk bent tegen je arts. Ook over het gebruik van medicinale cannabis.

5. Vraag om een referentie/andere arts die het wel voorschrijft

Wanneer je arts niet wilt meewerken kun je vragen om een second opinion. Dit kan een andere arts of specialist zijn, ook buiten je woonplaats.

6. Ga naar een arts/specialist die het voorschrijft

In Nederland wordt medicinale cannabis maar door een zeer klein percentage artsen/specialisten voorgeschreven. Je mag best op zoek gaan naar één die het wél voorschrijft.

Het aantal patiënten dat medicinale cannabis gebruikt is in Nederland de afgelopen jaren flink toegenomen.

Het aantal patiënten dat medicinale cannabis gebruikt is in Nederland de afgelopen jaren flink toegenomen. [Grafiek: Stichting Farmaceutische Kengetallen]

Het aantal patiënten dat medicinale cannabis gebruikt is in Nederland de afgelopen jaren flink toegenomen. [Grafiek: Stichting Farmaceutische Kengetallen]

Momenteel zijn er ongeveer tussen de 1000 en 2000 patiënten die de officiële medicinale cannabis in Nederland op recept krijgen. Dit terwijl ongeveer 8 miljoen Nederlanders andere medicatie voorgeschreven krijgen.
[Openingsfoto: shutterstock/Roxana Gonzalez]