(advertenties)
(advertentie)

Volgens een studie die werd gepubliceerd in het tijdschrift Urology, hebben mannen die een THC-rijke vorm van cannabis gebruiken een significant lagere kans op het ontwikkelen van Lower Urinary Tract Symptoms ofwel LUTS. Dit is een term die een verzameling plasklachten omvat.

Wat is LUTS?

LUTS is een verzamelnaam voor symptomen die verband houden met problemen aan de lagere urinewegen, waaronder de blaas, prostaat en plasbuis. Het komt vooral voor bij mannen, die hierdoor pijn krijgen bij het plassen. Bij mannen ouder dan 50 jaar heeft meer dan de helft er last van en bij mannen ouder dan 75 jaar heeft vrijwel iedereen er in meer of mindere mate last van.

LUTS kan worden veroorzaakt door acute problemen zoals urineweginfecties, of doordat de prostaatklier geïnfecteerd en ontstoken raakt. Mannen lopen bovendien een groter risico op LUTS als ze te zwaar zijn, roken en zich onthouden van het behandelen van medische aandoeningen zoals diabetes, hoge bloeddruk en slaapapneu.

De symptomen va LUTS zijn grofweg op te splitsen in twee soorten groepen:

  • Belemmeringen bij het plassen: plassen duurt langer dan gewoonlijk omdat de urinestroom langzamer op gang komt en de stroom zwak is. Ook gebeurt het dat de plas een aantal keren start en dan weer stopt.
  • Irritatieve symptomen: omvat een dringend gevoel om te plassen, korte tijdsperioden tussen de noodzaak om te plassen, twee of meer keren ontwaken uit de slaap om te plassen en een oncontroleerbaar verlies van urine.

Mensen die last krijgen van LUTS kunnen de symptomen bestrijden door hun inname van cafeïne en alcohol te verminderen, grote hoeveelheden vocht vóór het slapen gaan te vermijden, af te vallen en constipatie te voorkomen. En naar nu blijkt kan THC dus ook helpen om LUTS in de eerste plaats te voorkomen, maar ook om LUTS-symptomen te bestrijden.

Aan de hand van de onderzoeksdata concluderen de onderzoekers dat het regelmatig nuttigen van THC door mannen een gunstig effect kan hebben bij het voorkomen van LUTS.. [Shutterstock/SunnyToys]

Opzet van het onderzoek

Voor deze studie gebruikten onderzoekers van de Universiteit van Chicago resultaten uit de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES)-database. Ze gebruikten data dat tussen 2005 en 2008 werd verzameld om de effecten van het gebruik van THC te onderzoeken bij 3.037 mannen in de leeftijd van 20 tot 59 jaar.

Aan de hand van deze data suggereert de studie dat het regelmatig nuttigen van THC door mannen een gunstig effect kan hebben bij het voorkomen van LUTS.

Alle mannen die deelnamen aan de studie hebben twee vragenlijsten ingevuld. Ten eerste vulden ze de NHANES-vragenlijst in wat een plasonderzoek betrof. De tweede lijst ging over middelengebruik. Van de onderzoeksgroep rapporteerde 14,4 procent THC-gebruik in het verleden. Deelnemers werden beschouwd als reguliere THC-gebruikers als ze ten minste eenmaal per maand cannabis consumeerden.

De onderzoekers ontdekten dat de mannen die erkenden dat ze cannabis gebruiken, bijna tweemaal minder vaak LUTS rapporteren in vergelijking tot mannen die geen cannabis gebruikten.

“Obesitas, diabetes en meerdere co-morbiditeiten zijn gevestigde risicofactoren voor LUTS binnen de NHANES. Regulier THC-gebruik lijkt echter beschermend te werken tegen LUTS bij jonge mannen in deze onderzoeksgroep”, zo concludeert de studie.

Voordelen van cannabis op de blaas

het is niet de eerste keer dat een onderzoek aantoont dat cannabinoïden gunstig werken tegen LUTS.  Ook in 2006 ontdekten onderzoekers dat een cannabisextract met THC enkele significante effecten had op het verminderen van incontinentie-episodes bij patiënten met multiple sclerose (MS).

Er zijn bovendien aanwijzingen dat het endocannabinoïdesysteem, het grote regulerende systeem waarmee cannabinoïden zoals THC een interactie aangaan, een rol kan spelen bij het behandelen van mensen die LUTS hebben.

Meer cannabisonderzoeken

Momenteel worden er honderden onderzoeken gedaan en afgerond naar het therapeutisch potentieel van cannabis. Met name het feit dat steeds meer landen en Amerikaanse staten medicinale cannabis legaliseren, zorgt ervoor dat steeds meer wetenschappelijk onderzoek mogelijk is.

[Openingsbeeld: Shutterstock/cliplab.pro]