Cannabidiol (CBD) effectief en snelwerkend antidepressivum
CBD blijkt een zeer krachtig antidepressivum. Het is in sommige gevallen effectiever dan antidepressiva en ook nog eens vrij van bijwerkingen. Lees hier hoe dat zit.
Hoewel de meeste orgaantransplantaties goed gaan, bestaat de kans dat je immuunsysteem een getransplanteerd orgaan afstoot. Immers, het nieuwe weefsel brengt allerlei lichaamsvreemde stoffen mee, die je immuunsysteem wil aanvallen. THC dempt echter deze reactie, waardoor een geïmplanteerd orgaan beter wordt geaccepteerd.
In 80 tot 90 procent van de gevallen is een orgaantransplantatie succesvol. Het ontvangen van een orgaan van een gezonde donor kan levensreddend zijn voor patiënten met nierproblemen; maar ook voor patiënten met problemen aan de huid, hersenen, het hart, de longen, de lever en de alvleesklier. Helaas betekent dit ook dat 10 tot 20 procent van de orgaantransplantaties níet succesvol is.
Het kan namelijk voorkomen dat je lichaam, je immuunsysteem om precies te zijn, het nieuwe orgaan aanvalt. Al sinds het introduceren van de orgaantransplantatie-procedure in de jaren ’60, is het dempen van deze immuunreactie na de transplantatie een uitdaging. Maar wetenschappelijk onderzoek biedt hoop. Gebleken is namelijk dat een klein beetje delta-9-tetrahydrocannabinol (THC), de succesratio van orgaantransplantaties aanzienlijk verhoogt.
Je organen zijn op een unieke wijze aan je lichaam verbonden, het weefsel van een orgaan vertelt in feite je levensverhaal. Immers hebben toxines, bacteriën en virussen – waar je gedurende je hele leven aan bent blootgesteld – hun sporen in het weefsel achtergelaten. Deze lichaamsvreemde stoffen worden antigenen genoemd. Als het immuunsysteem vreemde antigenen tegenkomt, maakt het antistoffen aan en gaat het in de aanval.
Omdat twee personen nooit aan precies dezelfde antigenen zijn blootgesteld, is het onvermijdelijk dat een orgaan bij transplantatie vreemde antigenen met zich meebrengt. Ondanks het feit dat voor de transplantatie gezocht wordt naar een orgaan dat het meest overeenkomt met de antigenen die de ontvanger reeds bezit.Het immuunsysteem herkent het orgaan door de nieuwe antigenen wellicht als een lichaamsvreemd object en zal het weefsel aanvallen. In dat geval wordt gesproken van de afstoting van een getransplanteerd orgaan. Dit uit zich meestal in de vorm van een heftige ontstekingsreactie, met alle gevolgen van dien.
De bekendste werkzame stof uit wiet, THC, staat bekend als een immuunsuppressivum. Een stof met het vermogen om een hyperactief immuunsysteem te remmen. Vandaar dat wetenschappers de stof onderzochten als mogelijke oplossing voor het afstoten van gezonde organen na transplantatie.
Van het immuunsysteem zijn T-cellen de echte soldaten. Deze cellen sporen antigenen op in het lichaam en elimineren de lichaamsvreemde stoffen. Al in 2013 werd door onderzoekers van de Temple University School of Medicine ontdekt dat het behandelen van geïmplanteerd weefsel met THC of andere CB2-agonisten, deze T-cellen deactiveert. CB2-agonisten zijn stoffen die een wisselwerking hebben met CB2-receptoren van het endocannabinoïde-systeem (ECS), zoals THC.
De wetenschappers testten de cannabinoïde (en andere CB2-agonisten) op de immuuncellen van muizen. Deze cellen werden in een petrischaaltje buiten het lichaam gekweekt. Hieraan voegden ze THC toe, waardoor werd ontdekt dat de behandelde cellen een verminderde immuunreactie vertoonden.
Specifiek gezien lieten deze cellen een verminderde Mixed Lymphocyte Reaction (MLR) zien. Een reactie die gelijkwaardig is aan de afstoting van huidcellen bij mensen. Het team schrijft over de ontdekking: ‘Delta9-THC onderdrukte de MLR aanzienlijk, afhankelijk van de dosis. Deze data ondersteunt de potentie van deze klasse stoffen als nuttige therapie om het overleven van getransplanteerd weefsel in transplantatie-patiënten te verlengen.’
In feite zorgt THC ervoor dat de immuuncellen ontspannen en niet overdreven reageren. Een ontstekingsremmende werking die al bewezen effectief is tegen auto-immuunziekten als lupus en psoriasis. Maar in de toekomst dus ook levensreddend kan werken voor patiënten die een orgaantransplantatie ondergaan.