(advertenties)
(advertentie)

Galblaaskanker en de aangewezen behandelingen voor deze aandoening, kunnen ervoor zorgen dat iemand zich vermoeid, zwak en misselijk voelt. Medicinale cannabis kan bij galblaaskanker helpen om veel van de symptomen die gepaard gaan met dit type kanker te verlichten. Daarnaast heeft het een gunstige invloed op de bijwerkingen van de conventionele behandeling.

Wat is galblaaskanker?

Deze vorm van kanker ontstaat in de galblaas. Dit is een klein en peervormig orgaan net onder je lever, rechts boven in de buik. In de galblaas wordt gal opgeslagen, een spijsverteringsvloeistof die door je lever geproduceerd wordt.

Galblaaskanker komt zeer weinig voor. Wanneer artsen het in een vroeg stadium ontdekken, vergroot dit de kans op genezing. Wanneer artsen deze vorm van kanker in een later stadium ontdekken, kan dit leiden tot een slechte prognose. De risicofactoren voor deze kanker nemen toe als je een vrouw of van Indiaanse afkomst bent.

Galblaaskanker is moeilijk te identificeren en te diagnosticeren, omdat het zelden specifieke symptomen of tekenen veroorzaakt. Dit geldt vooral in de eerste periode, wanneer de ziekte net aanwezig is. Ook maakt de relatief verborgen aard van de galblaas het voor artsen moeilijker om de kanker te ontdekken. Het krijgt vaak onopgemerkt de kans om zich verder – te ver – te ontwikkelen, met meestal een dodelijke afloop.

Symptomen van galblaaskanker

Helaas manifesteren de symptomen van galblaaskanker zich vaak pas als de ziekte aanzienlijk is gevorderd. Er zijn echter gevallen waarbij de waarschuwingssignalen eerder verschijnen, waardoor een vroege diagnose mogelijk is. Enkele veel voorkomende symptomen van galblaaskanker zijn:

 • Misselijkheid en eventueel overgeven 
 • Buikpijn; de pijn zit meestal in de rechterbovenhoek van de buik
 • Knobbels in de maag

De galblaas kan opzwellen tot een abnormale grootte als de kanker de galwegen blokkeert. De kanker kan zich ook verspreiden naar de omliggende organen, zoals de lever, de maag en de alvleesklier. Artsen kunnen dit soms als knobbels voelen, of ze ontdekken het tijdens een echo van de buikorganen.

Geelzucht

Geelzucht is een aandoening waardoor de huid en het oogwit een gelige kleur krijgen. Als de tumor groter wordt waardoor het de galwegen blokkeert, kan levergal niet uit de darmen wegvloeien. Dit leidt tot het ontstaan een chemische stof die bekend staat als bilirubine, die de gele kleur van de huid en in het oogwit veroorzaakt. Bilirubine hoopt zich op in je bloed en vestigt zich in verschillende delen van het lichaam.

Andere minder vaak voorkomende symptomen van galblaaskanker zijn:

 • Gewichtsverlies
 • Verlies van eetlust
 • Jeukende huid
 • Koorts
 • Zwelling in je buik
 • donkere urine
 • Vettige of lichtgekleurde ontlasting

Zoals eerder vermeld werd, is galblaaskanker vrij zeldzaam. In veel gevallen veroorzaakt iets anders dan de kanker zelf de symptomen. Mensen hebben bijvoorbeeld ook veel van de bovenstaande symptomen met galstenen en buikpijn is een symptoom van nog veel meer aandoeningen. Geelzucht is een veelvoorkomende oorzaak van virale hepatitis. Raadpleeg echter meteen je arts als je deze symptomen ervaart, zodat een juiste diagnose gesteld kan worden.

Effecten van galblaaskanker

Net als iedere andere kankerpatiënt, kunnen ook mensen met galblaaskanker last krijgen van depressies, angsten en andere psychologische klachten. Deze zijn op hun beurt (mogelijk) van invloed op de spijsvertering, het immuunsysteem, de concentratie en de slaap.

Mind-body-medicatie therapie kan helpen de misselijkheid, slaapproblemen, pijn en andere symptomen te verminderen. Hierdoor ben je in staat om beter om te gaan met de behandeling voor deze vorm van kanker. Mind-body-medicatie is een integraal onderdeel van de zorg voor een ziek persoon. Het stimuleert de krachtige manier waarop mentale, emotionele, gedrags- en sociale factoren de fysieke gezondheid direct kunnen beïnvloeden.

Cannabisgebruik bij galblaaskanker, is een ander type lichaam-geesttherapie waar je baat bij kunt hebben. Mediwiet is (inmiddels wetenschappelijk bewezen) in staat om de symptomen van de ziekte en de eventuele behandeling te verlichten.

Hoe en waarom cannabis een effectieve behandeling kan zijn bij galblaaskanker

Patiënten voegen vaak zelf op verschillende manieren cannabis toe aan hun kankerregime. Sommige patiënten gebruiken medicinale cannabis voor galblaaskanker om symptomen zoals pijn, misselijkheid en braken te beheersen. Velen kennen de anti-emetische eigenschappen van wiet al. Zelfs degenen die er nog niet helemaal zeker van zijn of mediwiet geschikt voor hen is, erkennen de voordelen die het heeft wat betreft misselijkheid en stimulering van de eetlust.

Anderen gebruiken een stimulerende wietsoort om vermoeidheid te bestrijden. Sommige kankerpatiënten gebruiken het om tijdens deze moeilijke periode in hun leven hun humeur te verbeteren. Zelfs verpleegkundigen die met hospice- en palliatieve zorgpatiënten werken, realiseren zich dat de voordelen die wiet biedt aan personen met pijn door bijvoorbeeld kanker, de kwaliteit van leven positief beïnvloedt. 

