(advertenties)
(advertentie)
Artsen schrijven tegen pijn vaak verslavende en schadelijke opiaten pijnstillers voor. Deze zijn niet altijd effectief en door hun bijwerkingen verre van ideaal. Uit onderzoek blijkt cannabis echter het effect van opiaten te versterken. Waardoor je er minder van nodig hebt voor effectieve en bovendien veiliger pijnstilling.

Mediwiet en opiaten

Als we het hebben over het behandelen van pijn met mediwiet en opiaten pijnstillers, gaat het vaak om één van beiden. Artsen schrijven gemakkelijk hoge doseringen – verslavende en schadelijke – opiaten voor, dat doen ze al jaren zo. Maar er is de laatste tijd echter ook een groeiend aantal mensen dat kiest voor de natuurlijke weg, met cannabis.

Mediwiet of pillen – volgens deze studie zou een combinatie van beiden het meest effectief en efficiënt zijn. [Foto: shutterstock/Flapas]

Een recente studie bewijst echter dat een combinatie van beide middelen synergetisch werkt; en wellicht effectiever zou kunnen zijn dan één van deze behandelvormen op zich. Bovendien kunnen met cannabis lagere doseringen opiaten worden ingenomen voor een effectieve pijnstilling, ontdekten wetenschappers. Dit zou schadelijke bijwerkingen van hoge doseringen opiaten kunnen verminderen en het risico op verslaving kunnen verlagen.

Klinisch onderzoek

Een groep wetenschappers uit de Verenigde Staten van Amerika en Australië ontdekten dit in hun studie Impact of co-administration of oxycodone and smoked cannabis on analgesia and abuse liability. Deze werd onlangs gepubliceerd in het vakblad Neuropsychopharmacology.

De mate van pijnstilling werd gemeten middels een cold pressor-test. [Foto: shutterstock/Theeradech Sanin]

Voor deze studie rekruteerden de wetenschappers 18 gezonde cannabis-rokers, die in drie groepen werden verdeeld. De ene groep kreeg enkel cannabis te inhaleren (5,6% THC), een andere groep kreeg een lage dosis oxycodon (2,5 en 5mg) en de laatste groep kreeg een combinatie van beide middelen (2,5mg oxycodon en 5,6% THC).

Middels een cold pressor-test werd vervolgens gemeten in hoeverre de deelnemers pijn ervoeren. Hierbij houdt de participant een minuut lang een hand in een bak met ijskoud water (4 graden Celsius). Vervolgens wordt bijgehouden hoe snel de participant aangeeft pijn te hebben of de hand uit het water trekt.

Synergetische werking

Uit dit experiment bleek zowel de lage dosering oxycodon als de geïnhaleerde cannabis op zich niet voldoende pijnstillend. Een hogere dosering oxycodon (5mg) was dit wel, maar hierbij verhoogde het risico op misbruik van het middel en ongewenste bijwerkingen.

Een combinatie van 2,5mg oxycodon en de geïnhaleerde cannabis bleek echter het meest effectief tegen pijn. ‘Zowel de actieve cannabis als een lage dosering oxycodon (2,5mg) waren sub-therapeutisch, en leverden niet voldoende pijnstilling’, schrijven de onderzoeksauteurs. ‘Een combinatie van deze behandelingen echter, verlaagt de pijn aanzienlijk. Dit wijst op de opiaten-besparende werking van cannabis.’

Pillen of cannabis – volgens dit onderzoek gebruik je beter een combinatie van beiden. [Foto: shutterstock/Ben Harding]

Minder opiaten

Deze bevindingen ondersteunen eerdere onderzoeken naar het pijnstillende effect van cannabis. Het gebruik van medicinale wiet tegen (chronische) pijnaandoeningen vermindert – in staten van de VS waar mediwiet legaal is – het gebruik van opiaten pijnstillers aanzienlijk. Dit is te zien aan een verlaging in het aantal voorgeschreven opiaten, maar mediwiet-gebruik voorkomt ook fatale overdoses van de schadelijke farma-pillen.

[Openingsfoto: shutterstock/Roxana Gonzalez]