Sommige mensen gebruiken sterk geconcentreerde medicinale wietolie en rauw cannabissap, in een poging een natuurlijke remedie in te zetten om hun ziekte te behandelen. Onderzoekers van de Universiteit van Anglia ontdekten in 2014 dat THC de tumorgroei verminderde bij patiënten met kanker. THC is een van de belangrijkste (psychoactieve) stoffen in cannabis. Het onderzoeksteam induceerde tumoren bij muizen met behulp van monsters van menselijke borstkanker.

Onderzoekers zijn zich vervolgens gaan richten op het behandelen van de tumoren met cannabis met een hoog THC-gehalte. Ze ontdekten dat twee celreceptoren in het bijzonder verantwoordelijk waren voor de anti-tumor effecten van de plant.

Bijwerkingen en symptomen van galblaaskanker die mediwiet kan behandelen

Artsen schrijven al cannabis-geneesmiddelen voor om de bijwerkingen van de chemo te helpen behandelen. Er zijn twee specifieke synthetische cannabinoïden – gemodelleerd naar THC – goedgekeurd voor het verminderen van door chemo veroorzaakt braken en misselijkheid; nabilone en dronabinol.

Veel patiënten met galblaaskanker ervaren symptomen zoals:

Meestal houden deze symptomen verband met de chemotherapie die wordt gebruikt om galblaaskanker te behandelen. Volgens het hoofd van het San Francisco General Hospital, Dr. Donald Abrams, hebben de patiënten elke dag weer te maken met deze nare bijwerkingen. Voor hem is medicinale cannabis het enige middel tegen misselijkheid dat tegelijkertijd je eetlust kan vergroten.

Abrams zegt dat medicinale wiet ook helpt de stemming van zijn patiënten te verbeteren en hen helpt te slapen. Geen gemakkelijke prestatie als je te maken hebt met een levensbedreigende ziekte. Hij zegt dat hij met gemak zes verschillende recepten kan voorschrijven die waarschijnlijk een wisselwerking hebben met chemo of met elkaar, maar in plaats daarvan raadt hij liever aan om slechts één medicijn te proberen.

Er zijn diverse wietsoorten beschikbaar die verschillende symptomen van galblaaskanker en de behandeling ervan kunnen verlichten… [foto: Big Blink Creative/Shutterstock]

De beste soorten wiet om te gebruiken bij galblaaskanker

Elke strain (wietsoort) heeft een ander profiel en verschillende soorten zijn effectief voor verschillende patiënten. Als je tegen galblaaskanker vecht, heb je een krachtige medicinale cannabis nodig. Hier zijn wat suggesties:

Pijnbestrijdende soorten

Soorten met een hoog CBD- en THC-gehalte zijn vanwege hun synergetische effecten doorgaans het beste in het bestrijden van pijn. Je zou bij pijn kunnen kiezen voor:

 • ACDC (hybride)
 • Blackberry Kush (Indica)
 • Harlekijn (Sativa)

Soorten om misselijkheid en braken aan te pakken

Soorten die een hoog THC-gehalte bevatten, leveren doorgaans een beter anti-misselijkheid effect op. Dit ervaar je het beste wanneer je de wiet verdampt of rookt. Bij misselijkheid en braken kies je bijvoorbeeld voor:

 • Blueberry Diesel (hybride)
 • Noorderlicht (Indica)
 • Super Citroen Haze (Sativa)

Soorten die helpen bij gebrek aan eetlust

Als je last hebt van verminderde eetlust, zijn soorten met een hoog THC-gehalte wederom de juiste keuze. Dit zijn meestal indica soorten, zoals:

 • Skywalker OG (hybride)
 • Grand Daddy Purple (Indica)
 • Bubba Kush (Indica)

Depressie behandelen met cannabis

Als je worstelt met een depressie, kunnen stemmings- en energieverhogende soorten het meest effectief zijn. De volgende opties zijn hierbij aan te raden:

 • Super Silver Haze (Sativa)
 • Pennywise (Indica)
 • Tsjernobyl (hybride)

Bestrijd vermoeidheid met mediwiet

Sativa-soorten helpen vermoeidheid te elimineren vanwege hun energieke en verjongende buzz. Hybriden kunnen echter ook helpen. De volgende stroins kunnen mogelijk iets voor je betekenen:

 • Pineapple Express (hybride)
 • Strawberry Kush (Sativa)
 • Chocolope (Sativa)

De beste manier om galblaaskanker (en de symptomen) te verlichten met wiet

Je kunt je zorgen maken over de combinatie van het roken van cannabis en de behandeling van galblaaskanker. Wat je ook rookt, het kan kankerverwekkende stoffen produceren. Deze zijn al helemaal niet wenselijk voor patiënten die – als gevolg van chemotherapie – al een onderdrukt immuunsysteem hebben. Maar cannabis is niet zo kankerverwekkend als tabak.

Wanneer je wiet als galblaas kankertherapie wilt gebruiken, wil je misschien toch liever andere vormen van consumptie proberen. Denk hierbij aan verdampen, eetwaren (edibles), zetpillen of medicinale cannabisolie.

Welke methode je voorkeur ook heeft om gebruik te maken van de geneeskrachtige werking van wiet, zorg dat je goede voorlichting krijgt met betrekking tot welke wietsoort(en) je kunt gebruiken. Je kunt veel informatie vinden hier op Mediwietsite, maar je kan ook contact opnemen met Stichting Mediwiet.

[openingsbeeld: Pikovit/Shutterstock]